Konu
:
Kumpiri Nasıl Tüketmeli?
Yalnız Mesajı Göster
Kumpiri Nasıl Tüketmeli?
07-16-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Kumpiri Nasıl Tüketmeli?
Kumpir, her ne kadar çok uzun yıllar anneler ve nineler tarafından kuzineli sobalarda kış günlerinin içimizi ısıtan yiyeceği olarak bilinse de, 90’lı yılların başlarında popülerleşerek yeme-içme pazarına girmeye başlamıştır
Her fast food ürününde olduğu gibi önce gençlerin tercihleri arasına giren kumpir, hamur ve et seçeneklerinin dışında besleyici ve doyurucu alternatif bir seçenek sunduğundan diğerlerinden ayrı bir yerde konumlandırılabilir
Daha çok kış yiyeceği olarak düşünülse de özellikle yaz akşamları deniz kenarında yemesi de çok keyiflidir
Biliyoruz ki kumpirin ana maddesi patatestir
Patates, karbonhidrat yönünden zengin bir kök sebzesidir
Karbonhidratlar günlük beslenmemizin U-60 ını karşılayacak oranda almamız gereken temel enerji kaynağımızdır
Aynı miktar portakalın yarısına yakın miktarda C vitamini içerdiğini çoğumuz bilmesek de, küçükten büyüğe hepimiz çok severiz patatesi
Nişasta oranının ve fırınlanmış patates in glisemik indeksinin yüksek oluşu bazılarımızı korkutabilir
Ancak diyabet yani şeker hastası değilsek bu korkuları fazla yaşamamamız gerekir
İstanbul un kumpir le özdeşleşmiş semti olan Ortaköy de gezerken kumpir yemek zevk olmalı çoğumuz için
Kumpirimizin yapılışını izlerken seçeceğimiz içerikler önemlidir aslında
Mesela kumpirimizi şu iki şekilde hazırlatabiliriz
1) Büyük boy haşlanmış patates + 2 yemek kaşığı tereyağ+ 2 yemek kaşığı kaşar peyniri + 1 yemek kaşığı yeşil zeytin+ 1 yemek kaşığı siyah zeytin+ 1 büfe sosis+ 3 yemek kaşığı rus salatası+2 yemek kaşığı haşlanmış mısır+ 2 yemek kaşığı mayonez+ 2 yemek kaşığı ketçap+ 2 yemek kaşığı bezelye+ 1 su bardağı kola=840 cal
Bu kalori hepimizin gözünü korkutabilir haklı olarak
Ama yine çoğumuz saatlerdir gezmiş ve çok acıkmış olarak süper karışık ta denen bu seçeneği seçebiliriz
Birde şu seçeneğe bakalım;
2) Büyük boy fırınlanmış patates+ 2 yemek kaşığı bezelye+ 2 yemek kaşığı mısır+ 2 yemek kaşığı ketçap+ 2 yemek kaşığı zeytin +1 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu= 380 cal
Bu ikinci seçenekle yarı yarıya kaloriden kazanıp tereyağ, kaşar peyniri ve mayonezin verdiği fazla yağdan özellikle kolesterolümüzü artıracak doymuş yağdan korunmuş oluruz
Ayrıca nitrit ve nitrat tan zengin olan sosis’in sağlıklı beslenmede pek yeri olmadığından birinci seçeneği tavsiye etmem
İlk seçenekte mayonez ve rus salatası da seçmiştik
Bu seçenek özellikle yaz aylarında iyi koşullarda muhafaza edilmeyen ürünlerle bizde besin zehirlenmelerine kolaylıkla neden olabilir
Çünkü mayonez çok kolay bozulabilecek çiğ yumurta içerir
Ki yağ oranı da hayli fazladır
Kumpirimizin yanına alacağımız içecekte önemli tabiî ki
İkinci seçenekte seçtiğimiz taze sıkılmış portakal suyuyla menümüzün hem vitamin hem antioksidan miktarını arttırmış oluruz
Bunun gibi besin seçimlerimizde biraz dikkatli olduğumuzda, kötü yanlış gibi görünen seçenekleri çok sağlıklı ve leziz öğünlere dönüştürebiliriz
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul