07-15-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Flebit Hastalığı Nedir - Flebit Hastalığının Belirtileri Ve Nedenleri
Flebit, toplardamar iltihaplanmasına verilen addır İltihaplanmış olan damar bölgesinde daima bir pıhtı, yani trombüs geliştiğinden, olaya daha çok “Tromboflebit” denilmektedir
FLEBİT BELİRTİLERİ;
Yüzeysel tromboflebitte derialtında görülen toplardamarlar iltihaplanarak şişer kızarır ve duyarlı bir hale gelirler İltihap genellikle damarın bir bölümünde başlar sonra yukarıya doğru ağrılı kırmızı bir çizgi biçiminde yayılır İltihaplı damar derinin hemen altında sert bir kordon gibi ele gelebilir Hastayı gece uyutmayan belirgin bölgesel bir ağrı vardır Tedavi edilmezse iltihap alanı genişler ve ağrı artar Bazen çok ağrılı uzun bir iltihap çizgisi de görülebilir; hastanın ateşi yükselebilir bacağı şişebilir Yüzeysel tromboflebit daha çok bacağın alt yarısında oluşur Genellikle genişlemiş (varisli) damarlarda görülür Ender rastlanılmakla birlikte koldaki toplardamarlarda da ol
FİLEBİT NEDENLERİ ;
Yüzeysel tromboflebitin başlıca nedeni varisli damarlardır Aileden geçen ve kadınlarda daha yaygın olan bu durum genç erişkinlik çağında ortaya çıkar ve yıllar geçtikçe ilerler Bacak yüzeysel toplardamarları genişleyince çeperleri incelir ve kıvrımlar yapar Genişlemiş damarlarda kan akımı yavaşlar ve kandaki plazma ve hücreler çökmeye yüz tutar Böylece kanın akışı iyice yavaşlar ve flebitin ilk aşaması olan kan pıhtılaşmasına yol açar Pıhtılaşmadan sonra damar çeperi pıhtıyı çözmek için iltihap oluşturur Bu dönemde hasta ağrı duyarlılık ve kızarıklık gibi belirtilerin farkına varır
FİLEBİT BİTKİSEL TEDAVİSİ;
REZENE: 1 bardak kaynar suya, 4 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir
Rezene toz haline getirilir, günde birkaç defa 0 5-1 gr içilir
HUŞ AĞACI: 1 bardak kaynar suya, 5-10 gr ufalanmış püskül, yaprak, tomurcuk konur, soğuyunca süzülür, günde 3-4 bardak içilir
ŞAHTERE OTU: 1 bardak kay nar suya, 10 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir
TAVŞAN MEMESİ KÖKÜ: 1 bardak suya, 4-10 gr kök veya dallarından konur, 5-10 dk kaynatılır, günde 2-3 bardak balla tatlandırılıp içilir
TIBBI KOKULU YONCA: 1 bardak kaynar suya, 10 gr bitki ko nur, 10 dk bekletilir, günde 2 bardak içilir (Trambofılebitte)
KANTARON: 1 bardak kaynar suya, 2 çay kaşığı bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2 bardak içi lir
AT KESTANESİ: 1 bardak kaynar suya, 1 çay kaşığı atkestanesi toz halinde konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir Kestane toz haline getirilir, günde birkaç defa 1 gr içilir
PAPATYA: 1 bardak suya, 2 tu tam papatya konur, kaynatılır, lapa halinde ağrıyan yere konulur Papatya yağı ile ağrıyan yerler ovulur
MELEK OTU: 1 bardak kaynar suya, 10-20 gr melek otu konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir
KAHVE: Kahvesi bol sade kahve yapıp içmelidir
ÇlLEK: Bolca çilek yemelidir
PATATES: Patates lapa haline getirilir, ağrıyan yere sarılır
|
|
|