Konu
:
Karbonhidratların Sindirimi...
Yalnız Mesajı Göster
Karbonhidratların Sindirimi...
07-16-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Karbonhidratların Sindirimi...
Karbonhidratların çoğu vücuda nişasta, glikojen ve komplex şekerler şeklinde girer
Bu bileşikler, glikoz gibi basit şekerlerden oluşur
Nişasta ve glikojen birçok glikoz moleküllerinin bağlanmasıyla oluşan çok büyük moleküllerdir
Çay şakeri olan sakkaroz komplex bir şekerdir
Sakkaroz moleküllü iki adet altı-karbonlu şeker molekülünün bağlanmasından meydana gelir
Besin olarak hayvan vücuduna giren enerji kaynaklarının başında karbonhidratlar bulunur
Karbonhidratlarda bulunan enerji, nişasta ve komplex şekerin glikoza parçalnması sonucu hücreler tarafından kullanılacak hale gelir
Karbonhidratların sindirimi, sindirim sisteminin iki bölgesinde, ağız ve ince bağırsakta olur
Karbonhidrat sindirimi, tükrükteki bir enzimin etkisiyle başlar
Bu enzim amilazdır
Amilaz nişastayı etkiler
Amilazın dahil olduğu enzim grubuna karbohidraz denir
Amilaz nişasta molekülündeki bağları parçalar ve bu parçalanma sonucu meydana gelen maddelere tükrüğün su moleküllerini etkiler
Amitaz
Nişasta + su -------------- Şeker (Maltoz)
Enzim ortamın asit veya baz (pH) konsantrasyonuna göre etkili olur
Tükrükteki amilaz yalnız bazik ortamda etkilidir
Mide öz suyu çok asitlidir
Amilazın faaliyeti asitli ortamda durduğu için, midada nişastanın sindirimi yapılmaz
Karbonhidrat sindirimi ince bağırsakta tamamlanır
Amilaz enzimiyle meydana gelen maltoz daha sonra ince bağırsakta özel bir enzimle glikoza parçalanır
Ağızda parçalanan nişasta pankreastan gelen amilazın etkisiyle ince bağırsakta sindirilir
Karbonhidratların çoğunun sinidiriminde son ürün glikozdur
Glikoz hücrelerin solunumunda kullanılır
Bazı karbonhidratlar sindirildildiği zaman beş karbon atomuna sahip şekerler meydana gelir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul