07-22-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Postfordizm Nedir?
Üretime odaklanarak insan faktörünü ihmal eden Fordist üretim örgütlenmesinde işgörenler, üretim hattı boyunca sürekli tekrar eden basitleşmiş belli bir iş yaparlar
İşin bu monoton ve tekdüze yapısının, işgörenler üzerinde psikolojik ve devinimsel bazı olumsuz yansımaları olabilmektedir Kırılması güç bir uyuşukluk hali yaratan Fordist üretim örgütlenmelerinde yaşanan sorunları ve güçlükleri aşmak amacıyla, örgütteki insan faktörünü önceleme iddiasında olan post-Fordist üretim örgütlenmesi geliştirilmiştir
İşgörenlerin motorize kariyerler halinde çalıştığı, sorumluluk ve sınırlı özerkliğin tanındığı Post-Fordizm, kalite halkaları ve benzeri yollarla işgörenleri işle ilgili süreçlere katmayı öngörür Böylelikle işgörenlerin ve dolayısıyla örgütün verimi ve üretimi artırılmaya çalışılır
Bu çalışmada; insana saygıya dayandığı, işgörenlere demokratik, eşitlikçi ve insancıl bir çalışma ortamı sunan bir sistem olduğu iddia edilen Post-Fordist üretim örgütlenmesi, esnek ve yalın üretim mekanizmalarıyla birlikte eleştirel bir yaklaşımla
değerlendirilmiştir
Bu sistemin işgörenleri önemseme ve geliştirme iddiasının pratikte nasıl işlediğine ve işgören ile iş süreçlerini bütünleştirici yeni bir kimlik yaratma stratejisinin, işgörenler açısından taşıdığı sakıncalara değinilmiştir Çalışma, betimsel tarama modelindedir ve alanyazın (literatür) taramasıyla
gerçekleştirilmiştir
Anahtar Sözcükler: Üretim örgütlenmesi, post-Fordizm, işgücü niteliği
*
Alıntı
|
|
|