Konu
:
Mide Yanması - Mide Yanması Sebepleri - Mide Yanması Hakkında Bilgi
Yalnız Mesajı Göster
Mide Yanması - Mide Yanması Sebepleri - Mide Yanması Hakkında Bilgi
07-15-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Mide Yanması - Mide Yanması Sebepleri - Mide Yanması Hakkında Bilgi
Mide Yanması - Mide Yanması Sebepleri - Mide Yanması Hakkında Bilgi
Mide yanması denen olay yemek borusu ile mideyi ayıran halka biçimindeki kasın görevini yeterince yapamamasının sonucudur
Bu kas yediklerimizin mideye geçmesinden sonra kapanan bir valf gibi çalışır
Böylece midedekiler midede kalır ve yukarı çıkamaz
Şayet bu kas zayıf ya da gevşek ise yemek ve mide özsuları yemek borusundan yukarı doğru geçerek ağzınızda genellikle son yediğiniz yemeği anımsatan hoş olmayan bir acı asit tadı bırakır ve göğüs kemiğinizin ardında bir yanma hissine de neden olabilir
Asit reflüsü veya reflü mide yanmasının tıptaki adıdır
“Reflü” geriye doğru akmak demektir
Reflü hastalığından daha önceki yazılarımda bahsetmiştim, bugün anlatmak istediğim sadece arada sırada olan mide yanmaları
“Hemen herkes hayatında en az bir ya da birkaç defa bu şikayeti yaşamıştır” dersek abartmış olmayız
Hatta yapılan araştırmalar beş kişiden birinin haftada en az bir defa mide yanması yaşadığını gösteriyor
Gece yemekleri sakıncalı
Şimdi gelelim mide yanmasının en sık rastlanan tetikçilerine
Bunlar kişiden kişiye değişir, ama yağlı yiyecekler, büyük porsiyonlar ve gece geç vakit yenen yemekler mide yanmasının ilk sıralarda yer alan suçlular olduğu biliniyor
Çok yedikten sonra mide yanması sık rastlanan bir şikâyet
Dolu bir mide gerilince yukarıda sözünü ettiğimiz büzücü kas üzerindeki basınç artıyor, kas gevşiyor ve midedeki asit yanlış yöne (yemek borusuna) doğru kaçıyor
Burada yemeğin türü çok önemli değil, miktarının fazla olması mide yanmasını başlatıyor
Ancak mide yanmalarınız oluyorsa yağlı gıdalardan uzak durmanız gerektiğini rahatlıkla söyleyebiliriz
Bunların hem sindirimleri güç (midede daha uzun süre kalıyorlar) hem de mide özsularının asitliğini artırarak sindirim sisteminizi tahriş ediyorlar
Yemek borusu alt ucu kasının da tembelleşmesine ve gevşemesine neden oluyorlar
Bazı içecek ve yiyecekler de mide yanmasını tetikleyebilir
İşte bunu sık yapanların bir listesi:
Alkol, özellikle kırmızı şarap
Karabiber, sarımsak, çiğ soğan ve başka baharatlar
Çikolata
Turunçgiller (portakal ve portakal suyu gibi) ve onlardan hazırlanan ürünler
Kahve ve kafeinli içecekler, çay dahil
Nane
Domates
Yemeklerden sonra mide yanmasını önlemek için ne yapmalı?
Öncelikle çok yemeyin
Büyük öğünler yerine her gün beş ya da altı küçük öğün yiyin
Yatmadan önce yemeyin
Yatmadan veya uzanmadan önce midenize besinlerin sindirimi için iki saat zaman verin
Yatmak hem sindirimi güçleştirir hem de mide yanmasını kolaylaştırır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul