Yalnız Mesajı Göster

İkbebet (Mardin)...

Eski 07-17-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

İkbebet (Mardin)...






Tane sumak 1 saat kadar bir kabın içinde normal suda bekletilmesi gerekir

İç harcı için

Yarım kg kuzu kıyma

1 kg kuru soğan

6 adet kırmızı biber

6 adet yeşil biber

1 çay bardağı ayçiçek yağı

Yarım demet maydanoz

Karabiber

İsot

Kimyon

Yenibahar

Dış harcı için

2,5 kase dövme bulgur

1,5 kase köftelik bulgur

Kişniş


YAPILIŞI

1 kg soğan soyulup temizlenerek sudan geçirilir Soğanlar ikiye bölünür 6 adet yeşil biber çekirdeklerinden yarılarak temizlenir 6 adet kırmızı biberin çekirdekleri alınarak temizlenir Tüm sebzeler sudan geçirilerek ayrı rondodan geçirilir Tüm harcın ince kıyılması gerekir Ardından el yardımı ile sıkılarak acı suyu çıkarılır Büyük boy tavaya 1 çay bardağı ayçiçek yagi konularak kısık ocak ateşinde soğanlar ve biberler kavrulmaya bırakılır Harcın hafif pembeleşmesi yeterlidir Ardından yarım kg kuzu kıyma da eklenerek kavrulur Dış harcı için bir tepsiye 2,5 kase dövme bulgur, 1,5 kase köftelik bulgur,2 tatlı kaşığı kişniş bir gece evvelden su ile haşlanmalıdır Ardından tüm harcın özdeşleşmesi için yoğrulmaya başlanır Bulgurlar bastırılarak yoğrulmalıdır Bir kaseye köfte açabilmek için su konulur ikbebetin iç harcına 1 tatlı kaşığı karabiber, 2 tatlı kaşığı isot, 1 çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı yenibahar, 1 ,5 tatlı kaşığı tuz eklenerek karıştırmaya devam edilir Yoğrulan dış harç bulgurları parçalara ayrılır Yarım demet maydanoz bol sudan geçirilerek küçük küçük doğranır Soğanlı biberli harca maydanozlar da eklenerek iç harç ocak ateşinden alınır Hamur kıvamındaki iç harçtan ceviz büyüklüğünde bezeler alınarak yuvarlanır Ardından parmak ile ortadan bastırilip döndürülerek ortası açılır Bulgurun çatlamaması, ele yapışmayıp rahatça şekillenebilmesi için eller devamlı su ile ıslatılmalıdır Hamur kıvamındaki oyularak açılmış topların içerisine iç harç konularak ay şeklinde kapatılır Büyük boy tencerenin içerisine yarım kadar konularak içerisine 1 tatlı kaşığı tuz eklenir Orta ocak ateşinde kaynayan suyun içerisine hazırlanmış olan ikbebetler konularak ortalama 15 dakika da haşlanır Yemeğimizin yapılış süresi 45 dakika olup 6 kişilik veya kişi sayısı arttırılıp servis edilebilir

Alıntı Yaparak Cevapla