Yalnız Mesajı Göster

İller Ve En Meşhur Yemekleri

Eski 07-17-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

İller Ve En Meşhur Yemekleri



Adana: Adana kebabı şalgam suyu yüzük çorbası süllüm ve karakuş tatlısı
Adıyaman: Basalla yapıştırma hıtap
Afyonkarahisar: Sakala çarpan çorba zürbiye sırtsırta ağzı açık pırasa musakka ocak bükmesi cızdırma övme hamursuz cimcik palize yanıyarma ve cücü kadayı
Ağrı: Abdigör köftesi gösteberg et selekeli (saç kavurma) haşıl hengel erdek hasude halise ve murtuğa
Aksaray: Soğanlama bamya çorbası çiğleme
Amasya: Çatal çorbası sakala çarpan çorbası helle çorbası kesme ibik çorbası göbek dolması patlıcan pehli pastırma gağallemesi dene hasudası ayva gallesi gelin parmağı gömlek kadayıfı peluza unutma beni vişneli ekmek eli böğründe hengel yakasal böreği kaypak ve yanuç
Ankara: Ankara Tavası alabörtme calla bici ilişkik sızgıç siyel pıtpıt pilavı tohma altüst böreği entekke böreği hamman papaç yalkı carcıran köremez tamtak tiridi öllüğün körü bırtlak bezdirme gizleme kartalaç ve saçkıran
Antalya: Antalya usulü piyaz arap kadayıfı karpuz kabuğu reçeli bergamut reçeli
Ardahan: Elma dolması evelik aşı bozbaş ekmek aşı pişi kuymak (mıhlama)
Artvin: Laz böreği hınkal çergebaz gendima herisa şilav hasuta kaysefe zurbiyet püşürük çorbası soğan harşosu çinçar çorbası
Aydın: Kulak çorbası pelvize tatlısı paşa böreği yuvarlama ısırganotu böreği ebegümeci kavurması arapsaçı
Balıkesir: Tirit sura saçaklı mantı peynirli patlıcan zerde tatlısı mafiş tatlısı börülce ekşilemesi
Bartın: Pumpum çorbası yumurtalı isbut kabak burması Amasra salatası
Batman: Bumbar Şam börek perde pilavı
Bayburt: Tel helvası tatlı çorba galaçoş ekşi lahana lor dolması yalancı dolma
Bilecik: Büzme ovmaç çorbası keklik kebabı piruhi samsı pancar pekmezi köpük helvası kıtırcı helvası
Bingöl: Dut pekmezi
Bitlis: Büryan kebabı şekalok yemeği çorti köftesi gari aşı glorik gebol çireş pancarı kengerli pilav
Bolu: Yoğurtlu bakla çorbası imaret çorbası acı su bazlamacı çantıklı pide kedi batmaz orman kebabı kaldırık dolması kaşık sapı keşli cevizli erişte kaşık atmaç bakla çullaması paşa pilavı kabak hoşafı palize coş hoşafı karavul şerbeti kızılcık şurubu Bolu Beyi tatlısı uğut tatlısı
Burdur: Testi kebabı kabak helvası Burdur muhallebisi
Bursa: Ekşili baş çorbası etli gavata kestaneli etli lahana dolması mısır unu sarması kaşarlı pırasa patlıcan silkmesi İnegöl köftesi yörük kebabı yufkalı hindi ciğer sarması Cennet köşkü dilber dudağı Kemalpaşa peynir tatlısı incir dolması zerde kaymaçina hamur bamyası asude dızmana
Çanakkale: Bakla keşkeği tumbi turp otu salatası kaçamak lakerda erik macunu ahlat suyu
Çankırı: Yaren güveci mıkla tutmaç yumurta tatlısı
Çorum: Leblebi yanıç cızlak kömbe hingal borhani helise çullama İskilip dolması kara çuval helvası teltel
Denizli: Çaput aşı alaçora sıyırma yoğurtlu patlıcan gömmesi sura kaçamak gındıra çorbası
Diyarbakır: Karpuz cartlak kebabı patlıcan meftunesi
Düzce: Çerkez tavuğu Arnavut böreği Boşnak böreği şıl böreği göbete mantısı lepsi mamursa haluj
Edirne: Badem ezmesi mamzama akıtma hardaliye satır kebabı
Elazığ: Fasulye çorbası lobik çorbası anamaşı kelecoş taraklık kındık köfte küncülü köfte muhaşerli köfte işkene sapan dolması kibe dolması çaypalası pirpirim boranı tavşan üfelemesi kırmanlı pilav simit pilav nohut ekmeği fodula zarafat patila heside dolanger hürriyet kadayıfı orcik pilit ve gah
Erzincan: Tulum peyniri tava leblebisi
Erzurum: Çağ kebabı den çorbası hıngel herle aşı çeç pancarı çaşır
Eskişehir: Çiğ börek abısta harşıl yufkalı büryan met helvası
Gaziantep: Alinazik kebabı keme kebabı yeni dünya kebabı simit kebabı antep fıstığı baklava malhıtalı (mercimekli) köfte yoğurtlu ufak köfte yağlı köfte iç katması (kısır) tene katması haveydi köftesi omaç sini köftesi süzek yapması cağırtlak kebabı ayva kebabı elma kebabı lebeniye öz çorbası maş çorbası şirinli çorba beyran topaç Köse Sefer kabağı dolması loğlazlı aş çiğdem aşı ekşili daraklık tavası beyran şiveydiz acur oturtması kakırdak böreği loğlaz piyazı yarpuz piyazı at elması turşusu çelem turşusu
Giresun: Fındık hamsi böreği çalıçileği çorbası mendek çorbası yağlaş karalahana diblesi kiraz tuzlusu kavurması hamsili mısır ekmeği fasulye turşusu
Gümüşhane: Köme kuşburnu dut pekmezi dut pestili lemis haşıl kanzılı börek siron
Hakkari: Gulul çorbası kepaye jaji lalepet duğeba kiflik
Hatay: Kaytaz böreği taş kadayıf kereviç semirsek kuş gözü
Iğdır: Bozbaş yemeği helise perzana helise cızdık salmanca fetir kaysafa patlıcan reçeli
Isparta: Miyane sakala sarkan tapalak banak kabine kuyruğu sulu samsa tosmankara derdimi alan
İstanbul: Kanlıca yoğurdu Sultanahmet köftesi uykuluk badem ezmesi beyinli Beykoz kebabı
İzmir: Kumru Ayvalık tostu sura İzmir köftesi papaz yahnisi mücmeri radika salatası gerdan tatlısı
Kahramanmaraş: Dövme dondurma biber tarhana leğen çorbası tirşik çorbası Maraş paçası pıtpıt lapası sömelek un sucuğu bastık çullama ilende hapısa ravanda
Karabük: Kuyu kebabı bükme çingene baklavası göbü kara mancar katlaç malak perohi şaptak
Karaman: Batırık bidik Ermenek helvasıcibe ve ilisıra dolması kayısı musakka mıkla mülükü paraköfte
Kars: Bal kaymak kaşar gravyer herre (un çorbası) hangel haşıl feselli tandırda kaz çekmesi piti
Kastamonu: Banduma simit tiridi köle hamuru cırık tatlısı delioğlan sarığı fincan böreği haluçga avuz şurra
Kayseri: Pastırma sucuk mantı pehli yağbari pöç kovalama üzüm yemeği fincan ağzı nevzine aside
Kırıkkale: Alazlama kömbe külleme batallaş çalma sarığı burma
Kırklareli: Sulu kaçamak kuru kaçamak kaymakçına külür plaska ısırgan otu çorbası bıldırcın kağıt kebabı
Kırşehir: Keykef temal
Kilis: Şıhıl mahşe pekmez kübbülmüşviyye talı malhıta köllük aşı züngül belluriye cennet çamuru firik pilavı kibe mazlum mıkşi teşrübe mayanalı (anasonlu) kahke haytayla sucuk hapısası
Kocaeli: Kandıra yoğurdu pişmaniye saray helvası otur fatma tatlısı çiğceli kavurma
Konya: Düğün yemeği etli ekmek
Kütahya: Cimcik dolamber böreği namaz dolması gökçümen hamursuzu tosunum kızılcık çorbası tekke çorbası çene çarpan çorbası kötdür tatlısı
Malatya: Kayısı kağıt kebabı kınalı ekmek pileke taş küllüğü gurut çorbası analı-kızlı kurşun geçmez köftesi gilgirikli köfte keloğlan köftesi zeytinyağlı marul sarması fasulye yaprağı sarması kabak çiçeği dolması soğan dolması patlıcan dövmesi
Manisa: Mesir macunu Kula güveç kapaması şekerli pide otlu pide Manisa kebabı
Mardin: Badem şekeri ceviz sucuğu ikbebet (içli köfte) semberuk irok kibe kitel raha lebeniyye
Mersin: Cezerye tantuni kerebici zahter
Muğla: Ara dutmeç çopur döş dolması balıklen çıntar kavurması ot ekşilemesi galli patlıcan ebegümeci kavurması börülce kavurması teltorlu börülce yalankı üzüm köftesi ballı kabak bestel dülek reçeli
Muş: Muş köftesi çorti aşı
Nevşehir: Düğü kesme katma aşı ağpakla (fasulye kemikli et) dıvıl ayva dolması Nevşehir tavası sızgıt
Niğde: Mangir çorbası tava üzüm boranası ditme unlu söğürme papara cılbır halveter kaşık kayganası
Ordu: Melocan (diken ucu) kavurması Sakarca mıhlamasıgaldirik kavurması ısırgan yağlaşı mısır yağlaşı hoşgıran kavurması kabak muhallebisi pallabye
Osmaniye: Tirşik (pancar) yer fıstığı toğgar çiçcire etli kömbe
Rize: Anzer balı Rize köftesi Rize simidi Hamsi çiğirtası çumur enişte lokumu pepçura
Sakarya: Pekmez yoğurt
Samsun: Samsun pidesi turşu kavurması yer pancarı mısır çorbası kocakarı gerdanı
Siirt: Zivzik narı Pervari balı perde pilavı
Sinop: Sinop kestanesi nokul içli tavas mamalika
Sivas: Sivas kebabı peskutan çorbası pezik turşusu
Şanlıurfa: İsot şıllık tatlısı paliza bostana urfa kebabı
Şırnak: Kutlık serbıdev hekeheşandi şımşıpe meyre bırınzer mahmılatık fıreydin suryaz
Tekirdağ: Tekirdağ köftesi
Tokat: Tokat kebabı bacaklı çorba
Trabzon: Vakfıkebir ekmeği akçaabat köftesi
Tunceli: Ovacık dağ sarımsağı Şavak tulum peyniri Pülümür balı zerefet sirekurt sirepati kavut patila
Uşak: Alacatene haşhaş sürtmesi ciğerli bulgur
Van: Otlu peynir Van balığı (inci kefali) ilitme senseger
Yalova: Yalova köftesi yaprak pidesi pavli luhu şuşkey çirbuli lalanga çubiyiş gayi papa silohto paponi
Yozgat: Testi kebabı arabaşı
Zonguldak: Çaycuma yoğurdu Osmanlı çileği Devrek simidi beyaz baklava kızılcık cevizli dolma
81 ili kapsayan lezzet haritasına göre, Türkiye, 2 bin 205 çeşit yöresel yiyecek ve içecekten oluşan zengin mutfağıyla lezzetli bir ülkeAmasya ve Afyonkarahisar’ın ”sakala çarpan çorbası”, Aydın’ın ”kulak çorbası”, Bolu’nun ”kedi batmazı”, Denizli ve Çanakkale’nin ”kaçamakı”, Rize’nin ”enişte lokumu”, Şanlıurfa’nın ”şıllık tatlısı”, Kocaeli’nin ”otur fatma tatlısı”, Kütahya’nın ”tosunumu”, Tokat’ın ”bacaklı çorbası”, Amasya’nın ”kesme ibik çorbası” ve ”eli böğründesi”, Balıkesir’in ”mafiş tatlısı”, Artvin’in ”püşürük çorbası”, Bartın’ın ”pumpum çorbası”, Malatya’nın ”kurşun geçmez köftesi”, Kırklareli’nin ”sulu kaçamak” ve ”kuru kaçamakı”, Isparta’nın ”kuyruğu sulusu” ve ”derdimi alanı”, ilginç isimli yiyecekler arasında yer alıyor
Sakala çarpan çorba, yeşil mercimek ve tel şehriye ile yapılıyor Kedi batmaz ise suda haşlanmış ceviz büyüklüğünde yuvarlak hamurların üzerine şekerli su ve tereyağı dökülerek yenen bir tatlı… Kesme ibik çorbası da küçük küçük kesilmiş hamur ve yoğurtla yapılıyor
EN ZENGİN MUTFAK: GAZİANTEP
Çeşit açısından Türkiye’nin en zengin mutfağına sahip ili Gaziantep… Gaziantep mutfağı tam 291 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluşuyor
Malhıtalı (mercimekli) köfte, yoğurtlu ufak köfte, yağlı köfte, iç katması (kısır), tene katması, haveydi köftesi, omaç, sini köftesi, süzek yapması, cağırtlak kebabı, ayva kebabı, elma kebabı, lebeniye, öz çorbası, maş çorbası, şirinli çorba, beyran, topaç, Köse Sefer kabağı dolması, loğlazlı aş, çiğdem aşı, ekşili daraklık tavası, beyran, şiveydiz, acur oturtması, kakırdak böreği, loğlaz piyazı, yarpuz piyazı, at elması turşusu, çelem turşusu Gaziantep’in ünlü yemeklerinden bazıları…
İkinci sırada Elazığ geliyor Elazığ mutfağı tam 154 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluşuyor Fasulye çorbası, lobik çorbası, anamaşı, kelecoş, taraklık, kındık köfte, küncülü köfte, muhaşerli köfte, işkene, sapan dolması, kibe dolması, çaypalası, pirpirim boranı, tavşan üfelemesi, kırmanlı pilav, simit pilav, nohut ekmeği, fodula, zarafat, patila, heside, dolanger, hürriyet kadayıfı, orcik, pilit ve gah, Elazığ’ın ünlü yemekleri arasında yer alıyor
93 çeşit yiyecekle Ankara da zengin bir mutfağa sahip Ankara’nın ünü il sınırları dışına taşan Ankara Tavası’nın dışında alabörtme, calla, bici, ilişkik, sızgıç, siyel, pıtpıt pilavı, tohma, altüst böreği, entekke böreği, hamman, papaç, yalkı, carcıran, köremez, tamtak tiridi, öllüğün körü, bırtlak, bezdirme, gizleme, kartalaç ve saçkıran gibi ilginç yöresel yemekleri de bulunuyor
BÖLGELER İÇİNDE İÇ ANADOLU BİR NUMARA
Bölgeler arasında İç Anadolu, 455 çeşit yiyecek ve içecek çeşidiyle ilk sırada yer alıyor Bu bölgeyi 425 çeşit ile Doğu Anadolu, 398 çeşit ile Güneydoğu Anadolu ve 397 çeşit ile Karadeniz Bölgesi izliyor Akdeniz ve Marmara Bölgesi 184 çeşit, Ege Bölgesi 162 çeşit yiyecek ve içeceğe sahip
PAYLAŞILAMAYAN TATLAR
Türkiye’nin lezzet haritasında, pek çok ilin sahip çıktığı çok sayıda yiyecek de bulunuyor Paylaşılamayan yiyeceklerin başında çiğ köfte ve künefe geliyor Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya özgü olup bütün Türkiye’nin tanıdığı bir yiyecek olan ”çiğ köfteye”, Şanlıurfa, Adıyaman, Batman, Mardin ve Osmaniye, ”künefeye” ise Hatay ve Elazığ sahip çıkıyor Mantı da pek çok ilin mutfağında yer almakla birlikte en ünlüsü Kayseri mantısı…
Aşurelik buğday, nohut ve lola kemiğinin su ve tuz ilave edildikten sonra çömlekte ve odun ateşiyle ısıtılmış fırında pişirilmesiyle yapılan keşkek ya da helise de çok sayıda ilimizin mutfağında yer alıyor Afyonkarahisar, Amasya, Ankara, Balıkesir, Bilecik, Bitlis, Bursa, Çankırı, Çorum, Denizli, Elazığ, Mardin, Muğla, Ordu, Samsun ve Tunceli keşkekin özel yemek sayıldığı iller arasında bulunuyor
Lor peyniri, irmik, un, şeker ve margarinle yapılan bir tatlı olan ”höşmerim” ise Aksaray, Amasya, Ankara, Balıkesir, Bolu, Manisa ve Uşak’ın ortak lezzeti…
Daha çok İç Anadolu’da bilinen madımak da Amasya, Çorum ve Yozgat’ın yöresel mutfağı içinde önemli bir yere sahip
İL İL DAMAK LEZZETİ
Kebabıyla ve şalgam suyuyla ünlü günel ilimiz Adana’da yüzük çorbası, süllüm ve karakuş tatlısı da yöre mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor Adıyaman’ın ise ”basalla”, ”yapıştırma” ve ”hıtap”ı ünlü…
En ünlü yiyeceği kaymaklı ekmek kadayıfı olan Afyonkarahisar’ın en ilginç yemeği ise sakala çarpan çorba… Zürbiye, sırtsırta, ağzı açık, pırasa musakka, ocak bükmesi, cızdırma, övme, hamursuz, cimcik, palize ve cücü kadayıf da Afyonkarahisar’ın özel yemekleri arasında bulunuyor Pek çok ilin mutfağında yer alan ”karnıyarık”a Afyonkarahisar’da ”yanıyarma” deniyor
Doğu illerimizden Ağrı’nın yöresel yemekleri ise abdigör köftesi, gösteberg et, selekeli (saç kavurma), haşıl, hengel, erdek, hasude, halise ve murtuğa Aksaray’ın soğanlama, bamya çorbası ve çiğlemesi meşhur…
Amasya denince akla elma geliyor 56 çeşit yemekle Türkiye’nin en zengin mutfakları arasında ilk sıralarda gelen Amasya’da çatal çorbası, helle çorbası, kesme ibik çorbası, göbek dolması, patlıcan pehli, pastırma gağallemesi, dene hasudası, ayva gallesi, gelin parmağı, gömlek kadayıfı, peluza, unutma beni, vişneli ekmek, eli böğründe, hengel, yakasal böreği, kaypak ve yanuç da hemen her evde sık sık pişirilen yemekler arasında…
ATO BAŞKANI AYGÜN
ATO Başkanı Sinan Aygün yaptığı açıklamada, yemek konusunun sadece biyolojik bir ihtiyaç, karın doyurmak için yapılan bir eylem değil sosyal, kültürel ve ekonomik bir olay olduğunu belirterek, ”Bölgesel kalkınma için yerel ekonomik fırsatlar iyi değerlendirilmeli Lezzet ve tatlarda ekonomik bir fırsat Maraş dondurmasının, kırmızı biberin ihracatı her ile, ürüne örnek olmalı” dedi
Yoğurt, pastırma, bulgur ve tarhana gibi yiyeceklerin Türk buluşu olduğunu hatırlatan Aygün, Türkiye’nin, sağlıksız, damak tadımızla bağdaşmayan fast food kültürüne esir olmaması gerektiğini ifade etti
Aygün, Türkiye’nin tanıtımında yemek kültürünün de ayrı bir yer teşkil etmesi gerektiğine dikkati çekti
Ankara Patent Bürosu Genel Müdürü Kaan Dericioğlu da yaptığı açıklamada, coğrafi işaret (menşe adı veya mahreç işareti) tescili için bir zorunluluk olmadığını söyledi
Dericioğlu şöyle dedi:
”Yapılan işlem yalnız bu adla başkalarının haksız yere ürün işaretlemelerini önlemek amaçlıdır Belirtilen yörede üretim yapmayanlar bu işareti kullanamaz Örneğin Türkiye’de üretildiği zaman Türk Kahvesi, Türk Baklavası, Türk Lokumu birer coğrafi işaret ya da menşe adı olarak işaretlenebilir ve pazarlanabilir
Bu işaretleyiş biçimi, Yunan Baklavası, Yunan Kahvesi, Güney Kıbrıs Lokumu olarak başka ülkelerdeki uygulamalara engel olamaz Rumların ya da Yunanlılar, Türk Lokumu, Türk baklavası, Türk Çiğ Köftesi demediği sürece sorun yoktur Bu ürünleri dünyada kimse tanımaz ve herkes Türk ürünü olarak bilir
İL İL LEZZETLER
İllerin seçilmiş yemekleri şöyle:
Adana: Adana kebabı, şalgam suyu, yüzük çorbası, süllüm ve karakuş tatlısı
Adıyaman: Basalla, yapıştırma, hıtap
Afyonkarahisar: Sakala çarpan çorba, zürbiye, sırtsırta, ağzı açık, pırasa musakka, ocak bükmesi, cızdırma, övme, hamursuz, cimcik, palize, yanıyarma ve cücü kadayı
Ağrı: Abdigör köftesi, gösteberg et, selekeli (saç kavurma), haşıl, hengel, erdek, hasude, halise ve murtuğa
Aksaray: Soğanlama, bamya çorbası, çiğleme
Amasya: Çatal çorbası, sakala çarpan çorbası, helle çorbası, kesme ibik çorbası, göbek dolması, patlıcan pehli, pastırma gağallemesi, dene hasudası, ayva gallesi, gelin parmağı, gömlek kadayıfı, peluza, unutma beni, vişneli ekmek, eli böğründe, hengel, yakasal böreği, kaypak ve yanuç
Ankara: Ankara Tavası, alabörtme, calla, bici, ilişkik, sızgıç, siyel, pıtpıt pilavı, tohma, altüst böreği, entekke böreği, hamman, papaç, yalkı, carcıran, köremez, tamtak tiridi, öllüğün körü, bırtlak, bezdirme, gizleme, kartalaç ve saçkıran
Antalya: Antalya usulü piyaz, arap kadayıfı, karpuz kabuğu reçeli, bergamut reçeli
Ardahan: Elma dolması, evelik aşı, bozbaş, ekmek aşı, pişi, kuymak (mıhlama)
Artvin: Laz böreği, hınkal, çergebaz, gendima, herisa, şilav, hasuta, kaysefe, zurbiyet, püşürük çorbası, soğan harşosu, çinçar çorbası
Aydın: Kulak çorbası, pelvize tatlısı, paşa böreği, yuvarlama, ısırganotu böreği, ebegümeci kavurması, arapsaçı
Balıkesir: Tirit, sura, saçaklı mantı, peynirli patlıcan, zerde tatlısı, mafiş tatlısı, börülce ekşilemesi
Bartın: Pumpum çorbası, yumurtalı isbut, kabak burması, Amasra salatası
Batman: Bumbar, Şam börek, perde pilavı
Bayburt: Tel helvası, tatlı çorba, galaçoş, ekşi lahana, lor dolması, yalancı dolma
Bilecik: Büzme, ovmaç çorbası, keklik kebabı, piruhi, samsı, pancar pekmezi, köpük helvası, kıtırcı helvası
Bingöl: Dut pekmezi
Bitlis: Büryan kebabı, şekalok yemeği, çorti köftesi, gari aşı, glorik, gebol, çireş pancarı, kengerli pilav
Bolu: Yoğurtlu bakla çorbası, imaret çorbası, acı su bazlamacı, çantıklı pide, kedi batmaz, orman kebabı, kaldırık dolması, kaşık sapı, keşli cevizli erişte, kaşık atmaç, bakla çullaması, paşa pilavı, kabak hoşafı, palize, coş hoşafı, karavul şerbeti, kızılcık şurubu, Bolu Beyi tatlısı, uğut tatlısı
Burdur: Testi kebabı, kabak helvası, Burdur muhallebisi
Bursa: Ekşili baş çorbası, etli gavata, kestaneli etli lahana dolması, mısır unu sarması, kaşarlı pırasa, patlıcan silkmesi, İnegöl köftesi, yörük kebabı, yufkalı hindi, ciğer sarması, Cennet köşkü, dilber dudağı, Kemalpaşa peynir tatlısı, incir dolması, zerde, kaymaçina, hamur bamyası, asude, dızmana
Çanakkale: Bakla keşkeği, tumbi, turp otu salatası, kaçamak, lakerda, erik macunu, ahlat suyu
Çankırı: Yaren güveci, mıkla, tutmaç, yumurta tatlısı
