07-22-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Paris Anberi (Berberis Vulgaris)...
Küçük yapılı, dikenli, güzel görünümlü bir ağaç olan paris anberi hekimlikte geniş ölçüde kullanılan yararlı bir bitkidir Kırmızı renkli, uzunca meyveleri mayhoştur Bitkinin köklerinden ve yapraklarından da yararlanılır Ancak, sarı renkli olan paris anberi kökleri son derece acıdır
Paris anberinin yapraklan sonbaharda toplanır Yaprakların iyice kurutulduktan sonra muhafaza gerekir
Bitki, bazı yörelerde “Kadın tuzluğu, Diken Üzümü” adları ile bilinir
Neye yarar ?
* Sonbaharda toplanıp kurutulan paris anberi yaprakları, bağırsak bozukluk ve iltihaplarına karşı şifalı bir ilaç ham maddesidir Kalın bağırsak iltihaplarını giderir Bunun için yapraklar kaynatılarak suyu içilir
* Bitkinin çeşitli kısımlarından 20-25 gramı bir litre suda kaynatılır Elde edilen su, sindirim sistemi çalışmalarını düzenler, şifalı gelir
* Paris anberi köklerinde, ateşi düşürücü etkili maddeler bulunur Bitkiden bu maksatla da yararlanılır
* Köklerde ayrıca vücuda kuvvet kazandıran özellikler de bulunur
* Kabızlık halinde köklerinden yararlanılır Köklerden elde edilen suyu yumuşaklık verir Hatta fazlası, ishallere yol açar
* Paris anberinin meyvesinden çeşitli şerbet ve şuruplar yapılır Ferahlık verir, harareti giderir, besleyici yönleri de vardır
|
|
|