Konu
:
Deniz Börülce
Yalnız Mesajı Göster
Deniz Börülce
07-20-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Deniz Börülce
Deniz Börülcesi (Salicornia europaea), Kurşun otu veya Tuzlu ot olarak da bilinir, ıspanakgiller (Amaranthaceae) familyasında bir bitki türü
Bu isim altında birbirine çok benzer ve zor ayırdedilir alt türler bulunur
Deniz börülcesi, deniz kıyısına yakın yerlerde yetişen bir bitkidir
Türkiye'de Tuz Gölü ve çevresi,
Aksaray, Ereğli, Burdur ve Tarsus kıyılarında yetişir
Deniz kıyılarında suyun gel-git yaptığı yerlerde sular çekildikten sonra yetişen bu bitki, tuzlu, ekşi ama lezzetlidir
Daha çok ilkbaharda tüketilir;
çünkü sonbahara doğru deniz tuzunu iyice içine çeker
Haşlanarak salatası yapılır
İyotlu topraklarda yetiştiğinden iyot eksikliğine bağlı guatr hastalığına iyi gelir
İdrar artırıcı ve kuvvet vericidir
Çiğ tüketildiğinde mutlaka sirke kullanmak gerekir
Sarımsak, limon ve zeytinyağı karıştırılarak yapılan sos ile de tüketilir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul