07-16-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Tükettiğimiz Besinler Gerçekten Besleyici Mi

Sağlıklı beslenmek için bütün besinlerden yeteri ölçüde tüketmemiz gerekmekte ama bu besinler eğer taze değilse sağlığımızdan da olabiliriz
Satın aldığımız yiyecekleri son kullanım tarihi geçmeden tüketmek ayrıca sebze ve meyve alırken taze olmalarına dikkat etmemiz önemli
Domates Konserve domates, ketçup veya salçanın buzdolabında saklansa dahi 3 ayda likopen değeri P azalmaktadır Likopenin birçok kanser türüyle ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır
Patates Uygun saklama koşullarına rağmen 8 ayda patateste %40 oranında C vitamini eksilmektedir Patatesi marketten belki haftalık olarak almaktayız ama marketteki raflara gelmesi ayları bulabilmekte
Zeytinyağı Üretiminden 6 ay sonra antioksidan değeri %40 azalmaktadır, tüketim süreci 2 yılı bulan yağlarda bulunabilmekte Mümkün olduğu kadar ısıdan, ışıktan ve hava ile temastan korumalıyız ve eğer tüketim sıklığımız az ise küçük şişelerde olanları tercih etmeliyiz
Reçeller Özellikle çilek, vişne, böğürtlen, ahududu reçellerinde oda sıcaklığında 2 aydan fazla beklediğinde antosiyanin değeri ortalama -20 azalmakta Antosiyaninler de antioksidan özelliğe sahiptirler; hücre yaşlanmasını önleyici dolayısıyla kanser, kalp hastalıklarına karşı koruyucu özelliği bulunmaktadır Reçelleri buzdolabında saklamak koruyucu bir yöntem olacaktır
Yeşil çay Yeşil çaydaki en etkili antioksidan kateşindir ve özellikle kanser riskini azalttığı bilinmektedir 6 aylık raf ömründen sonra antioksidan değeri yaklaşık 2 azalmaktadır, oksijenle temastan ve ışıktan etkilenmektedir
Baharatlar Yapılan çalışmalara göre kırmızı biberde hasattan 9 ay sonra kapsaisin değeri düşmekte Kapsaisin, kanser başta olmak üzere birçok hastalıkta koruyucu etkisi olabilmekte, zayıflama diyeti uygulayanlarda da metabolizmayı hızlandırıcı etkisinden dolayı kilo kaybını hızlandırabilmektedir
|
|
|