|
Prof. Dr. Sinsi
|
Bu İşyerinde Toplu Ayrılık Var;Kapalıyız!(Deneme-Yanılmalarım)
Bayılıyorum cumartesi günlerine  5 gün okulda işte,orda burda kapalı kalan tüm insanlar kendini sokağa atıyor;çarşı pazar yollar caddeler şıkır şıkır oluyor Cumartesi günleri sokaktaki insanların yüzünde tebessümleri görüyorum,bu da beni çok keyiflendiriyor  Yani genelde böyle oluyordu,çünkü resmen sürüne sürüne çıktım yataktan bu cumartesi sabahı Hesapta işe mişe gitmecektimben Uyuyacam,uyanacam,gazetelerimi yatakta okuyacam,elma keyfimi balkonda yapacağım,sallana yuvarlana topla oynayacam(ehuhe  plates lafına çok gıcık oluyorum son günlerde,bu yüzden de adını değiştirdim)sonra kızlardan birini kandırıp sahile kahve içmeye götüreceğim,aklımda şöyle sağlam bir tavla partisi var,kaybeden kazanana koca bir dilim çukulatalı pasta ısmarlayacak,rejim filan görmeyecek gözüm konu çukulata olunca, falan da filan İnsan plan yaparken,Allah yukarıdan ona gülümsemiş ya,sen istediğin kadar planla,sonuçta ben ne dersem o olur  Al sana plan işte
?
Saat 9 da başladı annem kalk arıyorlar demeye  Sağa döndüm olmadı,sola döndüm olmadı,tavuk gibi kafamı yastığın altına soktum olmadı,ay olmadı da olmadı  En son baktı bayağı bir işkence çektiriyorum,boğazı şişecek ''hadi kızım,hani annem'' demekten,açtı radyoyu pat diye,çekti gitti  Şansıma,''Ahh aşkımm,amann aşkımm,sen ne dersen tamam aşkımm''  Desibilite sınırlarını bir hayli zorladı ibrahim abi benim odada  Sıkıyorsa kalkma echo
?
Ben size diyorum inanmıyorsunuz Güne nasıl başlarsanızzz devamı öyle geliyorrrr Sabahın köründe(e körü canım,5 miydi neydi yattığımda!Ay size ne o saate kadar ne yaptığımdan,hesap mı verecem yaa )''ah aşkım aman aşkım'' diye kalkarsanız,o gün paso aşkla geçiyor  (Hıı benimm aşkım,ne benimi,ne benimiii yahu?Aşk milletin,ama derdi benim Elma şekerinin saplarıyla idare edenlerdenim ben,hadi demogoji yapayım biraz,uğraşın benimle )
?
Dağıtıp durmayın konuyu ya,sonra ''uzun yazdın'' diyorsunuz,bir de fırça yiyorum Neyse işte,''echocum,seni seviyorum,gözlerin uykusuzluktan sırtına basılmış kurbağa görünümünde olsa da,sen çok güzelsin hayatım''diye kendimi yağlayıp balladıktan sonra giydirdim,süsledim püsledim,yolladım ofisine gitti  
?
