Konu
:
Kültürler Arası İletişimin Sırrı: Sanat Ve Dans
Yalnız Mesajı Göster
07-16-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Ortadoğu'da hiçbir zaman bitmeyen çatışmalar kimilerince kültürler çatışmasının bir parçası
Ancak bir sanatçı var ki yıllardır bunun tam tersini ispatlamak için çalışıyor
Amerikalı dansçı Diana Calentini'nin Mısır'da Arap ve Batı danslarını birleştirerek hazırladığı sahne gösterisi Mısırlıları büyüledi
Dinana Calenti Kahire Üniversitesi'nde dans dersleri vermek üzere 20 yıl önce Mısır'a gitti
Calenti müzik ve figürlerle bir hikayeyi anlatan geleneksel Mısır dansına hayran kaldığını söylüyor
Amerikalı dansçı bale ve modern dansla Mısır figürlerini birleştirmek için kolları sıvamış
Mısır Kültür Bakanlığı da Calenti'den Mısır danslarını ve folklörünü geliştirip modernize etmesini istemiş
Calenti şöyle konuşuyor: Mısır'a gittiğimde eğitimli bir dansçıydım
Sadece vücudumun bana tanıdığı yetenekleri Mısır figürleriyle birleştirdim
Yıllardır Mısır'da değişik Amerikan ve Mısır danslarını birleştiren Diana Calenti ünlü bir isim haline gelmiş
Mısır vatandaşlığına geçen Calenti Mısır Modern folklor grubunun da koreografı ve yöneticisi
Calenti Mısır kültürüne olan aşkının daha küçük yaşlarda Arap müziği dinlerken başladığını anlatıyor: İlk tanışıklığım New York'ta büyüdüğüm yıllarda oldu
Birçok etnik grubun yaşadığı bir mahallede oturuyorduk ve her gün çok çeşitli müzik dinliyordum
Özellikle bu bölgeye ait müzik beni hep çok etkiliyordu
Mısır asıllı Kanadalı eşinin de yardımıyla Diana'yı Aramak adlı bir filmin yapımcılığını üslenen Calenti filmde Mısır'a giden genç bir arkeolog kızın başından geçenleri anlatıyor
Halen Amerika'nın Maryland eyaletinde yaşayan Diana Calenti genç Amerikalılara Mısır danslarını öğretiyor
Calenti öğrencileri için şunları söylüyor: Onlara müziği ve Mısır kültürünü anlatıyorum
Çünkü müzik toplumun içinden geliyor toplum tarafından yaratılıyor
Hepsi çok akıllı kızlar
Bir kere anladıktan sonra figürleri ve hareketleri öğrenmeleri daha kolay oluyor
16 yaşındaki Alexia Whaley Calenti'nin kurduğu grubun bir üyesi
Whaley'a göre Mısır dansı insan hislerin kendine özgü bir ifadesi
Whaley Mısır dansının daha çok ruha hitap ettiğini keşfettim
Gerçekten yaptığınız her hareketin ruhunuzdan gelmesi gerekiyor
Aklınızı ve ruhunuzu tamamen bu işe vermelisiniz diyor
Washington'daki Mısır Büyükelçiliği'nin düzenlediği gecede Calenti'nin grubunu izleyen Amerikalılar iki kültürü birleştiren bu yeni dansı sevdiklerini söyledi
Profesyonel dansçı olan Stephanie adındaki bu genç kız dansın kültürler arası bir köprü vazifesi gördüğünü belirtti
Diana Calenti de aynı fikirde
Yıllarını dansa ve müziğe veren sanatçı en saf duygu ve hisleri kullanarak kültürler arasında iletişim kurmanın yollarını aramış ve hala da arıyor
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul