Konu
:
Ağ Metabolizması...
Yalnız Mesajı Göster
Ağ Metabolizması...
07-16-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Ağ Metabolizması...
YAĞLAR VE YAĞ METABOLİZMASI YAĞLAR VE LİPİDLER
Gerçek yağlar ve yağa benzeyen bileşikler lipidler grubunda toplanırlar
Bir maddenin lipidlere dahil olmasında temel etken çözünürlük özelliğidir
Yağlar lipid sınıflarında basit esterler grubunda bulunurlar
Lipidler grubunda çok değişik bileşikler vardır ve bu kadar değişik bileşiklerin bu grupta toplanmasının nedenlerinden en önemlisi; bu maddelerin metabolizmasının büyük bir ortaklık göstermesidir
YAĞLAR
Suda çözünmeyip eterde çözünen ve dokunulduğunda kaygan hissini veren maddelerdir
Yağlar üç temel gruba ayrılır: Mineral yağlar, Durağan bitkisel ve hayvansal yağlar ve Uçucu bitkisel yağlar
Yağları durağan yada uçucu olarak adlandırmamıza yol açan bunların ısıtıldıklarında buharlaşıp buharlaşmamalarıdır
Biyolojik olarak yağlar belli bazı mono-karboksil asitlerin gliserin ile yaptıkları esterlerdir
Birçok hayvan ve bitki tarafından yapılan yağlar, doğal bir depo maddesi niteliğini taşır
Yağlar suda çözünmez; doğada ya sıvı, yada katı halde bulunur
20°C’de sıvı olan yağlar genellikle sıvı yağ olarak adlandırılır ve bitkilerle ve balıklarda bulunur
Yağlar insan besinleri arasında en yoğun enerji kaynağını oluştururlar; gerçekten bunların sağladığı enerji miktarı, nişastanın sağladığının iki katıdır
Fakat yağların yıkımının zorluğu yağların enerji kullanımında karbonhidratlardan daha sonra gelmesinin nedenidir
Yağların Kimyasal Yapısı Nötral yağlar kimyasal yapılarına göre esterdirler
Asit olarak dallanmamış yağ asitleri içerirler
Alkol bileşeni ise üç hidroksil grubunda bulunan gliserindir
YAĞ ASİDİ RCOOH
genel formülünü taşıyan önemli bir organik bileşik sınıfıdır
Yağ asitleri vücutta serbest (esterleşmemiş) veya trigliserol gibi daha karmaşık moleküllerde yağ esterleri olarak bulunurlar
Serbest yağ asitleri küçük miktarlarda tüm dokularda oluşur, fakat bazen, özellikle açlık veya uzun süreli şiddetli açlık durumlarında kanın sıvı kısmında (plazmada) önemli miktarda serbest yağ asidi bulunur
Serbest yağ asitleri enerji üretmek amacıyla karaciğer ve kas gibi birçok doku tarafından okside edilebilirler
Yağ asitleri ayrıca glikolipidler, fosfolipidler ve kolesterol esterlerini içeren birçok bileşiğin öncül maddesidir
Trigliserol bünyesindeki esterleşmiş yağ asitleri vücudun ana enerji kaynağı olarak işlev görürler
Doğal yağlarda bulunan asitler daima çift sayıda karbon içerirler
Yağ asitlerinin C½ birimlerinden yani asetik asit artıklarından sentezlendikleri belirlenmiştir
En çok karşılaşılan yağ asitleri 16 ve 18 karbon atomu içerirler
Doymamış yağ asitlerine daha sık rastlanır
Daha yüksek derecede doymamış yağ asitlerini içeren yağlar genellikle sıvıdırlar
Yağ Asitlerinin Yapısı
A)Doymuş:Yağ asidi zinciri çift bağ içermiyorsa doymuş yağ asididir
Doymuş yağ asitleri vücut dışında göreceli olarak oksidasyona dirençlidirler
B)Doymamış:Yağ asidi zinciri bir veya daha fazla sayıda çift bağ içeriyorsa doymamış yağ asididir
Eğer yağ asidi iki veya daha fazla çift bağa sahipse, çift bağlar daima üç karbon arayla yerleşirler
Doymamış yağ asitleri havalı bir ortamda yavaşça ve kendiliğinden okside olur
Memeli dokularında bulunan hemen hemen tüm yağ asitleri düz zincirlidir
Oysa doğada bulunan yağ asitleri dallanmış zincirlidir
Vücutta yapılmayan ve vücuda alınması gerekli olan yağ asitlerine esansiyel yağ asitleri denir
Esansiyel yağlar iki çeşittir:
1)Linoleik asit
2)Linolenik asit
• Yağ asitlerinin sentezlenmesi: İnsanlarda yağ asidi sentezi başlıca karaciğer ve süt salgılayan meme bezlerinde, bir yere kadarda yağ dokusu ve böbrekte meydana gelir
Bu sentezde ATP ve indirgenmiş adenin dinükleotid fosfat (NADPH) kullanılır
Yağın memeli hayvan organizmasında diğer besin maddelerinden sentezlendiğide kanıtlanmıştır
Domuzun patates ve kepekle beslenmesine rağmen (karbonhidratça zengin diyet) çok yağlaması bu duruma bir örnektir
(Karbonhidratların yağa dönüşümü glikozun glikoliz yıkımı ile başlar
) Yağ Asitlerinden Yağ Sentezi Biyosentezde oluşan yağ asitleri nötral yağlar olarak depolanırlar
Yağlar hayvansal ve bitkisel hücrelerin en önemli depo maddeleridirler
Karbonhidrat yerine yağın depolanması bazı faydalar sağlar
Yağlar kimyasal bakımdan gliserinin triaçil türevleridirler
Yağ asitleri genellikle 16-20 C atomu içerirler ve çoğu kez çift bağ taşırlar
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul