07-20-2012
|
#1
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Böğürtlen Genel Bilgi Ve Tıbbi Etkileri

Orjinal Adı Rubus fruticosus
Diğer Adları Dikençilegi, Dikendudu, Dikendutu
Gülgiller familyasındandır Anayurdu Kuzey Yarıküre'nin ılıman iklim bölgeleri olan Rubus cinsi 400 kadar çokyıllık çalı türünün ortak adı böğürtlendir Bunun 17 türüne ülkemizdeki orman ve fundalıklarda; yol, bahçe ve hendek kenarlarında sıkça rastlanır Böğürtlen türleri 1-3 m boylanabilirken, kimi türleri sarmaşık şeklinde, kimileri de yerde sürünerek gelişir Bu türlerden konumuzla en çok ilgili olanı Adi böğürtlen (R
fruticosus) türüdür
Kısaca böğürtlen diye anacağımız bu bitki 3 m boylanabilir İkiyillık dikenli gövdeleri, kenarları dişli 3-5 yaprakçıktan oluşanve kışın dökülmeyen yaprakları, yaz aylarında tek tek ya da salkım halindeaçan pembe veya beyaz çiçekleri vardır Yaz sonu ya da sonbahar basında buçiçekler kırmızımsı kara renkli, üzeri çok ince tüylü, duta benzeyen meyveleredönüşür Yer ve toprak konusunda hiç seçici olmayan böğürtlen, seyrek olarakdöktüğü tohumlarıyla; daha çok yere değen dallarının köklenmesiyle veya
köklerinin yeniden filizlenmesiyle çoğalır Çok dikenli de olduğu için, doğalçit olarak pek yeğlenen bir bitki türüdür
Böğürtlenin meyvelerinde sabit ve uçucu yağ, meyve şekeri, organik asitler,
sitrik asit, C vitamini, pektin ve demir; yapraklarında tanen ve organik asitler
bulunur Böğürtlen meyve olarak çiğken yenildiği gibi reçel, şurup, şekerleme,
pasta, likör ve sirke yapımında kullanılır
Tibbi Etkileri ve Kullanımı
Böğürtlenin tıbbi etkileri ve bunlardan yararlanma yöntemleri şöyle
sıralanabilir:
• Bedeni güçlendirici toniktir
• Doku ve damar büzücü etkisi vardır Diyareyi keser, peklik verir
• İdrar söktürücüdür
• Kadınlarda, aybaşı dönemlerinde aşırı kan gelişini önler
• Gebe kadınlarda sırt kaslarını güçlendirir
Bu etkileri sağlamak üzere, taze ya da gölge yerde özenle kurutulmuş
yaprakları, bitkinin meyveleriyle karıştırılarak kullanılır Bu karışımdan 3 tatlı
kaşığı alınıp üzerine 1 bardak kaynar su dökülerek ve 20 dakika
demlendirilerek bir infüzyon hazırlanır Bu infüzyondan günde üç kez birer
bardak içilir
• Böğürtlen ağız yaraları, dişeti kanamaları, bademcik ve boğaz enfeksiyonuna
iyi gelir Bunun için yukarıda anlatıldığı biçimde hazırlanan infüzyonla günde
üç-dört kez derin gargara yapılır
• Ciltteki ağrı ve yangıları hafifletir
• Yara iyileştiricidir
• Hafif yanıklara iyi gelir
• Hemoroit tedavisinde etkili olur
Bu etkileri sağlamak üzere, körpe yapraklarıyla yara lapası hazırlanır ve
şikayet edilen yerlere dıştan uygulanır
• Böğürtlen cildi gerer ve canlandırır
Bu etkiyi sağlamak üzere, banyo küvetine akan sıcak suyun altına bir bez torba
asılıp içi bitkinin körpe yaprak ve genç sürgünleriyle doldurulur Sonra sıcak
su açılıp küvet bu suyla doldurularak banyo yapılır
|
|
|
|