07-17-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Keşkek (Ege)

Sınır ötesi kültürlerde bilinen keşkeğin eski bir yemek çeşidi olduğu ve Anadolu’dan yayıldığı bilinmektedir
Farklı yörelerde yemek kültürleri de farklı olduğundan hazırlanışı ve malzemelerinde az da olsa bir değişiklik vardır Ancak lezzet açısından birbirlerine çok benzeyen keşkek yöremizde, bilhassa Tosya’da iftar sofralarının vazgeçilmezlerindendir
Malzeme:
(4 Kişilik)
2 Çay bardağı keşkeklik buğday,
½ Kg dana kuşbaşı,
1 Orta boy soğan,
1 Tatlı kaşığı salça,
1 Çorba kaşığı tereyağı (isteğe göre ayçiçeği yağı)
Tuz, karabiber, kimyon…
Hazırlanışı:
Geceden ıslatılmış (keşkeklik) buğday, yıkanarak toprak güvece (caba) koyulur Üzerine dana kuşbaşı, kıyılmış soğan, tereyağı, salça, tuz ve baharatlar ilave edilir Güvecin (caba) üzerine kapatacak şekilde su koyulur…
Genelde Ramazan Ay’ın da, sabahtan yakılan toprak fırınlarda iftara yakın zamana kadar pişirilir…
Ramazan Ay’ı dışında ya da toprak fırınların olmadığı yerlerde; aynı malzeme ile normal tencerelerle kısık ateşte pişirilebilir…
|
|
|