Yalnız Mesajı Göster

Tarçınlar Genel Bilgi Ve Tıbbi Etkileri

Eski 07-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Tarçınlar Genel Bilgi Ve Tıbbi Etkileri





Orjinal Adı Cinnamomun türleri

Defnegiller familyasındandır Anayurdu Güney ve Güneydoğu Asya'dır, iklimin uygun olmayışı nedeniyle tarçın ülkemizde yetişmez Tropikal bölgelerin bitkisi ve birçok türü olan hoş kokulu ağaç ya da ağaççıklardır Bu türlerden önemli olan ikisi Seylan tarçını (C zeylanicum) ile Çin tarçını (C cassia)'dır Seylan tarçını Sri Lanka, Hindistan ve Myanmar'da yetiştirilir Kışın yapraklarını dökmeyen alçak boylu ağaçtır Bu ağacın körpe dallari kesilir

Kabuklari soyulur, mantar tabakaları çıkarılır, tabakalar birbirinin içinekonulup sarılarak kurutulur Daha sonra ezilip baharat olarak Seylan
tarçını adıyla satılır Açık kahverengi ve tatlımsı tadı hoş olan bu tarçın türü
makbuldür Çin tarçını daha büyük bir ağaç olup 10-12 m'ye kadar boylanabilir Kışın
yaprağını dökmeyen bu türün de gövde ve dallarının kabuğu soyularak yukarıdaki yöntemle elde edilen tarçın, Seylan tarçınına göre daha yakıcı, keskin ve daha az değerlidir

Her iki tür tarçının da başlıca bileşeni, uçucu bir yağ olan sinnamik aldehit'tir
Tarçın baharat olmasının yanı sıra çeşni ve koku vermesi için bazı yemek, tatlı ve şaraplara katılır Ağacın meyvesinden elde edilen tarçın esansı, parfüm endüstrisinde kullanılır

Tibbi Etkileri ve Kullanımı
Tarçının tıbbi etkileri ve bu etkilerden yararlanma yöntemleri şöyle açıklanabilir:

• Mide ve bağırsak gazlarını söktürür
• Hafif doku ve damar büzücü özelliği nedeniyle diyareyi kesici ve peklik vericidir
• İştah açıcıdır
• Sindirimi kolaylaştırır
• Mide bulantıları ve kusma refleksini bastırır
• Kan dolaşımını geliştirip hızlandırır

Bu etkileri sağlamak üzere tarçının toz hali yiyecek ve içeceklere katılıp istendiği kadar alınır ya da piyasadan sağlanan tarçın esansı 2-3 damla olarak kesme sekere damlatılıp emilir

Uyarı
• Tarçın çok fazla alınırsa aşırı pekliğe neden olabilir

Alıntı Yaparak Cevapla