07-16-2012
|
#2
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Patatese Dikkat
birde patatesin faydalarından bahseden uzmanlarımızın yorumlarını okuyalım gerçekten kafa karıştıran türden bence bu yeni bir oyun patates satışını düşürmeye çalışıyor olabilirler yoksa bu kadar tutarsız olamaz bilgiler   konu sahibi arkadaşım affına sığınarak faydalarını aktarıyorum konuya
Avrupa ve ABD'de mutfağın baş köşesinde yer alan patatesin besleyici maddelerinin çoğunluğunun, kabuğunun hemen altında veya yakınında olduğunu belirten uzmanlar, bu sebeple patatesin, kül veya buharda pişirildikten sonra soyulması gerektiğini vurguluyor
Patatesin mutlaka salata veya soğanla yenilmesi gerektiğini ifade eden uzmanlar, patates, yağda kızarmış olarak yenmezse kilo aldırmadığını, şişmanlar ve şeker hastaları için iyi bir gıda olduğunu bildiriyor Şeker hastalarının, ekmek yerine bol patates yiyebileceğini söyleyen uzmanlar, ancak potasyumun zayi olmaması için, patateslerin külde veya çift tabanlı tencerede pişirilmesi gerektiğini kaydediyor
Uzmanlara göre, patatesin yaklaşık yüzde 20'si karbonhidrat ve kalori değeri oldukça düşük Bol B vitaminleri, C vitamini, protein, kalsiyum, demir ve fazla miktarda potasyum içeriyor Orta boy bir patates, günlük C vitamini miktarının 1/3'ünü temin ediyor Sindirimi kolaylaştırıyor Bağırsakları, böbrekleri ve kanı temizliyor, kabızlığı önlüyor Kansere karşı koruyor ve yorgunluğa karşı birebir
BESİN DEĞERLERİ
Kabuğuyla haşlanmış 100 gr patatesin içerdiği besin değerleri şunlardır: 93 kalori; 2,6 gr protein; 21,2 gr karbonhidrat: 0 kolesterol; 0,1 gr yağ; 0,6 gr lif; 65 mgr fosfor; 9 mgr kalsiyum; 0,7 mgr demir; 4 mgr sodyum; 503 mgr potasyum; 23 mgr magnezyum; eser miktarda A vitamini; 0,1 mgr B1 vitamini; 0,04 mgr B2 vitamini; 1 7 mgr B3 vitamini ve 20 mgr C vitamini
SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Yukarıda görülen bazı önemli besin değerlerinin yanı sıra;
o Patates, içerdiği maddelerle bazı virüsleri yok eder ve ayrıca bedenin kansere yakalanma rizikosunu azaltır
o Patates hazımsızlığı giderir ve sindirime yardımcı olur: Bu etkisi nedeniyle gastrit, ülser ve kolit rahatsızlığı çekenlere patates yemeleri öğütlenmektedir
Dikkat: Patates, içerdiği nişastalı maddelerle bedende insülin ve şeker düzeyini hızla yükseltir Bu nedenle yenmesi, bazı şeker hastalarına kısıtlanabilir
|
|
|