Konu
:
Besin Maddeleri...
Yalnız Mesajı Göster
Besin Maddeleri...
07-16-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Besin Maddeleri...
Canlılar tarafından tüketilen besin maddeleri değişik şekillerde gruplandırılabilir
A
GÖREVİNE GÖRE BESİNLER
1
Enerji Verici Besinler
Bunlarkarbonhidratlar,,yağlar ve proteinlerdir
Açlık anında tüketim sırasına göre;
Karbonhidratlar ® Yağlar ® Proteinler olarak sıralanır
Solunum kolaylığı sırasına göre;
Karbonhidratlar ® Proteinler ® Yağlar olarak sıralanır
Sağladıkları enerji miktarına göre;
Yağlar ® Proteinler ® Karbonhidratlar olarak sıralanır
2
Yapıcı ve Onarıcı Besinler
Canlının yıpranan kısımlarının tamirinde ve yeni hücre yapımında kullanılırlar
Bunlar; proteinler ,yağlar ,karbonhidratlar,madensel maddeler ve su’dur
3
Düzenleyici Besinler
Düzenleyici besin maddeleri ,hücredeki metabolik olayların düzenlenmesinde rol oynar
Bunlar ,proteinler , madensel maddeler ,vitaminler ve sudur
B
YAPILARINA GÖRE BESİNLER
Organik besin maddeleri; proteinleryağlarkarbonhidratlar ve vitaminlerdir
İnorganik besin maddeleri; su ve madensel maddelerdir
1
Karbonhidratlar
Karbonhidratlaradından da anlaşılacağı gibi karbon (C)hidrojen (H) ve oksijen (O) atomlarından meydana gelmiştir
Karbonhidratlar bütün canlı hücrelerde bulunur ve en önemli enerji kaynağıdır
Genel formülleri (CnH2nOn) dir
Karbonhidratlar yapısındaki şeker sayısına göre değişik gruplara ayrılabilirler
a
Monosakkaritler: Sindirime uğramadan direkt olarak kana geçerler
Altı karbonlulara (heksozlar) glikoz (üzüm şekeri)fruktoz (meyva şekeri) ve galaktoz (süt şekeri)beş karbonlulara (pentozlar) ise riboz ve deoksiriboz örnek verilebilir
Disakkaritin Adı
Oluşan Monosakkaritler
Kaynağı
Sükroz +H2O
Glikoz + Fruktoz
Bitki
Maltoz + H2O
Glikoz + Glikoz
Bitki
Laktoz + H2O
Glikoz + Galaktoz İnsan ve memeli hayvan sütü
Tablo : Disakkaritlerin Sentezi ve Özellikleri
b
Disakkaritler: İki monosakkaritin birbirleriyle glikozit bağı kurarak meydana getirdiği karbonhidratlardır
Bu birleşme sırasında su açığa çıktığı için olaya dehidrasyon sentezi de denir
Disakkaritler ancak sindirilerek hücre zarından difüzyonla geçebilir
c
Polisakkaritler: Çok sayıda glikozun dehidrasyon sentezi sonucuglikozit bağları kurarak birleşmesiyle oluşur
Bir polisakkaritin yapısında kaç tane monosakkarit kullanılmışsareaksiyon sonucu bunun bir eksiği kadar su açığa çıkar
Yani n – molekül su açığa çıkar
Burada nglikoz sayısıdır
Polisakkaritler hidroliz edildiklerinde monosakkaritlere indirgenirler
Polisakkaritleri dört grupta toplayabiliriz
Depo Polisakkaritler
Nişasta : Bitkilerde karbonhidratların depo şeklidir
Suda çözünmez
Glikojen : İnsanlarda ve hayvanlarda karbonhidratların depo şeklidir
Suda kısmen çözünür
Yapısal Polisakkaritler
Selüloz : Bitki hücrelerinde hücre çeperinin yapısına katılır
Suda çözünmez
Kitin : Eklem bacaklılar grubundaki hayvanların dış iskeletine ve birçok mantarın çeper yapısına katılır
Her dört polisakkarit de glikozun polimeri olduğu halde fiziksel ve kimyasal özellikleri farklıdır
Çünküglikozların bağlanma biçimleri farklıdır
2
Proteinler
Yapısında karbon (C)hidrojen (H)oksijen (O)azot (N) ve bazılarında bunlara ek olarak kükürt (S) ve fosfor (P) da bulunabilir
Protein moleküllerinin yapısında en fazla 20 çeşit amino asit bulunabilir
Her bir amino asitte amino grubuyla (NH2) karboksil (COOH) grubu aynıdır
Amino asitlerde radikal grup (R) farklıdır
Proteinler sentezlenirken amino asitler birbirlerine peptid bağlarıyla bağlanırlar
Her peptid bağına karşılık bir molekül su açığa çıkar
n tane amino asit kullanılırsa n–1 su molekülü açığa çıkar
Peptid bağı sayısı = su sayısı
3
Yağlar (Lipidler)
Yağlardan fosfolipidlerhücre zarının yapısına katılır
Steroidler zarların yapısınakatıldığı gibi metabolizmayı düzenlemede de görev yaparlar
Steroidler bazı vitamin ve hormonların sentezinde kullanılır
Hayvansal yağlar genellikle doymuş olupkatıdır
Bitkisel yağlar ise genellikle sıvı olupdoymamıştır
Bitkisel yağlar yüksek ısı ve basınç altında hidrojenle doyurulursa katılaşırlar ve margarinler oluşur
Gliserolüç molekül yağ asitiyle birleşerek nötral yağları meydana getirir
4
Vitaminler
Vitaminler sindirilmezler ve doğrudan kana emilirler
Organik yapılı olmalarına karşıncanlılarda enerji verici olarak kullanılmazlar
Genel özellikleri bakımından vitaminler iki grup altında toplanabilir
Yağda Eriyen Vitaminler : ADE ve K vitaminleridir
Bu grup vitaminlerin fazlası özellikle karaciğerde depo edilir
Suda Eriyen Vitaminler : B ve C vitaminleridir
Bu grup vitaminlerin fazlası depo edilmezdışarıya atılır
5
Madensel Tuzlar (Mineraller)
Organizmada az da olsa 15 kadar mineral maddeye mutlaka ihtiyaç duyulur
Mineral maddelerin vücut içindeki görevlerini üç ana başlık altında toplayabiliriz
1
Vücut içindeki birçok enzimin ve hemoglobin gibi moleküllerin yapısına katılırlar
Bunlardemir (Fe) ve fosfor (P) gibi elementlerdir
2
Kemiklerin ve dişlerin normal olarak gelişmesini sağlarlar
Bunlar için gerekli olan madensel maddelerkalsiyum (Ca)fosfor (P) ve mağnezyum (Mg) dur
3
Vücut ve hücre sıvısının osmotik basıncını düzenlerler
Bunlardan hücre içi sıvıda sodyum (Na)klor (Cl)hücre dışı sıvıda potasyum (K)mağnezyum (Mg) ve fosfor (P) bulunur
6
Su Vücudumuzun en fazla ihtiyaç duyduğu maddelerden biridir
Kimyasal reaksiyonlar sulu bir ortamda gerçekleşir
Su iyi bir çözücü olduğu için besinlerin sindirimindeemilmesindetaşınmasında ve artıkların atılmasında kullanılır
Vücut ısısının fazlası yine su ile atılır
HÜCREDE MADDE GEÇİŞİ (Konu Hücre Bölümünde Daha Geniş Anlatımıştır)
Hücre zarının en önemli özelliğicanlı ve seçici–geçirgen olmasıdır
1
Difüzyon (Yayılma)
Madde moleküllerinin çok yoğun olduğu ortamdan az yoğun olduğu ortama doğru yayılmalarıdır
Difüzyon sırasında enerji harcanmaz ve canlılık şart değildir
Bazı durumlarda difüzyona uğrayacak madde bir taşıyıcı proteinle hücreye alınabilir
Buna ise kolaylaştırılmış difüzyon denir
2
Osmoz (Suyun Difüzyonu)
Suyun seçici geçirgen bir zardan difüzyonuna denir
Osmozda da enerji harcanmaz ve canlılık şart değildir
Ancak seçici geçirgen zar bulunmak zorundadır
Diyaliz: Suda çözünmüş maddelerden bazılarının yarı geçirgen zardan difüzyonuna diyaliz denir
Osmotik Olaylar
a
Hipertonik Ortam (Yoğun Ortam): Bir hücre kendisinden daha yoğun ortama koyulursa su kaybederek büzülür
Bu olaya “plazmoliz” denir
b
Hipotonik Ortam (Az yoğun Ortam): Plazmoliz olmuş yada normal bir hücreyi kendisinden daha seyreltik bir çözeltiye koyarsak su alarak şişer
Bu olaya “deplazmoliz” denir
c
İzotonik Ortam (Denge Ortamı): Hücre izotonik ortama koyulursa dengeli bir madde alışverişi olur
Zardan Madde Geçiş Yolları
Hücreler çok seyreltik ortamlara ya da saf suya konulursa aşırı miktarda su alarak gerilirler
Bu gerilme sonucunda oluşan basınçla hayvan hücreleri patlar
Buna hemoliz denir
Osmotik Kuvvetler
a
Osmotik Basınç: Hücre içindeki çözünmüş maddelerin hücre zarına yaptığı basınçtır
b
Turgor Basıncı: Hücre içindeki suyun hücre zarına yaptığı basınçtır
c
Emme Kuvveti: Osmotik basınçtan turgor basıncının çıkarılmasıyla elde edilen pozitif kuvvettir
E
K = O
B – T
B şeklinde hesaplanır
3
Aktif Taşıma
Maddelerin az yoğun ortamdan çok yoğun ortama taşınmasına denir
Aktif taşıma ancak canlı hücrelerde gerçekleşir
Çünkü ATP harcanır ve enzimler iş görür
Aktif Taşımayla Madde Atılması
Bu olaydataşınacak maddelerin porlardan sığabilecek kadar küçük olması gerekir
İyonların çoğu yoğun ortamdan az yoğun ortama aktif olarak geçer
4
Endositoz ve Ekzositoz
Bu olaylarda da enerji harcanır
Her iki olay hayvan hücrelerinde görülmesine karşılıkbitki hücrelerinde endositoz görülmez
Endositozpordan geçemeyecek kadar büyük moleküllerin hücre içerisine alınmasıdır
Alınan madde sıvı ise pinositozkatı ise fagositoz adını alır
Ekzositoz hücre içerisinde oluşturulan enzimhormonçeşitli proteinlerbitkilerde reçine ve eterik yağlarhayvanlarda mukus ve diğer büyük moleküllü salgı maddelerinin golgi yardımıylaküçük kesecikler halinde taşınarak dışarı atılmalarına denir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul