Yalnız Mesajı Göster

Sokrates'in Savunması..

Eski 07-22-2012   #6
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Sokrates'in Savunması..




Öyleyse yargıçlara söyle, onları daha iyi yapan kimdir; çünkü onları yozlaştıranı bulabilmek için böylesine sıkıntıya girdiğine ve beni bu mahkemenin önüne getirip suçladığına göre, bunu biliyor olmalısın Konuş o zaman, ve yargıçlara onları daha iyi yapanın kim olduğunu söyle Görüyorsun Meletos, sesin çıkmıyor ve söyleyecek hiçbirşeyin yok Ama bu çok utandırıcı değil mi, ve söylediğim gibi senin soruna hiçbir ilginin olmadığının çok önemli bir kanıtı değil mi?

Konuş dostum, ve onları daha iyi yapanın kim olduğunu söyle

Yasalar

Ama dostum, demek istediğime yanıt bu değil Bunları, yasaları herkesten önce bilenin, bu insanın kim olduğunu soruyorum

Mahkemede bulunan bu yargıçlar, Sokrates

Ne demek istiyorsun, Meletos, onların gençliği yetiştirip daha iyi yapabileceklerini mi?

Elbette

Tümü mü, yoksa başkaları değil de yalnızca bir bölümü mü?

Tümü

Tanrıça Here adına, bu iyi bir haber! Demek ki onları geliştiren çok sayıda insan var Ve bizi burada dinleyenler için ne diyeceksin; onlar da gençleri eğitip geliştirirler mi?

Evet

Ve senatörler? Evet, senatörler de

Ama Meletos kuşkusuz meclis üyeleri onları yozlaştırmazlar değil mi—yoksa onlar da mı geliştirirler?

Onlar da geliştirirler

O zaman öyle görünüyor ki her Atinalı, benden başka hepsi onları geliştirir ve yükseltir, ve onları yalnızca ben yozlaştırırım İleri sürdüğün bu mu?

Evet, demek istediğim tam olarak bu

Eğer haklıysan çok talihsizim Peki, şimdi sana başka bir soru sorayım: Atlar konusunda ne düşünürsün? Dünyadaki herkes onlara karşı doğru davranırken yalnızca tek bir insan mı onlara zarar verir? İşin doğrusu tam tersi değil midir?

Tek bir insan onlara iyilik yapabilir, ya da hiç olmazsa çok az insan bunu yapabilir: At yetiştiricileri Ve onlarla ilgilenen başkaları ise tersine onlara zarar vermezler mi? Atlar için ve başka her hayvan için doğru olan bu değil midir, Meletos? Hiç kuşkusuz budur; sen ve Anitus evet deseniz de demeseniz de
Gençler, eğer onları yozlaştıran yalnızca bir kişi olsaydı, ve dünyanın geri kalanı onları geliştiriyor olsaydı, aslında çok mutlu olurlardı Ama sen, Meletos, gençler üzerine hiçbir zaman düşünmemiş olduğunu yeterince gösterdin:

Kaygısızlığın, bana karşı suçlamalar olarak yönelttiğin şeyler konusunda senin kendinin kaygı duymadığın ortada


Şimdi sana bir başka sorum daha var, Meletos—Tanrı adına dinle: Hangisi daha iyidir, kötü yurttaşlar arasında yaşamak mı, yoksa iyiler arasında mı? Yanıtla, dostum Soruda hiçbir güçlük yok İyiler komşularına her zaman iyilik, ve kötüler her zaman kötülük yapmazlar mı?

Elbette

Ve kendisi ile birlikte yaşayan birinden iyilik değil de kötülük görmeyi isteyen biri var mıdır? Yanıtla, sevgili dostum, yasa yanıtlamanı buyuruyor Kötülük görmeyi isteyen biri var mıdır?

Elbette yoktur




Alıntı Yaparak Cevapla