Yalnız Mesajı Göster

Amino Asitler...

Eski 07-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Amino Asitler...



Tüm yaşayan hücrelerin esas unsuru proteinlerdirProteinler,hidro liz reaksiyonunda amino asitlere parçalanırlar ve organizmada da amino asitlerden sentezlenirlerAmino asitler iki karakteristik fonksiyonel grup içerirler: Amino(NH3)grubu ve karboksil(COOH) grubu


Yandaki şekilde amino asitlerin genel formülü verilmiştirAmino asitlerde a-karbonuna bağlı bir amino,bir karboksil grubu ve bir H atomu vardırFarklılığı sağlayan R(yan) grubu ise alifatik veya aromatik bir karbon iskeletidir

Proteinler normal olarak 20 çeşit amino asitten oluşurlarBu amino asitler birbirlerine peptit bağlarıyla bağlanırlarAşağıda amino asitlerin moleküler yapıları verilmiştir


Amino Asitlerin Sınıflandırılmaları:

Amino asitler sahip oldukları yan(R) grupların özelliklerine göre sınıflandırılırlar

1 Alifatik yan zincirliler:Glisin,alanin,vali n,lösin,izolösin

2 İçinde hidroksilik grupları taşıyan yan zincirliler:Serin,treonin,tiro zin

3 İçinde kükürt atomları taşıyan yan zincirliler:Sistein,metionin

4 İçinde asit grupları veya onların amidlerini taşıyan yan zincirliler:Aspartik asik,asparajin,glutamik asit,glutamin

5 İçinde bazik gruplar taşıyan yan zincirliler:Arjinin,lizin,hist idin

6 İçinde aromatik halkalar taşıyanlar:Histidin,fenilalani n,tirozin,triptofan

7 İmino asitler:Prolin



Amino Asitlere Uygulanabilen Ayırıcı Teknikler: Kromatografi:

Bütün kromatografik yöntemlerde moleküller bir stabil(duran) ve bir mobil(hareketli) faz arasında bölüşülürBelli başlı kromatografi teknikleri şunlardır:

1 Kağıt KromatografisiEski ancak halen kullanılabilen bir tekniktir)

2 İnce Tabaka Kromatografisi

3 İon Değiştirme Kromatografisi

Yüksek Voltaj Elektroforezi:

Alıntı Yaparak Cevapla