Yalnız Mesajı Göster

Ev Yapimi Sucuk

Eski 07-17-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Ev Yapimi Sucuk



Malzemeler:

-8 kgkıyma
-2 kgiç yağı
-125 gracı toz biber
-125 grtatlı toz biber
-50 gryeni bahar
-50 grkarabiber
-250 grkimyon
-150 grsarmısak
-200 grtuz
-150 grtoz çemen
-10 grkişniş
-30 grtarçın
-30 grkaranfil
-30 grzencefil
-10 metre kurutulmuş sucukluk bağırsak

Yapımı:

(Malzemeler 10 kg ete göre verilmiş olup yapılacak miktara bağlı olarak oransal azaltılıp veya çoğaltılabilinir)

-Aynası ve bıçağı çıkarılmış,sucuk hunisi takılmış kollu, elle çevirilebilen kıyma makinesi

8 kget (Sığırın göğüs etinin olmasını tercih edinBu kısımlar daha lezzetli olur) ve 2 kgiç yağı makinede güzelce çektirilirMalzemenin tamamı genişçe bir çelik tencereye konarak ameliyat eldiveni giyilmiş olarak güzelce yoğrulurBu malzeme ağzı açık olarak mayalanmak üzere 24 saatliğine kaldırılırMayalanan (mayalanmadan yapılan sucuk uzun süre dayanmaz ve lezzetli olmazMayalanma sonunda malzemeden bir köfte yapılarak tavada kızartılarak malzemenin tadının damağa uygunluğu denenirEksik bir şey hissedilirse tamamlanır) malzeme ağzı hunili makineye doldurularak huniden kıyma çıkana kadar elle çevrilerek havası alınır(Kesinlikle motorlu makine kullanmayınızBöyle yaparsanız et havalanarak rengi beyazlar ve macun kıvamına gelirBu sucuk lezzetli olmaz)Huni boyuna bağlı olarak yaklaşık 1 metre boyunda kesilen ve ılık suda yumuşatılan bağırsak huninin boynuna takılarak ucu sicimle sağlamca bağlanırBir yandan makine kolu çevrilerek malzeme bağırsağa doldurulurken diğer elimizle bağırsağı huniye doğru ittirerek sucuğun iyice dolması sağlanırBu baskıyı iyi ayarlayarak bağırsağı patlatmamaya dikkat etmeliyizYeterli boya ulaşan bağırsağın huniye gelen ucu ve bir parmak gerisi sağlam bir sicimle tekrar bağlanarak iki düğüm arasından kesilirDoldurulmuş bağırsağın iki ucu birleştirilerek kangal şeklinde bağlanırİşleme malzemenin bitmesine kadar devam edilir
Yapılan kangallar havadar ve kesinlikle güneş görmeyen (Güneş gören kangallar yağını salarak pelte halini alırlar)bir yere ip gerilerek asılırlarHavanın durumuna bağlı olarak 5-7 gün içinde kangallar fazla suyunu kaybederek rengi kırmızıya dönüşür ve yiyecek hale gelirler(Kargalara dikkat) Yeterli kuruluğa geldiği görülen sucuklar temiz ve havadar bir yerde temiz bir beze sarılır ve asılarak saklanır
Afiyetle yenirken de arifkaptan'a selam söylenir

Not:Etin yağının fazla olacağını düşünüyorsanız yanılırsınızOrtalama bir sucuk malzemesinin %40 a yakını yağ olmalıdır ki sucuk uzun süre dayandığı gibi bir süre sonra suyunu tamamen kaybedip çok sertleşmesinSanırım bıçakla kıtır kıtır kesilen bir sucuk pişince de sert olup damağa uygun olmazBu tarif tarafımdan sayısız kere uygulanmış olup neticesi garantilidir

Arif Usta

Alıntı Yaparak Cevapla