Yalnız Mesajı Göster

Ürik Asitten Zengin Besinler

Eski 07-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Ürik Asitten Zengin Besinler



Ürik Asitten Zengin BesinlerÜrik asit yüksekliği (hiperürisemi) kanda ürik asit yüksekliği demektir ve 40 yaş üstü kişilerde -15 civarında bulunur Yapımında fazlalık ve atılmasında azalma olduğu durumlarda kan düzeyi artar Yükseklik yapısal olabileceği gibi bazı faktörlerin sonucu olarak da kan düzeyi artar:
  • Şeker hastalığı
  • Tiroid bezinin fazla çalışması
  • İdrar söktürücü ilaçlar
  • Alkol alımı
Hastaların u’inde şikayet olmaz %’inde ise çeşitli problemler görülür:
  • Eklem iltihabı (artrit)
  • Böbrek taşları
  • Böbrek hastalığı
  • Kemiklerde ürik ait depolanmaları
  • Ürik asit yüksekliğinde diyet önemlidir Diyet ile ürik asit düzeyini % civarında düşürmek mümkündür
Aşağıdaki besinler ürik asitten zengin olduğu için kesinlikle uzak durulmalıdır:
  • Sakatat (ciğer, yürek, dalak, böbrek, işkembe vb)
  • Küçük balıklar (hamsi, sardalya, vb)
  • Midye, karides, havyar, istiridye
  • Et suları: Bundan özellikle kaçınmak gerekir Ürik asit suda erir ve bol miktarda et suyuna geçer
  • Nohut, mercimek, fasulye, gibi baklagiller
  • Maya ve maya içeren besinler
  • Büyük balık, kırmızı et, kümes hayvanları da yukarıda sayılanlar kadar yüksek olmasa da ürik asitten zengindirler Bunları haftada 1 defadan fazla yemeyin
Düşük miktar ürik asit içerenler (bunları rahat yiyebilirsiniz):Ekmek, beyaz undan yapılmış mamuller (aslında sağlık için tam –kabuklu- tahıldan yapılmış olan ekmekler -esmer ekmek- daha sağlıklıdır, ancak ürik asit yüksek ise bundan kaçınmak gerekir Özellikle kilo problemi olanlar beyaz undan yapılmış mamullerden kaçınmalıdır)
  • Peynir, mısır, mısır ekmeği
  • Yumurta
  • Meyve suları ve meyveler
  • Dondurma (kolesterolü yüksek olan ve kilo problemi olanlar kaçınmalı)
  • Süt
  • Makarna
  • Kuruyemiş
  • Çay
  • Beyaz pirinç
  • Sebzeler (kuşkonmaz, karnabahar, mantar, yulaf ezmesi, ıspanak dışında)

Alıntı Yaparak Cevapla