Konu
:
Çikolata Ve Kestaneli Buche De Noel – Kütük Pasta
Yalnız Mesajı Göster
Çikolata Ve Kestaneli Buche De Noel – Kütük Pasta
07-16-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Çikolata Ve Kestaneli Buche De Noel – Kütük Pasta
Çikolatalı Genoise Kek
tarif Martha Stewart Living Aralık 2003 sayısından alınmıştır
Malzemeler
26*36 cm ebadında bir adet kek için
75 gr tereyağı
2/3 su bardağı un
1/3 su bardağı kakao
Bir çimdik karbonat
6 adet büyük boy yumurta*
3/4 su bardağı şeker
2 tatlı kaşığı vanilya özütü/esansı
*Eğer yumurtalarınız ufak boy ise 6 adet yumurta artı bir adet yumurta beyazı kullanınız
Yapılışı
[*]Fırınınızı önceden 180 derecede ısıtın
26*36 cm’lik 2 cm kalınlığındaki bir fırın tepsisini yağlayın ve parşömen kağıdı serin
Kağıdı da hafifçe yağlayın ve unlayın
[*]Bir kaba un ve kakaoyu iki kez eleyin ve bir kenara ayırın
[*]Ufak boy bir tencerede tereyağını düşük ısıda eritin, üzerinde oluşan beyaz tabakayı bir kaşık yardımıyla atıp erimiş yağı ayrı bir kaba alın ve oda sıcaklığında bekletin
[*]Isıya dayanıklı orta boy bir kapta yumurtaları ve şekeri çırpın
Bu çırptığınız karışımı içinde hafif fokurdayan su dolu olan bir tencereye oturtup (kabın altı suya değmeyecek- benmari usulü) karışım ısınıp bütün şeker eriyene kadar çırpmaya devam edin
Ardından tencerenin üzerinden alıp karışım 3 katına çıkana kadar çırpmaya devam edin
Vanilya özütünü ekleyip 2-3 dakika daha çırpın
[*]3 seferde un ve kakao karışımını tekrar elekten geçirerek azar azar bu karışıma ekleyin ve her ekleyişte kabarmış olan yumurtalı karışımı söndürmemeye dikkat ederek bir spatula yardımıyla karıştırın
Tarifte en çok dikkat edilmesi gereken yer burası
Karıştırmak derken çorba karıştırmak gibi düşünmeyin
Spatulayı kabın sizden uzak olan tarafından sokup yavaşça kabın altından ve ardından size yakın olan tarafından çıkartın
Bu işlemi tekrarlarken bir elinizle de kabı kendi etrafında döndürün ve her eklemede un ve kakao tam anlamıyla karışana kadar devam edin
Bir anlamda karışımın sadece etrafını karıştırmış oluyoruz
Böylelikle karışım sönmemiş oluyor
Un ve kakaonun 3
seferinde eritilmiş tereyağı da onunla birlikte ekleyin ve tamamen yedirene kadar karıştırın
[*]Ardından karışımı fırın tepsisine döküp (eğer karıştırma kabının altında tereyağı kaldıysa bırakın, karışıma yedirilmiş miktar yeterli olacaktır) üzerini düzleyin ve iki elinizle 2-3 santim havaya kaldırıp tezgahın üzerine bırakın
Bu işlem karışımın içindeki hava kabarcıklarını dışarıya atar
Bu işlemi 2-3 kere tekrarlayın
[*]Keki önceden ısıtılmış fırında 15-20 dakika kadar pişirin
Fazla pişirirseniz kek çatlayacaktır, dikkat![*]Fırından aldığınız kek biraz soğuyunca (yaklaşık 15-20 dakika) parşömen kağıdıyla beraber kalıptan çıkarıp üzerine çok az pudra şekeri veya kakao serpin
Islatıp sıktığınız nemli bir mutfak havlusunu tezgaha serip keki de (parşömenli kısmı alta gelecek şekilde) bunun üzerine koyun ve parşömen kağıdından yardım alarak kekin uzun kenarından başlayarak rulo halinde yuvarlayın (yuvarlarken bir yandan da parşömen kağıdını soyuyor olacaksınız)
Ardından mutfak havlusuna da sarıp buzdolabında minimum 30 dakika boyunca soğumaya bırakın
Ben ertesi güne kadar beklettiğim için açarken biraz sorun yaşadım
Çikolata Ganaj ve Kestaneli Dolgu
Malzemeler
Yaklaşık 3 su bardağı ganaj ve 1 su bardağı kestaneli dolgu için
320 gr bitter çikolata
400 ml krema
300 gram kestane şekeri (şurupta, net ağırlık)
Yapılışı
[*]Çikolatayı doğrayıp ısıya dayanıklı bir kaba koyun
Ufak boy bir tencerede kremayı kaynama noktasına getirip ardından çikolatanın üzerine dökün
1 dakika bekleyip çikolata tamamen eriyene kadar karıştırın
Buzdolabında soğumaya bırakın
Tarifi aynı gün içerisinde yapıyorsanız ganaj buzdolabında beklerken katılaşmayacaktır ama benim gibi sonradan kullanmak üzere hazırlayıp saklayacaksanız, kullanacağınız zaman sıcak su dolu bir kapta bekleterek oda ısısına getirebilirsiniz
[*]Kestaneleri süzüp bir mutfak robotundan geçirip püre haline getirin ve ufak boy bir kaba aktarın
Mantar ve Meşe Palamudu Süslemeler
Malzemeler
3?er adet mantar ve meşe palamudu için
140 gr bazdem ezmesi
1 çay kaşığı kakao
3 adet kuru incir
Yapılışı
[*]Mantarlar için, badem ezmesinden ufak parçalar kopartıp yuvarlayın ve ikiye kesin
Bu kestiğiniz baş kısımlarını azıcık düzleyip parmağınızla altında hafif boşluklar açın
Yine ufak badem ezmesi parçalarını elinizde silindir şeklinde yuvarlayarak mantarların alt kısımlarını hazırlayın ve bu parçaları birleştirin
[*]Meşe palamutları için, 3 çay kaşığı kadar badem ezmesini kakaoyla karıştırıp elinizde yoğurun ve 3 ufak top haline getirip düzleyin
Ortalarına delik açıp kuru incirlerin tepesindeki ufak saplara geçirin
Rendenin en ufak gözleri veya bir kürdan yardımıyla delikler açın
Son haline getirmek için
[*]Kekinizi buzdolabından alıp açın ve kenarlarından 2?şer santim boşluk kalacak şekilde ganajın yarısını üzerine yayın
Onun üzerine de kestaneli dolguyu yayın
Keki tekrar yuvarlayıp birleşme noktası alta gelecek şekilde servis tabağına alın
Kekin ön tarafını 45 derecelik bir açıyla 3-4 santim kalınlığında kesin ve kekin ortasına doğru tepesine yerleştirin
Buzdolabında biraz soğumaya bırakın
[*]O sırada ganajın geri kalan yumuşak tereyağı kıvamına gelene kadar çırpın
Kekin tepesine ve yanlarına spatula yardımıyla sürüp tekrar buzdolabına koyun
Yaklaşık yarım saaat sonra katılaşmış olan ganajın üzerine ağaç gövdesini anımsatacak şekilde bir çatal yardımıyla çizikler atın (veya daha ufak bir spatulayla boydan boya derin izler yapın)
[*]Yanlarına mantar ve meşe palamutlarını dizip servis yapacağınız zamana kadar buzdolabında bekletin
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul