07-16-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kırk Semsek Böreği
Kırk Semsek Böreği
Malzemeler
Malzemeler: 1kg kıyma (siyah koyun eti), 1 adet kuru soğan, karabiber, bol zeytinyağı
Eklenecek pilav için: 1 su bardağı pirinç, 1,5 bardak su
Hamuru için: 1 adet yumurta, 1 yemek kaşığı üzüm pekmezi, 4 su bardağı kepekli un
Yapılışı
4 su bardağı una harcı yumuşatması için 1 yemek kaşığı üzüm pekmezi ilave edilir Pekmezin ardından 1 tatlı kaşığı tuz ve bir yumurta eklenir
Azar azar su ilave edilen hamur, kulak memesinden biraz daha sert bir kıvama gelene kadar yoğrulur Sert kıvamdaki hamur 10dk dinlendirilerek biraz daha yumuşaması sağlanır Bekletilen hamur 5 ayrı bezeye ayrılarak açılır
Suda bekletilen 1 su bardağı pirinç, 1,5 bardak suda çok az tuz ilave ederek suyunu çekene kadar pişirilir 1kg kıyma çok az sıvıyağında kavrulur Kavrulan kıymaya doğranan 1 adet kuru soğan eklenir
Pişen pirince, kavrulan harç biraz karabiber eklenerek ilave edilir Harç soğuması için bir tabağa alınır Soğuyan harç, aynı hizada olacak şekilde yufkaya küme küme konur Aralarda pirinçlerin kalmaması önemlidir Harcı eklenen yufkanın üzerine diğer yufka serilir
Hamurun harçsız, dış kısmı tabak yardımıyla kesilip fazlalık alındıktan sonra harçlı kısımların yanından kesme işlemi sürdürülür; harçlı, küçük börekler oluşturulur (Bıçakla kesilmemelidir, tabak yufkaların birbirine yapışmasını sağlamaktadır ) Bol zeytinyağı kızdırılır ve börekler açık pembe rengini alana kadar kızartılır, servise hazırdır

|
|
|