Yalnız Mesajı Göster

Blaise Pascal - Düşündüren Düşünceler

Eski 07-22-2012   #5
Prof. Dr. Sinsi

Blaise Pascal - Düşündüren Düşünceler

1-iki olay ögretir insanlara özlerini: içgüdü,bir de deneme

2-insanın büyüklügü,yoksullugunu bildiginden dolayı,büyüktürbir agaç yoksullugunu bilmez

3-insan yıkılmış,çökmüş bir ev degil,bu yüzden duygusuz mutsuzluk yokturinsan ancak "ben bilen,gören kişyim" dediginde mutsuzdur

4-insana büyüklük saglayan düşüncedir

5-ben degerimi gövdemle kapladıgım yerde degil,düşüncelerimin düzeninde arayabilirim

6-enginligi yüzünden kuşatıyor beni evren,yutuyor bir toz gibi,bende düşüncelerimle kuşatıyorum onu

7-bizim bütün önemimiz düşünceden dolayıdırbundan geliyor bizim kendimizi büyük görüşümüzbizi doldurmayan mekandan yada zamandan degil

8-ben elsiz,ayaksız,başsız bir insan düşünebilirim,ama düşüncesiz bir insan düşünememdüşünsem ancak bir taş,yada yırtıcı bir hayvan düşünürüm

9-insan düşünmek için yaratılmış besbelli;onun bütün önemi,tüm kazancı budur; görevide düşünmektir, kendi varlıgına yaraşır nitelikte

10-sonsuzluk-hiçtir

11-ruhumuz,nicelik,zaman ve mekanın bulundugu gövdenin içine fırlatılmıştır; o,bu konuda düşünüyor ve buna doga,gerekimlilik adını veriyor,başka bir nesneye inanmıyor

12-aklımız bizi herhengi bir kılavuzdan daha görkemli yönlendirir,kılavuza boyun eğemeyen mutsuzdur,usa boyun egmeyen delidir

13-ne büyüktür insan kendi özü ile! ne aşagılıktır bu eksiklikleri yüzünden

14-karanlıklar görüyorum dört bir yandabir yokluk olduguma mı inanayım,yoksa bir tanrı olduguma mı?

Alıntı Yaparak Cevapla