07-17-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Hz.Umeyr'in Müslüman Oluşu...
Bedir gazasından hemen sonraydı Müşriklerin büyüklerinden Umeyr b Vehb ile Safvan b Ümeyye, Mekke'de bir kenara oturmuş, Bedir ölüleri için dertleşiyorlardı Umeyr'in bir oğlu da Bedir'de esir düşmüştü Safvan'a diyor ki:
- Borçlarım ve çocuklarım olmasaydı, esir oğlumu bahane ederek Medine'ye gider, Muhammed'i öldürürdüm
- Bu işi yaparsan borçlarını ben öderim, çocuklarına da bakarım
- Tamam, öyleyse bu iş aramızda gizli kalsın!
Umeyr kılıcını bileyip zehir sürdükten sonra yola çıkar ve Medine'ye ulaşır Onun kılıcıyla mescidin kapısına geldiğini gören Hz Ömer (R A ) durumdan kuşkulanır ve vaziyeti Resul-i Ekrem'e haber verir Rasulullah'ın isteği üzerine de, adamı kılıcının kayışından yakaladığı gibi huzura getirir Rasulullah (A S ) buyurur:
- Bırak onu ya Ömer! Sen de yaklaş ya Umeyr!
Sonra ona niçin geldiğini sorar Umeyr cevaben der ki:
- Elinizdeki esir için geldim; ona iyi davranasınız
- Öyleyse boynundaki bu kılıç ne oluyor?
- Allah kılıçların belâsını versin! Bize bir faydası mı var?
- Niçin geldiğini bana doğru söyle
- Söylediğim gibi, sadece bunun için geldim
- Hayır! Safvan'la Bedir'de ölenler için dertleşip anlaştınız Sözleştikten sonra beni öldürmeye geldin Fakat Allah buna engeldir!
- Senin Allah'ın Rasulü olduğuna şehadet ederim Konuştuklarımızı, ben ve Safvan'dan başka bilen yoktu Allah'a yemin olsun ki, bunu sana bildiren Allah'tan başkası değil! Elhamdülillah
Umeyr artık, sadık bir müslümandır Resul-i Ekrem (A S ) buyurur:
- Kardeşinize dinini ve Kur'an'ı öğretin, esirini de salıverin!
Öyle yaptılar Sonra Umeyr, halkı İslâm'a davet isteğiyle Mekke'ye döndü Birçok kimse, onun sayesinde müslüman oldu
|
|
|