Prof. Dr. Sinsi
|
Migren Düşmanı Besinler
Migren, nörolojik ve gastrointestinal (mide-bağırsak) değişikliklerinin çeşitli şekillerde eşlik ettiği kronik ve nöromusküler bir baş ağrısı bozukluğudur
Migren ağrısına baştaki kan damarlarının genişlemesi veya açılması neden olmaktadır Ağrı alında, genellikle bir gözün etrafında hissedilir Genişleyen kan damarları sonucunda mide bulantısı, kusma ve halsizlik ortaya çıkabilir
Ağrı şiddeti, hayat kalitesine etkisi, kişisel ve ülke ekonomisine etkisine bakıldığında, migren, bilinmesi gereken en önemli konudur ki, dünyada yaklaşık 700 milyon migren hastası vardır
Migren, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından dünyada is yapamamaya yol açan hastalıklar arasında 19 sıraya (kadınlarda 12 sıraya) yerleştirilmiştir Beyaz ırktaki prevalansı kadınlarda %13-25, erkeklerde % 4-8 civarında olup, kadın/erkek oranı yaklasık 3/1’dir Migren çocukluk çağı başlangıçlı olabilir, ama sıklıkla adölesan döneminde baslar; hastaların %80’den fazlasında atakların baslangıcı 30 yaşından öncedir
Migrenin birçok nedeni olmakla birlikte hayat şartları , çevresel tetikleyici denilen hormonal denge değişimleri, belirli besinler ya da kimyasalların hastalığın şiddetini arttırdığı bilinmektedir
Migreni tetikleyen en önemli faktörlerden birisi de beslenme alışkanlıkları, yeme düzeni ve tüketilen besin çeşididir
Migren düşmanı yiyecekler nelerdir?
1) Monosodyum glutamat = sodyum kazeinat = hidrolize protein =bira mayası: Hidrolize maya ekstreleri, hidrolize bitkisel proteinler, dogal tatlandırıcılar gibi içerikli yiyecekler : hazır çorbalar, et suyu tabletleri, dondurulmuş gıdalar, soya sosu
2) Nitrit içeren yiyecekler (koruyucu madde içeren et, sosis, sucuk, salam ürünleri)
3) Tiramin , histamin , fenietilaminiçeren besinler : bu grup beyindeki kan damarlarının daralmasına ve gevşemesine neden olan amin grubudur
* tiramin içeren besinler: süt ürünleri, salamura ürünler, kırmızı şarap veya bira, soya sosu
* histamin içeren besinler: ikolata, turunçgiller, kakao, kırmızı şarap
* fenietilamin içeren besinler: muz, kırmızı et, bira, eski peynir, balık ve kabuklu deniz ürünleri, domates, ıspanak, çilek, ananas, çikolata
4) çay, kahve, asitli içecekler
5) Sülfitler; koruyucu (turşu, patates cipsi, şarap, bira gibi)
6) Parabenler;
7) Koruyucu BHA, BHT; antioksidan
8) Tartrazin; renklendirici
Atakların arttığı dönemlerde yenilebilecek besinler:
- Sebze çorbası,
- Rafadan yumurta
- Patates ve diğer sebzelerin püreleri
- Tavuk eti
- Muz, elma ve armut
- Papatya ve nane çayı
- Bol su
- Asitsiz ve alkolsüz içecekler
Migrenle başa çıkmaya çalışan birisiyseniz yukarıda bahsettiğim besinlerden sakınmak için ürün etiket okuma alışkanlığı nın mutlaka kazanılmış olması gerekmektedir Beslenme düzeni ve planınız açısından etiket bilgilerine hakim olmak büyük önem taşımaktadır bu önem doğrultusunda migrene uygun bir beslenme tarzı açısından mümkün olduğu kadar dışarda yemekten kaçınmaya özen gösterin
Şunu da belirtmek gerekir ki migrende tek faktör beslenme alışkanlıkları ve yeme düzeni olmadığından beslenmeyle tek başına tedavisi söz konusu değildir Migren tedavisi multidisiplinerdir ve bu kombinenin önemli bir parçasını beslenme alışkanlıkları oluşturmaktadır
Migren tedavisine katkı sağlamak ve migren ataklarını minimum seviyede tutmak için düzenli yemek yeme alışkanlık haline getirilmeli ve “migren tetikleyici besinler” adını verdiğimiz bahsettiğim besinlerden olabildiğince uzak durulmalıdır
|