Yalnız Mesajı Göster

Blaise Pascal - Düşündüren Düşünceler

Eski 07-22-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Blaise Pascal - Düşündüren Düşünceler

1-insan kuşkulanmanın da,onaylanmanın da,uymanında nerede gerkli oldugunu bilmelidirböyle davranmayan usun erkinden anlamazbu üç ilkeden yoksun insanlar vardıronlar kanıtlama sanatından anlamadıkları için kanıtlama gücüne dayanarak iş göremezler,neye baglı kalmanın gerektigini bilmediklerinden her nesneden kuşkulanırlaryada ne zaman yargı vermenin gerektigini bilmeyişleri yüzünden her konuya evet derler

2-insan gerçekligi bulma yolunda neye yardım ettigini bilmelidir,yaşamını düzene koymadada gereken işi görmeli en azından,bundan daha dogru bir nesne olmasa gerek

3-insanın gerçek yapısı,onun gerçek saglıgı,gerçek erdemi,gerçek dini olan konulardırbunların bilgisi birbirinden ayrılamaz

4-aklın son adımı nesnelerden gelen bir sonsuzluk olan bilgidir,bu nesneler aklı aşarlar,akıl bu bilgiye varamazsa yetersiz kalır

5-dogal olaylar aklı aşarken dogaüstü olanlar konusunda ne söylemelidir
*
1-akla baglı kalmak,aklı kullanmak,işte gerçek buna dayanır

2-inanç,söyleyemedigini söyler yanlız,onların söyledigine karşıt bir şey söylemezinanç,duyguların üstündedir,ancak onlara karşıt degildir

3-her kişi kendince bir tanrı yaratır

4-tanrıtanımazlık güçlü bir anlayış gücünün belirtimidirancak belli bir aşamaya degin

5-tanrıtanımazlar,hangi kanıt vardır elinizde insanın bir daha dirilmeyecegini söyleyebilmeniz için? bir kez bile olmamış yada olmuş olan,bir kez daha olmaz mı? varolmak yada geri dönmek daha mı güçtür? alışkanlıkların biri bize kolaylık saglarken öteki alışkanlık da yanılmayı olanaksız gibi gösteriyor,işte kabataslak yargıda bulunma türüdür bu

6-nedir şu insanlarla oluşa gelen;küçügü eleştirirler;büyüge inanmazlar,bu ne iş!

7-düşüncem içinde yerleşip kaldıgımdan ne olamayacagını seziyorumannem ben dogmadan önce ölseydi bende olmayacaktım,öyleyse ben gerekli bir varlık degilimsonsuz ve sınırsızda degilim,ancak dogada (evrende) gerekli sonsuz,sınırsız bir varlıgın oldugunu görüyorum

8-toplum anlayışına,insan özüne karşı yönelen tek bilim,boyuna insanlar arasında varolan,biricik bilimdir

9-alışkanlık bizim dogamızdırinanmaya alışanın,inanca baglananın tamu'dan korkacak durumu yokturo başka bir nesneye inanmaz artık

10-dogal,politik olan toplulukların üyeleri toplumun mutlulugu için çaba gösterirse topluluklar kendiliginden başka,daha genel bir bütünlük için ugraşır,onların üyeleri olurlarkişi toplum için çalışmak zorundadır

Alıntı Yaparak Cevapla