Konu
:
Proteinlerin Sindirimi Nerede Başlar?..
Yalnız Mesajı Göster
Proteinlerin Sindirimi Nerede Başlar?..
07-16-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Proteinlerin Sindirimi Nerede Başlar?..
Dr
William Beaumount tarafından yapılan bir seri araştırma, mide salgılarının besinleri sindirmeye yardımcı olduğu göstermiştir
Proteinin sindirimi iki evrede meydana gelir
Birincisi midede, ikincisi ince bağırsakta olur
Besin mideye girdiği zaman ağızdaki tüktük bezlerinin salgılarından dolayı pH’ı baziktir
Fakat büyük protein moleküllerinin parçalanması için asit bir ortam gereklidir
Mide duvarındaki salgı hücrelerinin bazılarının HCI salgılaması mide enzimlerinin etkisiyle protein sindirimini başlatır
Midedeki proteinaz enzimine pepsin denir
Salgı hücreleri tarafından salgılanan HCl’nin yoğunluğu fazla ise canlı dokular için zararlı olabilir
Mide duvarı hücrelerinin bundan zarar görmemesinin sebebi salgılanan asitin midedeki besin karışımı tarafından hemen seyreltilmesinden dolayıdır
Mide duvarındaki bazı hücreler devamlı olarak mukus salgılarlar
Mukus mide duvarını kalın bir tabaka halinde kaplayarak hücreleri asitten korur
Midede asiti seyreltecek besin bulunmazsa, mide hücreleri zarar görebilir
Besin mideye girince , bazı hücreler gastrin denilen bir hormon çıkarmak için uyarılır
Bir kimyasal haberci gibi hareket eden gastrin kan dolaşımına girer ve HCl sağlayan diğer mide hücrelerini uyarır
Bazen midede asit salgılanmasını kontrol eden mekanizma bozulur
Besin bulunmadığı zaman da asit salgılanabilir ve mide duvarındaki bir bölge aşınabilir
Bu şekilde yaralanmış kısma ülser denir
HCl midede büyük moleküllerin parçalanması için gereklidir
Protein moleküllerinin peptit bağlarını parçalayan enzim pepsindir
Pepsin hücreler tarafından pepsinojen olarak adlandırılan etkisiz şekilde salgılanır ve sonra HCl pepsinojeni etken pepsine dönüştürür
Midenin salgı hücreleri tarafından pepsinojen salgılanması gastrinin etkisiyle kontrol edilir
Gastrin HCl salgılanmasını kontrol eden hormondur
Daha sonra pepsinojenin pepsine dönüşü pepsinin çok az miktardaki molekülleri ile hızlandırılır
Böylece midede besinin varlığı ile gastrinin salgılanması, HCl’in meydana getirilişi ve pepsinojenin pepsine dönüştürülmesi birbiri ile ilgili olaylardır
Mideye besin girişi, sindirim basamaklarından birinin başlamasına sebep olur
Pepsin büyük protein moleküllerinin peptit bağlarını parçalayarak bunun daha küçük polipeptit moleküllerine ayırır
Bu küçük polipeptit molekülleri birbirleri ile bağlanmış çok sayıda amino asitleri kapsar
Daha ileri parçalanma ile bütün peptit bağlarının kopması ince bağırsakta olur
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul