Konu
:
Ev Yapimi Sucuk
Yalnız Mesajı Göster
Ev Yapimi Sucuk
07-17-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Ev Yapimi Sucuk
Malzemeler:
-8 kg
kıyma
-2 kg
iç yağı
-125 gr
acı toz biber
-125 gr
tatlı toz biber
-50 gr
yeni bahar
-50 gr
karabiber
-250 gr
kimyon
-150 gr
sarmısak
-200 gr
tuz
-150 gr
toz çemen
-10 gr
kişniş
-30 gr
tarçın
-30 gr
karanfil
-30 gr
zencefil
-10 metre kurutulmuş sucukluk bağırsak
Yapımı:
(Malzemeler 10 kg
ete göre verilmiş olup yapılacak miktara bağlı olarak oransal azaltılıp veya çoğaltılabilinir
)
-Aynası ve bıçağı çıkarılmış,sucuk hunisi takılmış kollu, elle çevirilebilen kıyma makinesi
8 kg
et (Sığırın göğüs etinin olmasını tercih edin
Bu kısımlar daha lezzetli olur
) ve 2 kg
iç yağı makinede güzelce çektirilir
Malzemenin tamamı genişçe bir çelik tencereye konarak ameliyat eldiveni giyilmiş olarak güzelce yoğrulur
Bu malzeme ağzı açık olarak mayalanmak üzere 24 saatliğine kaldırılır
Mayalanan (mayalanmadan yapılan sucuk uzun süre dayanmaz ve lezzetli olmaz
Mayalanma sonunda malzemeden bir köfte yapılarak tavada kızartılarak malzemenin tadının damağa uygunluğu denenir
Eksik bir şey hissedilirse tamamlanır
) malzeme ağzı hunili makineye doldurularak huniden kıyma çıkana kadar elle çevrilerek
havas
ı alınır
(Kesinlikle motorlu makine kullanmayınız
Böyle yaparsanız et havalanarak rengi beyazlar ve macun kıvamına gelir
Bu sucuk lezzetli olmaz
)Huni boyuna bağlı olarak yaklaşık 1 metre boyunda kesilen ve ılık suda yumuşatılan bağırsak huninin boynuna takılarak ucu sicimle sağlamca bağlanır
Bir yandan makine kolu çevrilerek malzeme bağırsağa doldurulurken diğer elimizle bağırsağı huniye doğru ittirerek sucuğun iyice dolması sağlanır
Bu baskıyı iyi ayarlayarak bağırsağı patlatmamaya dikkat etmeliyiz
Yeterli boya ulaşan bağırsağın huniye gelen ucu ve bir parmak gerisi sağlam bir sicimle tekrar bağlanarak iki düğüm arasından kesilir
Doldurulmuş bağırsağın iki ucu birleştirilerek kangal şeklinde bağlanır
İşleme malzemenin bitmesine kadar devam edilir
Yapılan kangallar havadar ve kesinlikle güneş görmeyen (Güneş gören kangallar yağını salarak pelte halini alırlar
)bir yere ip gerilerek asılırlar
Havanın durumuna bağlı olarak 5-7 gün içinde kangallar fazla suyunu kaybederek rengi kırmızıya dönüşür ve yiyecek hale gelirler
(Kargalara dikkat) Yeterli kuruluğa geldiği görülen sucuklar temiz ve havadar bir yerde temiz bir beze sarılır ve asılarak saklanır
Afiyetle yenirken de arifkaptan'a selam söylenir
Not:Etin yağının fazla olacağını düşünüyorsanız yanılırsınız
Ortalama bir sucuk malzemesinin %40 a yakını yağ olmalıdır ki sucuk uzun süre dayandığı gibi bir süre sonra suyunu tamamen kaybedip çok sertleşmesin
Sanırım bıçakla kıtır kıtır kesilen bir sucuk pişince de sert olup damağa uygun olmaz
Bu tarif tarafımdan sayısız kere uygulanmış olup neticesi garantilidir
Arif Usta
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul