07-14-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ylk Yardym
ZEHİRLENMELERDE İLK YARDIM
Günlük hayatta çeşitli nedenlerle zehirlenmeler görülür Zehirli maddelerin vücuda girmesi sonucu ortaya çıkan duruma ZEHİRLENME denir Zehirlenme ağız yoluyla, solunum yoluyla ve deri yoluyla olabilir
1 Zehirlenmelerde görülen belirti ve bulgular zehrin cinsine, miktarına, vücuda girme yoluna ve kişinin yaşına göre değişir
2 Ağızda yanma, bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal, halsizlik, baş dönmesi ve terleme görülebilir
3 Şuur bozukluğu olabilir
4 Solunum ve dolaşımda bozukluk ve hatta durma olabilir
5 İdrar miktarı azalır hatta hiç idrara çıkmayabilir
6 Görmede bozukluk, nabızda zayıflama, göz bebeklerinde küçülme, kan basıncında düşme ve havaleler olabilir
Zehirlenmelerde zehri vücut dışına atmak, zararsız duruma getirmek ve sulandırmak temel ilk yardım kuralıdır
Çeşitli durumlarda zehrin cinsine göre ilkyardım uygulanır Hasta acilen hastaneye sevk edilir
YANIKLARDA VE HAŞLANMALARDA İLK YARDIM
Ateş, sıcak bir cisim, elektrik asit ve bazla oluşan doku zedelenmesine yanık; sıcak su, buhar vb sebeple oluşan doku zedelenmesine ise haşlanma denir
1 Yanık kısma el sürmeyiniz
2 Soğuk su altına tutunuz veya buz koyunuz
3 Dış macunu, salça, yoğurt veya herhangi bir losyon sürmeyiniz
4 Yanık veya haşlanmış kısımdaki elbiseleri keserek ortadan kaldırınız
5 Yanan veya haşlanan kısımda fiske oluşmamışsa sıkıca, varsa gevşek olarak gazlı bezle sarınız
6 Şok tedavisine hazır olunuz
7 Hafif vakalarda sıcak içecek veriniz, ağır vakada iki bardak suya 1 tatlı kaşığı tuz koyup içiriniz
8 Asit ve baz yanıklarında yukarıdakilere ilaveten asit yanıklarında alkali, baz yanıklarında asit solüsyon hazırlayıp yanık yere sürünüz
ŞOK DURUMUNDA İLK YARDIM
1 Uygun bir yere sırt üstü yatırınız
2 Etrafındaki kalabalığı dağıtınız
3 Az hareket ettirmeye çalışınız
4 Beynin kan dolaşımını ve çalışmasını kolaylaştırmak için bacakları yukarı kaldırınız 15–30 derece
5 Yakasını, kemerini, gömleğini gevşetiniz
6 Solunum yolu tıkanıklığı varsa gideriniz
7 Gerekirse yapay solunum ve kalp masajı yapınız
8 Kanaması varsa kanamayı durduracak önlemi alınız
9 Kırık varsa tahta parçası ile tespit yapınız
10 Soluk almakta güçlük çekiyorsa baş ve göğüs kısmını hafifçe yükseltiniz
11 Battaniye ile örtünüz, yaralı şuursuz ise katı yiyecekler vermeyiniz
12 İhtiyaç durumunda dudakları ve dili birkaç damla su ile ıslatınız
13 Tıbbi bakım gecikmişse yarım bardak su içine karbonat karıştırıp içiriniz
|
|
|