Yalnız Mesajı Göster

Çay Nasıl Demlenir?

Eski 07-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Çay Nasıl Demlenir?




  • Çay, nem ve harici kokulardan etkilenmeyecek şekilde kapalı ambalajda muhafaza edilmeli
  • Çay iyi su ile yapılır
    • Kireçli, madenli, klorlu su ile çay olmazÇayın suyu mutlaka yumuşak huylu, kireç sertliğinden uzak, tatlı bir su olmalı

    Porselen demlik tercih edilmeli
    • Madenî, hele alüminyum demlikte iyi çay olmaz
  • Demlik önceden ısıtılmalı
  • Temiz demlik içine beher bardak için bir çay kaşığı dolusu çay konularak ılık su ile yıkanmalı
  • Su tam kaynama noktasında iken hemen alınıp demliğe aktarılmamalıdır
    • Demliğe aktarılırken, kaynamanın durması, 100 C'den birkaç derece aşağı sıcaklıkta olmasına dikkat edilmelidir
  • Çaydanlıkta kaynar suyun ateşi kısılarak demlik çaydanlığın üzerine oturtulmalı ve dem kaynatılmamalıdırDemleme esnasında demliğin üzerine temiz bir bez konulmalıdır
  • Demliğin ağzı alüminyum folyo ile huni şeklinde kapatılmalıdırDemleme esnasında demlik katti surette sallanmamalıdır
  • Çayın demlenme süresi yabancı çaylarda 5-7 dakika Türk çaylarında çayın kalitesine göre 10-15 dakika arasında olmalıdır
    • Demleme müddeti çayın cinsine ve içenin zevkine göre değişir, aromanın tam elde edilmesi için bu süre Türk çaylarında 20-25 dakikaya kadar çıkartılır, yabancı çaylarda ise 10-15 dakikayı aşmamalıdır
  • Demlenmeden sonra, dem ile posa birbirinden ayrılmalıdır Dem porselen bir kaba aktarılmalıdır
  • Demlenen çay yarım saat içinde içilmelidir


Alıntı Yaparak Cevapla