Hayır şimdi bütün hayallerim suya düştü,kırk yılda bir gördüğüm rüyam yarım kaldı,elmamı yiyemedim,balıklarım bile aç;yem vermeden çıktım,hadi hepsini de geçtim,bu kadar önemli ne oldu da beni çağırdı bunlar?Garanti sinir katsayısı tavan durumunda olan biri geldi,direk ''alo echo hattı'' arandı,üff,acaba bu sefer ki ne tür bir sorun?Yok,ben bir daha dünyaya gelecek olursam kesinlikle içinde insan sıfatı,insan sesi olan bir işte çalışmak istemiyorum Hatta hatta kesinlikle çalışmak istemiyorum,erkenden çok zengin bir koca bulup evlenmek ve sadece çocuk doğurmak ve ayaklarımı uzatıp evlendirme programlarını izlemek istiyorum Ya cidden ya,acaba bir izlesem mi?Bir kereden ne olur ki?Yok artık echo,istersen sadece izlemekle kalma,git bir de başvur!Öff,abartma,sadece bakacam bir kere!Bu arada patisserie'nin önünden geçerken dayanamadım kokusuna,bir tane de simit aldım Sabah simit yiyorum,ondan sonra ki öğünlerde de büyükbaşlar gibi,sadece yeşillikle besleniyorum;malum ''k'' olayları!Ya benim derdim nee,kime ne benim ''k'' sorunumdan?Hayır anlayamadığm diğer bir şey de,inekler hep yeşillik yiyor ama hala nede şişmanlar?Acaba vazmı geçsem ben bu maydonozla tere yeme olayından?Anlayacağınız kakamla kavga ede ede,gittim ofise,bastım zile  
Kızlardan biri kapıyı açtı,gayet güleryüzlü,bol pozitif enerji yüklü şekilde ''günaydın'' dedim,günaydın dedi Dedi ama,dudağının biri aşşağıya bakıyor,biri yukarıya bakıyor Ne oldu?''Yok birşey''  Ya var ya,bu kelime beni deli ediyor Biri ''yok birşey'' diyorsa,garanti arkasında destan gibi ''var bir şey'' var ''Üstele,kesin anlatacağım,hatta anlatmazsam çatlarım,ya hadi üstelesene,ne olur,lütfen'' demenin giriş cümlesi bu
Umursamadım Hiçç dinleyip laf anlatacak halim yoktu;simidimi yiyip sonra yediğim için pişman olmam gerekiyordu Geçtim odama,oturdum Kızların diğeri geldi Gözler şiş  Ne oldu?Yok birşey  Yine sustum Tabii bu arada 285 tl lik açık olayı çıktı ortaya,''nasıl ya'' oldum,birden geldi gelenlerim ''Bas frene echo,sakin ol,sen halledersin'',içimde konuşuyor birisi Bu arada kapı çaldı,karşı ofiste çalışan asistan kız geldi,bir evrak getirdi Onun da suratından düşen bin parça  Ne oldu?''Yok birşey echo hanım''  Aaaa,ama yani,ama ama atan 3,karşılayan 0,çal şu düdüğü hakem,ilk yarı bitsin!
Geldiler mi tam geliyorlar bana!Ya ben asıl suratlı insana tahammül edemiyorum ya!Sağımda solumda oramda buramda biri çenesi yerde bir şekilde oturduğu zaman ruh-beden kimyam değişiyor benim!Bir derken iki oldular,iki derken üç oldular!Hayır bir de bugün cumartesi ya,cumartesi günü insanlar kesinlikle surat asmaz,şimdi ne bu ne alaka!
E çıktı tabii kokusu;anlatmadan durabilirler mi?efendim cuma gecesi bu 3 kızımız almışlar sevgililerini,nişanlıları,6 kişi olarak keyifli bir yemeğe başlamışlar Ama sonrasında muhabbet evlilik konusuna gelince,çekilmiş kılıçlar,erkekler ve kadınlar olarak üçerli gruplara ayrılmışlar Sonra o üçerli gruplar birden hayatlarında bir erkek/kadın olduğunu farketmişler Sonra sevgili/nişanlı geyikleri başlamış Sonra o geyiğin içine fazlaca dalmışlar,birden ikili gruplara ayrılıp boynuz boynuza birbirlerine girmişler Sonra nişanlı olan getiklerden biri,yüzüğünü çıkarıp al sen bunu boynuzuna tak demiş Aaa,diğerleri neden eksik kalsın?Onlarda terkedivermiş sevgililerini  Bize ''baybay,naparsanız yapın,gidin kimi buluyorsanız bulun'' deyince öbürleride ''güle güle,tamam buluruz'' demiş miş miş miş   Sonuç mu?Ellerde mendiller,salya sümük birbirine karıştı,bir anda ofisi sel bastı ''Bu işyerinde toplu ayrılık var,kapalıyız!!!''
?
Onlar anlatırken,ben başladım empati yapmaya;''ya ben bunu yaşasaydım ne olurdu''?Normal şartlarda çok rahat empati kurabilen ben;ı-ıhh,yapamadım Olmadı Olamadı Ne o sahnedeki kızlardan biri olabildim,ne de karşımdaki adamlardan birini sevgilim/nişanlım olarak hayal edebildim Korktum Olayın içine girmekten,çekim yapabilme ihtimalimden korktum Ay Allah korusun ya,böyle bir ilişki yaşamaktansa,hiç yaşamamayı terch ederim ben,bu ne yahu!
Ya kızlar(kızlar diyorum çünkü allahtan bu yazıları okuyan hep bayanlar)ne oluyoruz bize?Neler oluyor?Nasıl beceriyoruz biz böyle uçlarda zıp zıp zıplamayı?Farkında mısınız;ya adamları elden kaçıracaz korkusuna,ne deseler ''ah aşkım, vah aşkım, tamam aşkım,sen bilirsin aşkım '' diyoruz,ya da ''güle güle sana güle güle   Hayır ben anlamıyorum,yok mudur bunun bir ortası?Ne onlarla olabiliyoruz,ne onlarsız  Ama her ne yaparsak yapalım,ucu hep bize dokunuyor;elinde mendiller,ağlayan sızlayan bizleriz ya  
?
Sağa baktı;''terket'' Sola baktı;''terket'' Ciddi oldu;''kasıyor'' diye terket,Espiri yaptı;''sulu bu ya' diye terket Aradı,''zırt pırt arıyor,sıktı''diye terket  Aramadı;''ilgisiz bu,ilgisiz'' diye terket  İş güç yok,durup durup terket  3 gün iyi,4 gün kötü  Sonra onlar dengesiz,biz dengeli  Ya lütfen kusuruma bakmayın;benim eski model oluşuma verin,yeni ilişkileri bu nedenden dolayı pek anlamıyorum ama,bu adamları sürekli terkedecekseniz,neden hayatlarınıza alıp duruyorsunuz?Sizler durakmısınız;ha bire indir-bindir durumunda yaşıyorsunuz?(Kazara araya karışıp okuyan bir erkek varsa,sakın sizleri müdafa ettiğimi filan sanmayın,karşıma biri çıkıp,sopasını göstereceği güne kadar,akıllanmaz uslanmaz bir feminist büyücüyüm ben,kocayı bulunca terkedecem feminizmi )
?
Ha terbiye etmek,eğitmek gibi bir eylem için yaşanıyorsa bu git- git,gel -gel durumları,o daha fena  Ailesinin belli bir yaşa kadar veremediği eğitimi,terbiyeyi,siz ''koluna sevgili takıp gecelere akan adamlar''a veremezsiniz Ne erkekler kadınların tekelinde,ne de kadınlar erkeklerin kölesi Bir ilişki ''hoşlanma''yla başlar,''sevgi ve saygıyla'' devam eder,bunlar bitince de kuruyup gider ''Kırgınlık'' bir duygudur,''terketmek'' ise bir eylemdir Her gidiş,her terkediş, sevgiden ve saygıdan bir parça kopartıp ,eksik bırakır sizi ve sizdekini Her terkedişin öznesi siz olursunuz,yüklemi karşıdaki;çünkü o cümleyi kuran,her zaman ''siz''sinizdir Lütfen önce kendinize saygı duyun,lütfen önce kendinizi önemseyin,lütfen önce siz size değer verin Lütfen ama lütfen iğneyi önce kendinize batırın,sonra karşıdakine  
?
Biri evlilikle alakalı birşey dedi,benim ki(bu lafada gıcığım,sanki tapusu var insanın,birileri alıyor,benim ki,senin ki)güldü,ona katıldı devam etti,onla aynı fikirde,yok bundan koca olmaz,ben bunu terkedeyim'' gibi bir şey olmamalı ya Bu daha domates almaya manava gitmeyi düşünürken, soyup,doğrayıp,yemeğe atıp,rengine bakmak gibi bir şey olmuyo rmu?''Ya ben bu adamla evlenebilir miyim'' acaba diye şartlanarak başlanan ilişkilerden hayır gelir mi allahaşkına?Sarmısağı gelin etmişler,kokusu 40 gün sonra çıkmış Yıllar geçiyor anlayamıyorsun tenini,terini paylaştığın kişiyi,laylaylom geçen flört sürecinde mi anlayacaksınız?Eskiden erkeklerin bir geyiği vardı,''2 gün çıkarım,3 gün yatağa atarım'',şimdi kadınların bir eylem planı var;''2 gün gezerim,3 gün nikah masasın oturturum''Hayır böylesi varsa,bir zahmet bana da haber verin,bir tane de ben alayım koyarım bir tarafa;belki bakarsınız gün gelir lazım olur
?
Üff,ben bir bastım kalayı,öyle böyle değil  İşin en komiğide,ben çekimciyim ya,sanki ben kötü bişi dersem olacak diye,her lafımın sonuna da,bir ''aman dur allah korusun'' ekliyorlar Bayağı bir rahatladım ben E hadi kalkın arayın dedim;''aaa o kadar uzun boylu değil işte,onlar arasın'' dedikleri an,benim keçiler gene teşrif ettiiii  
İşte bir diğer anlayamadığım şey de bu Neden arayamıyoruz?Bu adamlar için ağlarken,sızlarken,ona buna anlatırken,dert yanarken,hayıflanırken,ayılıp bayılıp sinir krizleri geçirirken,o adına ''gurur'' denen şey hawaide tatil yapıyor,ama iş aramaya,''merhaba'' demeye gelince,fırtt tatilini yarıda kesip
''nayır,nolamaz,narayamazsın''diye dikiliyor karşımıza  Ay hadi be,hadi ordan!''Benimki'' diyebilecek kadar bana aitse,bunu biliyorsam,''seni seviyorum'' derken yüreğim inliyorsa,vallahi değil ''gurur'',gururun feriştahı gelse durduramaz beni
hiç kendime eziyet etmem,hemen ararım!Kavga da ederim,(gerçi benim gibisiyle kavga etmekde mesele,ortasızım ben,bitti dediği zaman bitmiştir,dönüp bakmam geriye Tartışma demek daha doğru söz konusu bensem)döner sarılır,öper,şımarır, ''seni seviyorum hayatım'' derim Ağzında girer burnundan çıkarım,ne yaparım ne ederim barışırım,hayatta öyle saatlerce küs kalıp,kendimi yiyemem ben Ya hata onda,bende ne farkeder?Biz olduktan sonra herşey yarı yarıyadır,sevgi de ''biz'' diyorsunu da,kavga da ne neden ''o'' diyorsunuz?Aaa,buldunuz da bunuyorsunuz,adamları elden kaçırırsanız görürüm ben sizi
Zaman çok kıymetli kızlar,geriye dönüşü yok  Bir boş zamanınızda alın hesap makinesi,oturun hesaplayın sevdiğiniz adamla ne kadar zaman geçirebildiğinizi Bir de bu ayrılıkları hesaplayın ama,onsuzluk yüzünden girdiğiniz krizleri,ağlamaları,sızlamaları,tükettiğiniz sizi,sizden çaldığınız saatleri günler haftaları  Yarının garantisi yok ,1 saat,1 dakika,1 saniye sonranın garantisi yok  Anın tadını çıkarın arkadaşlar,veraber olduunuz,onu yanınızda hissedebildiğiniz her anın sefasını sürün 3 ay da olsa,30 sene de olsa,''ben dolu dolu yaşadım'' diyebilin 
?
Ik mık şey kem küm  Baygınlık geçirtecekler ya,benimde işim gücüm yok,nazlayacam pohpohlayacam egolarını  Hıı,çok yaparım Aldığım gibi telefonu elime,tek tek hepsinin erkek arkadaşını,nişanlısını geçtim sıradan  Hemde ''bana bak,sevgilin karşımda ağlıyor,bütün işlerim yarım kaldı,ben mecburmuyum sizinle uğraşmaya,bak attırma benim tepemin tasını çok fena olur'' diye başladım Korktu gariplerim,''yok abla,sorun yok,şakaydı makaydı,kızlar alındı,biz zaten arayacaktık'' demeye başladılar İşte boşa demiyorlar,''yumuşak atın çiftesi pek olur'' diye;hep güleryüzlü ve pozitif olunca,en ufak bir ses yükselmesi bile,birilerine soğuk duş etkisi yapıyor,hizaya sokuveriyor İhihihi,I love pozitive 
?
İşte böyle başladık güne  Tam ''onlar erdi muradına,iş bağlandı tatlıya,hadi kızlar 285 tl nin başına'' diyeceken,bir ''amasever'' çıktı geldi;tüm dengem yine bozuldu Ama,ama,ama  Cıksss,arkası yarın,yoruldum ben yazmaktan ama
?
Sevgiyle ve çok ama çok mutlu kalın
(echo)
(Site genelinde bulunan ''echo'' imzalı tüm deneme/hikaye/mektup türünde ki yazıların telif hakları bana aittir ve izinsiz alınıp dağıtılmaz)
|