Yalnız Mesajı Göster

Kırk Semsek Böreği

Eski 07-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Kırk Semsek Böreği



Kırk Semsek Böreği

Malzemeler

Malzemeler: 1kg kıyma (siyah koyun eti), 1 adet kuru soğan, karabiber, bol zeytinyağı

Eklenecek pilav için: 1 su bardağı pirinç, 1,5 bardak su

Hamuru için: 1 adet yumurta, 1 yemek kaşığı üzüm pekmezi, 4 su bardağı kepekli un
Yapılışı
4 su bardağı una harcı yumuşatması için 1 yemek kaşığı üzüm pekmezi ilave edilir Pekmezin ardından 1 tatlı kaşığı tuz ve bir yumurta eklenir

Azar azar su ilave edilen hamur, kulak memesinden biraz daha sert bir kıvama gelene kadar yoğrulur Sert kıvamdaki hamur 10dk dinlendirilerek biraz daha yumuşaması sağlanır Bekletilen hamur 5 ayrı bezeye ayrılarak açılır

Suda bekletilen 1 su bardağı pirinç, 1,5 bardak suda çok az tuz ilave ederek suyunu çekene kadar pişirilir1kg kıyma çok az sıvıyağında kavrulur Kavrulan kıymaya doğranan 1 adet kuru soğan eklenir

Pişen pirince, kavrulan harç biraz karabiber eklenerek ilave edilir Harç soğuması için bir tabağa alınır Soğuyan harç, aynı hizada olacak şekilde yufkaya küme küme konur Aralarda pirinçlerin kalmaması önemlidir Harcı eklenen yufkanın üzerine diğer yufka serilir

Hamurun harçsız, dış kısmı tabak yardımıyla kesilip fazlalık alındıktan sonra harçlı kısımların yanından kesme işlemi sürdürülür; harçlı, küçük börekler oluşturulur (Bıçakla kesilmemelidir, tabak yufkaların birbirine yapışmasını sağlamaktadır) Bol zeytinyağı kızdırılır ve börekler açık pembe rengini alana kadar kızartılır, servise hazırdır




Alıntı Yaparak Cevapla