07-20-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Balın Yapısı Nasıldır
Bal karmaşık bir yapıya sahiptir Balın bileşimi, elde edildiği çevre şartlarına, balın kaynağına, hasat yapıldığı zamanki olgunluğuna, işleme yöntemine ve depolama şartlarına bağlı olarak değişir Balı arı kendisi için yapar Süzme bal petekteki balın olgunlaştıktan sonra süzülmesi ile üretilir
Balın Bileşimi
Şekerler : Balda bulunan şekerler in dağılımı şöyledir:
• Monosakkaritler
• Disakkaritler
• Trisakkaritler
• Kompleks Şekerler
Bu şekerlerin çoğu nektarda bulunmaz, balın olgunlaştırılması sırasında arılar tarafından eklenen enzimler sonucunda ya da asit şeker reaksiyonu sonucunda oluşmaktadır
Asitler : Balın yapısını oluşturan diğer bir madde asitler dir Balda bulunan asitler sadece tat ve lezzetine katkıda bulunmakla kalmaz, balda mikroorganizma gelişimini önleyici etkiye de sahiptir Balda en fazla glukonik asit bulunmaktadır
Proteinler : Balda bulunan proteinler beslenme açısından önemli olup protein yapıtaşı olan aminoasitler içerdiği tespit edilmiştir
Mineral Madde : Balda mineral madde çok fazla olmamakla birlikte mineral alımını artırmak için kimi diyetlerde şeker yerine verilebilmektedir
Vitaminler : Vitaminler e gelince balda bulunan en önemli vitaminler; Tiamine (B1), Ribolavin (B2), Askorbik asit (Vitamin C), Pridoksin (B6), Pantotenik asit (B5) ve Nikotinik asit (B3)'dir Bununla birlikte Vitamin H ve K da mevcuttur Balın antioksidant özelliği vardır
Bitki Pigmentleri : Bal aynı zamanda koku ve tat veren maddeler ile renk veren bitki pigmentleri ni de yapısında bulundurur Balda bulunan polenlerde balın geldiği kaynağı belirler Balın parmak izidir
|
|
|