Konu
:
Osmanlıda Ramazan
Yalnız Mesajı Göster
Osmanlıda Ramazan
07-16-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Osmanlıda Ramazan
? 600 yıl hüküm süren Büyük Osmanlı Devleti döneminde Ramazan Ayı ayrı bir hassasiyetle idrak edilirdi
İftar¸ Sahur¸ Diş Kirası¸ Saray'ın En görkemli Ramazan Sofraları
Kısacası Ramazan¸ Osmanlı'ya bir başka uğrardı
Orucun Açılma Vakti: İftar
Osmanlı'da oruç açmak büyük törendi
Ne yemek yapılacağı¸ neyin ne zaman sofraya geleceği ve hangi yiyeceğin ne zaman sofrada yeneceği belliydi
İftar sofrasında oruç¸ iftariyeliklerle açılırdı
Damak lezzetine hitap edecek tüm iftariyelikler ayrı ayrı yerlerden alınırdı
Çeşit çeşit peynirler¸ siyah ve yeşil zeytinler¸ farklı kaplarda gelen rengarenk mis kokulu reçeller¸ pastırma¸ hurma ve ekmek yerine bir Ramazan klasiği olan pide¸ iftariyeliklerin olmazsa olmazlarındandı
İftariyeliklerin ardından çorba servise sunulur ve çorbalar bitirildikten sonra 40 kaptan fazla et¸ sebze¸ balık yemeği padişahın sofrasını donatırdı
Ramazanın baş tatlısı olan güllaç ve bunun gibi pek çok tatlı ana yemeklerden sonra afiyetle yenirdi
Tüm bu yiyeceklerin pişirilmesi¸ sofraya getirilmesi¸ sofradan kaldırılması adabına göre gerçekleştirilir¸ sofraya hizmet eden de sofradan yemek yiyen de iftara hürmet gösterirdi
Sabah Ezanı Okunmadan: Sahur
Gözleri de karnı da doyuran iftar sofrasına nazaran sabah ezanından önce yenen sahurda¸ mideyi yoracak et yemeklerinden ziyade¸ karnı bütün gün tok tutacak hamur işleri¸ pilav ve vücudun şeker ihtiyacını karşılayacak kurutulmuş meyvelerden yapılan hoşaflar yenirdi
Diş Kirası
Ramazanın en önemli özelliklerinden biri de iftar sofralarına davetsiz gidilebilmesiydi
Osmanlı Sarayına Ramazan ayı boyunca iftara davetsiz olarak gelinebilirdi
Bunun haricinde Osmanlı Sarayının özel davetleri de olurdu
Ramazanın ilk on gününde Padişah¸ ayan ve mebusan reisleriyle birlikte vükelayı saraya iftar için davet ederdi
Sadrazamın baş köşede oturduğu bu sofra diğer iftar sofralarına göre çok daha mükellef olurdu ve hep birlikte daha çok vakit geçirilirdi
Bu sofralarda zengin ve leziz yemeklerden ziyade 'Diş Kirası' asıl büyük hediyeydi
Kahve¸ şerbet ve sigaralıklar içilirken Mabeyn Müdürü¸ Enderun Efendisi ile salona girerdi
Enderun efendisinin elinde büyükçe bir gümüş tepsi yer alırdı
Tepsinin üzerinde davetlilerin isimlerinin yazıldığı hediyeler olurdu
Bu hediyeler kıymetli saatler¸ tütün tabakalarından oluşurdu
Sarayda Görkemli Hazırlık
Osmanlı Sarayında Matbah-Amire¸ ramazan ayı gelmeden tatlı bir telaş içine girerdi
Kilerdeki uçsuz bucaksız taş odaların¸ özenle seçilen yiyeceklerle doldurulması sarayda ramazanın en önemli habercisiydi
Taptaze yiyeceklerin renkleri¸ taş odaların soğukluğunu hissettirmezdi
Osmanli Saray Ramazan sofrasi - Minyatur
? Mutfaklarda Bereket
Ramazan ayında¸ Osmanlı Sarayında kilerlerin özenle seçilen malzemelerle doldurulmasından¸ hazırlanacak iftar ve sahur sofralarının zenginlik ve bereket içinde geçeceği belli olurdu
Bu bereket tüm topraklarda tesirini gösterir ve Müslüman¸ Hıristiyan¸ Musevi demeden herkes tarafından paylaşılırdı
Osmanlı'nın Tüm Bereketi Ramazan Sofrasında
Osmanlı toprakları üzerinde yer alan yörelerin kendine has tazelikleri ve bereketi günler öncesinden toplanmaya başlanırdı
Bu yörelerin özel lezzetleri özenle saraya taşınırdı
Tokat'ın¸ Malatya'nın Şam'ın kayısıları¸ Ankara'nın balları¸ Antep'in kuru baklavaları¸ fıstıklı¸ bademli¸ cevizli sucukları¸ İzmir'in kuru incirleri¸ vişneleri¸ üzümleri ve bunun gibi daha pek çokları ramazan sofralarında damaklara layık olacak biçimde toplanır¸ özenle saklanır ve on bir ayın sultanı ramazan için hazır bekletilirdi
En Lezzetli Yarışma
Toplumun yüksek kültürünü oluşturan en önemli ramazan geleneklerden biri arife gününde Osmanlı sultanlarının ramazan öncesinde kutsal emanetleri ziyaret etmesiydi
Hazreti Muhammed'in vasiyet ederek Veysel Karani'ye hediye ettiği hırkanın bulunduğu Hırka-i Şerif'e arife günü gitmek Osmanlı Sarayı için en önemli ritüellerden biriydi
Bu ritüelin hemen ardından saray sultanlarına çeşitli ahçıların hazırladığı soğanlı yumurtalar ikram edilirdi
Her bir soğanlı yumurtayı tek tek tadan sultanlar¸ aşçıların ustalıklarını lezzet testine tabi tutardı
En beğenilen soğanlı yumurtanın aşçısı¸ ramazan ayı boyunca sultanın yemeklerini pişirmeye hak kazandırılarak ödüllendirilirdi
İslam dininin değil ama bir Osmanlı Saray geleneği olan bu yemek¸ günümüzde bile iftar sofralarının olmazsa olmazları arasında yer almaktadır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul