Yalnız Mesajı Göster

Soya Meme Kanseri Riskini Azaltıyor

Eski 07-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Soya Meme Kanseri Riskini Azaltıyor



Soya meme kanseri riskini azaltıyor


Japonya'da yapılan bir araştırma, düzenli olarak soya içerikli yiyecekler tüketen kadınlarda meme kanserinin görülme riskinin daha az olduğunu ortaya koydu


Tokyo Ulusal Kanser Merkezinin araştırmasında, soyada bulunan ve kanserli hücrelerin büyümesini sağlayan proteinlerin üretimini engelleyen "genisteine" adlı maddenin vücutlarında yüksek oranda görüldüğü kadınların meme kanserine yakalanma oranının az olduğu belirtildi Japonya'da ortalama 10 buçuk yıl boyunca çeşitli biçimlerde soya tüketen 40 ila 69 yaş arası yaklaşık 25 bin kadın üzerinde yapılan araştırmada, bilim insanları, meme kanserine yakalanan 144 kadınla yakalanmayan 288 kadından alınan kan örneklerini karşılaştırarak vücuttaki genisteine maddesi yoğunlaşmasıyla meme kanseri arasındaki bağı araştırdılar


Araştırmada, vücutlarında yüksek oranda genisteine bulunan kadınların meme kanserine yakalanma riskinin bu maddenin az olduğu kadınlara oranla üç kat daha az olduğu ortaya çıktı Araştırmada, genisteine oranının yüksek görüldüğü kadınların, soya loru olarak da bilinen ve nagari adlı bir maddeyle lor haline getirilmiş soya loru "tofu"yu günde ortalama 100 gram, fermente edilmiş soya fasulyesi yiyeceği "natto"yu da 50 gram tükettikleri örnek olarak verildi


Araştırmada bununla birlikte, genisteine maddesinin özellikle ek gıda takviyesi olarak aşırı tüketiminin meme kanseri riskini artırabileceği uyarısında da bulunuldu Öte yandan Japonya'da yayımlanan bir diğer araştırma, düzenli olarak soya içerikli ürünleri tüketen kadınlarda kalp krizi riskinin meydana gelme oranının 3 ila 4 kez daha az olduğunu gösterdi

Alıntı Yaparak Cevapla