07-17-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Bu Köfteyi Yemeye Doyamayacaksınız
Merhabalar Bildiğiniz gibi Kurban Bayramını henüz bitirmiş bulunmaktayız Bu aralar tüm evlerde et yemekleri pişiyor Ben de bu sebeple;sizlerle Bursa'nın meşhur İnegöl Köfte'si tadında kendi tarifimi paylaşmak istedim Lezzet olarak çok memnun kalacağınızı düşünüyorum Hatta Bursa/Kayhan'daki meşhur köftecilerin köfteleri kadar lezzetli olduğunu düşünüyorum Fazla çene yapmadan tarife geçeyim
Malzemeler
1 kg kıyma(Yağ oranı yüksek olacak,kaburga kıyması tercih edilir)
2-3 adet orta boy soğan
2 yemek kaşığı karbonat
4/1 (çeyrek) çay bardağı limon suyu (şişelerde satılanlardan değil,kendiniz sıkın)
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay bardağı su
Tuz
Yapılışı:
Limon suyunun içine karbonatı atıyoruz Köpüren karışımı kıymanın üzerine döküyoruz 1 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyip,arada su ekleyerek kıymayı güzelce yoğuruyoruz İyice yoğurduktan sonra,kıymayı 1 gece buzdolabında bekletiyoruz Ertesi gün;soğanları rendeleyip,suyunu süzdükten sonra kıymanın içerisine katıyoruz Göz kararı tuz ekleyip,1 yemek kaşığı sıvı yağ ve arada su ekleyerek güzelce yoğuruyoruz Yoğurduktan sonra kendi isteğimize göre şekil verip,bir kaç saat buzdolabında dinlendiriyoruz İster büyük yaparız kasap köfte olur,ister küçük uzun şekilde yaparız inegöl köfte olur,istersek de madeni para büyüklüğünde yuvarlak ve yassı şekilde yaparız pideli köfte olur Şekil verirken,bir çay tabağına biraz sıvı yağ ve su koyup arada ellerimizi ıslatırsak,ellerimize kıyma yapışmaz Izgarayı pamuk veya fırça kullanarak sıvı yağ ile yağlayıp,ısıtıyoruz ve köftelerimizi ızgarada pişiriyoruz Arzu edenler tavada da pişirebilir Ben ızgara tavsiye ediyorum Pişen köfteleri kapaklı,çelik bir kapta muhafaza edersek,kurumaz;sulu,sıcak ve lezzetli kalır
Önemli Not:Köftenin lezzetli olmasında en önemli etken içindeki yağ oranıdır Kıyma yağsız olursa hiç bir şeye benzemez Yağlı olması gerekir Ayrıca dana kıyma olursa daha iyi olur Küçük baş olacaksa da kuzu eti olmalı
Afiyet Olsun!
|
|
|