Konu
:
Demir Tatlısı (Erzurum Yöresi)
Yalnız Mesajı Göster
Demir Tatlısı (Erzurum Yöresi)
07-17-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Demir Tatlısı (Erzurum Yöresi)
Demir Tatlısı (Erzurum yöresi)
Es-selamu aleykum sevgili dostlar, bizimle olan herkese hayırlı, bereketli, huzurlu bir hafta diliyorum
DEMİR TATLISI NASIL YAPILIR?
Malzemeler
4 yumurta
4 tepeli kaşık nişasta
1
5 su bardağı su
2 su bardağı un
Yarım paket kabartma tozu
Şerbeti
4 su bardağı şeker
5 su bardağı su
yarım limon suyu
Çok koyu değil ama biraz kıvamlı bir şerbet olacak
Şerbet yerine pudra şekeri de eleyebiliriz tatlı sıcakken bu şekilde de çok güzel oluyor
Demir tatlısı nasıl yapılır?
Öncelikle şerbeti hazırlayıp soğumaya bırakıyoruz
Hamur malzemesinden akıtma(Krep) kıvamında bir hamur hazırlıyoruz
Bu arada kızartma tenceresine yeteri kadar yağ koyup içine de kullanacağımız demiri koyup ısınmaya bırakıyoruz
Isındığını anlamak için hamurdan bir kaşıkla yağın içine atıyoruz yüzeye çıkıyorsa yağ hazır demektir
Demiri yağın içinden çıkarıp hamurun içine batırıyoruz ama demirin üstünü geçmeyecek şekilde, hemen çıkarıp yağın içine koyuyoruz 3-4 saniye bekledikten sonra demiri hafifçe salıyoruz ve hamurun demirden ayrılmasını sağlıyoruz
Bir seferde en fazla iki hamuru demire yapıştırabiliriz sonra demir soğuyacağı için tekrar yağın içine koymamız lazım bu arada kızaran hamurları iki taraflı pişirip havlu kağıt serili bir kaba alıyoruz
Demir ne çok fazla ısınmalı nede az bu denge önemli
Hamur bitinceye kadar aynı işlemi tekrarlıyoruz
Hamur bitince soğuk tatlıları ılık şerbete batırıp çıkarıyoruz
Bu tatlının özelliği şerbeti çekmemesi sadece şerbete bulanması kıtır kıtır bir tatlı oluyor
İlk denemelerde biraz zorlanabilirsiniz ama zamanla insanın eli alışıyor
ilk yapışta demir yeni olduğu için hamur yapışabilir bunu bir çatal yardımıyla demirden ayırabilirsiniz
Bu tatlı şerbetlenmemiş halde dolapta 10-15 gün kalabiliyor
Dolabın alt kısmında dondurucuda denemedim
En önemli ayrıntı bu tatlıyı yaptıktan sonra demirin kesinlikle yıkanmaması yani suya temas etmemesi
İlk kullanımdan önce demiri iyice yıkayın ama kullandıktan sonra soğuması için bir kenara koyup soğuduktan sonrada bir poşete koyup kaldırılması lazım
İlk deneme bence yarım ölçüyle yapılmalı ama şiddetle tavsiye edeceğim bir tatlı
Bu tatlının demiri sadece Erzurum da yapılıyor
İsteyen olursa yapan ustanın telefonunu verebilirim
Birde bu tarif nette birçok sitede var ben bütün tarifleri denedim ama asıl tarifi geçimini bu işten kazanan Erzurum’lu bir teyzeden aldım tam ölçüleriyle gerçekten başarılı bir tarif
Çok uzun bir anlatım oldu yapanlara kolay gelsin ve afiyet olsun)
cahide alıntı
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul