07-14-2012
|
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Sigara Ve Beyaz Ölüm [Uyusturucu]
ÇOCUK VE GENÇLERE ÖRNEK OLMA
Çocuklaryn her gün kar?y kar?yya kaldyklary anne baba tutum, davrany? ve ili?ki biçimlerinin; onlaryn e?itiminde çok önemli bir rol oynady?y bilinmektedir Aile ili?kileri, çocuklar için, davrany? biçimleri ve insan ili?kilerinin ö?renildi?i bir sahne olu?turmaktadyr Madde kullanym konusunda da, benzer mekanizma i?lenmekte olup; çocuklar, anne babanyn maddeler konusundaki tutum ve davrany?laryny gözlemlemekte ve benzer ?eyleri uygulamaktadyr
Toplumda, anne baba ba?ta olmak üzere, ö?retmenler ve di?er etkili yeti?kinlerin madde kullanymy konusundaki tutum ve davrany?lary; çocuk ve gençler için ço?u kez kavram karma?asy yaratmaktadyr Çocuk ve gençler, zararly etkisi kesin olarak kanytlanmy? olan sigara ve alkol gibi maddelerin, neden eri?kinler tarafyndan kullanyldyklaryny tam olarak kavrayamamakta; kendilerinin de bu ve buna benzer maddeleri kullanabilece?i dü?üncesi olu?maktadyr Anne babalar, her ne kadar, çocuk ve gençleri ba?ymlylyk yapan maddeler konusunda uyarsa da; kendi sergiledikleri davrany? modelleri, mantykly uyarylaryndan çok daha etkin olmaktadyr
Bu nedenle, anne babalaryn, kendilerinin kullanymy konusundaki tutum ve davrany?larynyn nasyl oldu?unu irdelemeleri gerekir Örne?in alkol, sigara, ilaç kullanymy konularynda bu maddeleri kullanma nedenleri, syklyklary, bu maddelere gereksinimleri, kullanyp-byrakma , bu alandaki güçlülük ve zayyflyklary gibi özelliklerin hepsi önem ta?ymaktadyr
Çocuklar, anne babanyn davrany?laryny görerek ö?renir, anne-babanyn birbirlerine olan tutum ve davrany?laryny da kendilerine örnek alyr, sorunlaryn çözümünde anne babanyn davrany?laryny kopya ederler
|
|
|
|