07-22-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Blaise Pascal - Düşündüren Düşünceler
1-iki olay ögretir insanlara özlerini: içgüdü,bir de deneme
2-insanın büyüklügü,yoksullugunu bildiginden dolayı,büyüktür bir agaç yoksullugunu bilmez
3-insan yıkılmış,çökmüş bir ev degil,bu yüzden duygusuz mutsuzluk yoktur insan ancak "ben bilen,gören kişyim" dediginde mutsuzdur
4-insana büyüklük saglayan düşüncedir
5-ben degerimi gövdemle kapladıgım yerde degil,düşüncelerimin düzeninde arayabilirim
6-enginligi yüzünden kuşatıyor beni evren,yutuyor bir toz gibi,bende düşüncelerimle kuşatıyorum onu
7-bizim bütün önemimiz düşünceden dolayıdır bundan geliyor bizim kendimizi büyük görüşümüz bizi doldurmayan mekandan yada zamandan degil
8-ben elsiz,ayaksız,başsız bir insan düşünebilirim,ama düşüncesiz bir insan düşünemem düşünsem ancak bir taş,yada yırtıcı bir hayvan düşünürüm
9-insan düşünmek için yaratılmış besbelli;onun bütün önemi,tüm kazancı budur; görevide düşünmektir, kendi varlıgına yaraşır nitelikte
10-sonsuzluk-hiçtir
11-ruhumuz,nicelik,zaman ve mekanın bulundugu gövdenin içine fırlatılmıştır; o,bu konuda düşünüyor ve buna doga,gerekimlilik adını veriyor,başka bir nesneye inanmıyor
12-aklımız bizi herhengi bir kılavuzdan daha görkemli yönlendirir,kılavuza boyun eğemeyen mutsuzdur,usa boyun egmeyen delidir
13-ne büyüktür insan kendi özü ile! ne aşagılıktır bu eksiklikleri yüzünden
14-karanlıklar görüyorum dört bir yanda bir yokluk olduguma mı inanayım,yoksa bir tanrı olduguma mı?
|
|
|