Konu
:
İyotlu Ve İyotsuz Tuz Arasındaki Fark / Guatr / Hangi Tuzu Kullanmalıyız
Yalnız Mesajı Göster
İyotlu Ve İyotsuz Tuz Arasındaki Fark / Guatr / Hangi Tuzu Kullanmalıyız
07-15-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
İyotlu Ve İyotsuz Tuz Arasındaki Fark / Guatr / Hangi Tuzu Kullanmalıyız
İyotlu ve İyotsuz Tuz Arasındaki Fark / Guatr / Hangi Tuzu Kullanmalıyız
Yediğiniz Tuzun İyotlu Veya İyotsuz Olduğuna Dikkat Ediyor musunuz? Hangi Tuzu Kullanmalıyız?
Prof
Dr
Metin Özata
Türkiye'de bölgelere göre değişmek üzere % 5-45 oranında guatr vardır
Guatr oluşmasında en büyük etken toprak ve suda yetersiz iyot olmasıdır
Guatr hastalığını önlemek amacıyla piyasada satılan bütün tuzlar 1999 yılı Ağustos ayından bu yana iyotlanmaktadır
Tuzların iyotlanması guatr hastalığının ortaya çıkışını engellemekte ancak bazı kişilerde aşırı iyod alınması nedeniyle zararlı yan etkilere veya hastalıklara neden olmaktadır
Piyasadaki tuzların iyotlanmasından sonraki üç-dört yıllık sürede kliniğimize veya polikliniklerimize başvuran hastalarda hipertiroidi dediğimiz tiroid bezinin aşırı çalışmasıyla karakterize olan hastalığın (Halk arasında buna zehirli guatr da denmektedir) giderek artan sıklıkla karşımıza çıkmasıdır
Tiroid bezi az çalışan hastalarda da (Hipotiroidisi olanlarda) iyotlu tuz bu hastalığın daha da şiddetlenmesine neden olmaktadır
Bu nedenle yemeklerimizde kullanılan tuzun iyotlu veya iyotsuz olması bazı hastalar veya kişiler için büyük önem taşımaktadır
1) Kimler İyotlu Tuz Yemelidir?
Vücudumuzda boynumuzun ön tarafında bulunan tiroid bezinin yeterli hormon salgılayabilmesi için günlük en az 150 mikrogram iyotun gıdalar ve suyla alınması gerekir
Eğer yeteri kadar iyot alınmazsa guatr hastalığı oluşur
Guatr hastalığını önlemek için önceden bilinen bir tiroid hastalığı olmayan çocuklar, erişkinler ve gebe kadınlar iyotlu tuz yemelidir
Tiroid hastalığı şüpheniz varsa bunun için bir dahiliye veya endokrinoloji-metabolizma uzmanına başvurunuz ve ona göre hangi tuzu kullanacağınıza karar verilmelidir
2-) Kimler iyotsuz tuz yemelidir?
Nodüler guatrı, Hipertiroidisi (tiroid bezi çok çalışanlar veya zehirli guatrı olanlar), hipotiroidisi (Tiroid Bezi az çalışanlar) olan hastalar özellikle İYOTSUZ TUZ yemelidirler
Bu tür hastalar iyotlu tuz yedikleri takdirde hastalıkları şiddetlenmektedir
İyotlu tuz yiyen nodüler guatrlı bir hastada alınan iyot, nodülün fazla çalışmasına neden olmakta ve hipertiroidi dediğimiz tiroid bezinin aşırı çalışmasıyla (terleme, çarpıntı, zayıflama, sinirlilik, ellerde titreme ile kendini gösterir) karakterize bir hastalığa neden olmaktadır
Yine anti-TPO antikoru kanlarında yüksek olan hastalar iyotlu tuz yediklerinde tiroid bezinin az çalışmasına neden olmaktadır
Bu tür hastalığı olanlar da özellikle iyotsuz tuz yemelidirler
İyotsuz tuz, süpermarketlerde veya bakkallarda (Billur Tuz veya Salina firmalarına ait) kendiliğinden tuzluklu bir şekilde satılmaktadır
Bu tuzları bulamayanlar ise kaya tuzu yemelidirler
Ailede bir kişi iyotsuz tuz yiyecekse yemekler tuzsuz pişirilmeli ve herkes kendi tuzunu kullanmalıdır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul