Yalnız Mesajı Göster

Tam Buğday Unlu Ve Çavdarlı Ekmek

Eski 07-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Tam Buğday Unlu Ve Çavdarlı Ekmek





300 gr tam buğday unu
250 gr çavdar unu
150 gr poolish veya biga
300 ml ılık su
10 gr maya
10 gr esmer şeker veya 1 yemek kaşığı bal

Tam buğday unlu ve çavdarlı ekmek:
Maya, toz şeker ya da balı oda sıcaklığındaki suyun yarısıyla eritin

Tam buğday unu, çavdar unu ve tuzu karıştırın Poolish ya da bigayı una karıştırın ve kalan suyu ekleyip yoğurmaya devam edin Hamur elinize yapışırsa ellerinizi unlayarak yoğurmaya devam edin Hamuru yuvarlak şekillendirin ve üzerine biraz un serpiştirdikten sonra derin bir kaba aktarın Üzerini streç filmle sıkıca kapatın 15 saat kabarması için bekletin

Hamur kabarınca 2 dakika hızlı ve kuvvetli yumruk darbeleriyle hamurun içindeki havayı yok edin Dilediğiniz şekli verip tekrar dinlenmeye bırakın

Hamur yeterli kabarınca ellerinizi ıslatıp hamurun üzerini ellerinizle bastırmadan ıslatın Bıçakla üzerine çizgiler yapın Önceden ısıtılmış 230 derecedeki fırına ekmeği yerleştirin İlk 5 dakika için fırına kaynayan su koyma sistemiyle buhar verin 30 – 40 dakika pişirin

Pişen ekmeği fırından çıkardıktan sonra en az 1 saat alt kısmı hava alacak şekilde dinlendirin Servis yapın

Alıntı Yaparak Cevapla