Çorum: Leblebi, yanıç, cızlak, kömbe, hingal, borhani, helise, çullama, İskilip dolması, kara çuval helvası, teltel
Denizli: Çaput aşı, alaçora, sıyırma, yoğurtlu patlıcan gömmesi, sura, kaçamak, gındıra çorbası
Diyarbakır: Karpuz, cartlak kebabı, patlıcan meftunesi
Düzce: Çerkez tavuğu, Arnavut böreği, Boşnak böreği, şıl böreği, göbete mantısı, lepsi, mamursa, haluj
Edirne: Badem ezmesi, mamzama, akıtma, hardaliye, satır kebabı
Elazığ: Fasulye çorbası, lobik çorbası, anamaşı, kelecoş, taraklık, kındık köfte, küncülü köfte, muhaşerli köfte, işkene, sapan dolması, kibe dolması, çaypalası, pirpirim boranı, tavşan üfelemesi, kırmanlı pilav, simit pilav, nohut ekmeği, fodula, zarafat, patila, heside, dolanger, hürriyet kadayıfı, orcik, pilit ve gah
Erzincan: Tulum peyniri, tava leblebisi
Erzurum: Çağ kebabı, den çorbası, hıngel, herle aşı, çeç pancarı, çaşır
Eskişehir: Çiğ börek, abısta, harşıl, yufkalı büryan, met helvası
Gaziantep: Alinazik kebabı, keme kebabı, yeni dünya kebabı, simit kebabı, antep fıstığı, baklava, malhıtalı (mercimekli) köfte, yoğurtlu ufak köfte, yağlı köfte, iç katması (kısır), tene katması, haveydi köftesi, omaç, sini köftesi, süzek yapması, cağırtlak kebabı, ayva kebabı, elma kebabı, lebeniye, öz çorbası, maş çorbası, şirinli çorba, beyran, topaç, Köse Sefer kabağı dolması, loğlazlı aş, çiğdem aşı, ekşili daraklık tavası, beyran, şiveydiz, acur oturtması, kakırdak böreği, loğlaz piyazı, yarpuz piyazı, at elması turşusu, çelem turşusu
Giresun: Fındık, hamsi böreği, çalıçileği çorbası, mendek çorbası, yağlaş, karalahana diblesi, kiraz tuzlusu kavurması, hamsili mısır ekmeği, fasulye turşusu
Gümüşhane: Köme, kuşburnu, dut pekmezi, dut pestili, lemis, haşıl, kanzılı börek, siron
Hakkari: Gulul çorbası, kepaye, jaji, lalepet, duğeba, kiflik
Hatay: Kaytaz böreği, taş kadayıf, kereviç, semirsek, kuş gözü
Iğdır: Bozbaş yemeği, helise, perzana, helise, cızdık, salmanca, fetir, kaysafa, patlıcan reçeli
Isparta: Miyane, sakala sarkan, tapalak, banak, kabine, kuyruğu sulu, samsa, tosmankara, derdimi alan
İstanbul: Kanlıca yoğurdu, Sultanahmet köftesi, uykuluk, badem ezmesi, beyinli Beykoz kebabı
İzmir: Kumru, Ayvalık tostu, sura, İzmir köftesi, papaz yahnisi, mücmeri, radika salatası, gerdan tatlısı
Kahramanmaraş: Dövme dondurma, biber, tarhana, leğen çorbası, tirşik çorbası, Maraş paçası, pıtpıt lapası, sömelek, un sucuğu, bastık, çullama, ilende, hapısa, ravanda
Karabük: Kuyu kebabı, bükme, çingene baklavası, göbü, kara mancar, katlaç, malak, perohi, şaptak
Karaman: Batırık, bidik, Ermenek helvası,cibe ve ilisıra dolması, kayısı musakka, mıkla, mülükü, paraköfte
Kars: Bal, kaymak, kaşar, gravyer, herre (un çorbası), hangel, haşıl, feselli, tandırda kaz çekmesi, piti
Kastamonu: Banduma, simit tiridi, köle hamuru, cırık tatlısı, delioğlan sarığı, fincan böreği, haluçga, avuz, şurra
Kayseri: Pastırma, sucuk, mantı, pehli, yağbari, pöç, kovalama, üzüm yemeği, fincan ağzı, nevzine, aside
Kırıkkale: Alazlama, kömbe, külleme, batallaş, çalma, sarığı burma
Kırklareli: Sulu kaçamak, kuru kaçamak, kaymakçına, külür, plaska, ısırgan otu çorbası, bıldırcın kağıt kebabı,
Kırşehir: Keykef, temal
Kilis: Şıhıl mahşe, pekmez, kübbülmüşviyye, talı malhıta, köllük aşı, züngül, belluriye, cennet çamuru, firik pilavı, kibe, mazlum, mıkşi, teşrübe, mayanalı (anasonlu) kahke, haytayla, sucuk hapısası
Kocaeli: Kandıra yoğurdu, pişmaniye, saray helvası, otur fatma tatlısı, çiğceli kavurma
Konya: Düğün yemeği, etli ekmek
Kütahya: Cimcik, dolamber böreği, namaz dolması, gökçümen hamursuzu, tosunum, kızılcık çorbası, tekke çorbası, çene çarpan çorbası, kötdür tatlısı
Malatya: Kayısı, kağıt kebabı, kınalı ekmek, pileke, taş küllüğü, gurut çorbası, analı-kızlı, kurşun geçmez köftesi, gilgirikli köfte, keloğlan köftesi, zeytinyağlı marul sarması, fasulye yaprağı sarması, kabak çiçeği dolması, soğan dolması, patlıcan dövmesi
Manisa: Mesir macunu, Kula güveç kapaması, şekerli pide, otlu pide, Manisa kebabı
Mardin: Badem şekeri, ceviz sucuğu, ikbebet (içli köfte), semberuk, irok, kibe, kitel raha, lebeniyye
Mersin: Cezerye, tantuni, kerebici, zahter
Muğla: Ara, dutmeç, çopur, döş dolması, balıklen, çıntar kavurması, ot ekşilemesi, galli patlıcan, ebegümeci kavurması, börülce kavurması, teltorlu börülce, yalankı, üzüm köftesi, ballı kabak, bestel, dülek reçeli
Muş: Muş köftesi, çorti aşı
Nevşehir: Düğü, kesme, katma aşı, ağpakla (fasulye, kemikli et), dıvıl, ayva dolması, Nevşehir tavası, sızgıt
Niğde: Mangir çorbası, tava, üzüm boranası, ditme, unlu söğürme, papara, cılbır, halveter, kaşık kayganası
Ordu: Melocan (diken ucu) kavurması, Sakarca mıhlaması,galdirik kavurması, ısırgan yağlaşı, mısır yağlaşı, hoşgıran kavurması, kabak muhallebisi, pallabye
Osmaniye: Tirşik (pancar), yer fıstığı, toğgar, çiçcire, etli kömbe
Rize: Anzer balı, Rize köftesi, Rize simidi, Hamsi çiğirtası, çumur, enişte lokumu, pepçura
Sakarya: Pekmez, yoğurt
Samsun: Samsun pidesi, turşu kavurması, yer pancarı, mısır çorbası, kocakarı gerdanı
Siirt: Zivzik narı, Pervari balı, perde pilavı
Sinop: Sinop kestanesi, nokul, içli tavas, mamalika
Sivas: Sivas kebabı, peskutan çorbası, pezik turşusu
Şanlıurfa: İsot, şıllık tatlısı, paliza, bostana, urfa kebabı
Şırnak: Kutlık, serbıdev, hekeheşandi, şımşıpe, meyre, bırınzer, mahmılatık, fıreydin, suryaz
Tekirdağ: Tekirdağ köftesi
Tokat: Tokat kebabı, bacaklı çorba
Trabzon: Vakfıkebir ekmeği, akçaabat köftesi
Tunceli: Ovacık dağ sarımsağı, Şavak tulum peyniri, Pülümür balı, zerefet, sirekurt, sirepati, kavut, patila
Uşak: Alacatene, haşhaş sürtmesi, ciğerli bulgur
Van: Otlu peynir, Van balığı (inci kefali), ilitme, senseger
Yalova: Yalova köftesi, yaprak pidesi, pavli, luhu şuşkey çirbuli, lalanga, çubiyiş gayi, papa , silohto, paponi
Yozgat: Testi kebabı, arabaşı
Zonguldak: Çaycuma yoğurdu, Osmanlı çileği, Devrek simidi, beyaz baklava, kızılcık, cevizli dolma




Alıntı Yaparak Cevapla