07-14-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Hangi Meyve Neye Yyi Gelir?
Sebze ve meyvelerin insan hayatynda bir ilaç kadar önemli oldu?unu belirten Do?al Typ Derne?i Ba?kany Dr Ender Saraç, günde yarym kilo sebze ve meyve tüketilmesi gerekti?ini vurguluyor
Jay Kordich adly Amerikaly, 1948 yylynda mesane kanserine yakalandy  Hastaly?yn geldi?i a?amayy gören doktorlaryn “Yyile?mesi mucize olur” dedi?i Kordich, taze meyve - sebze suyu terapisini kullanarak hastaly?yny yendi
Reçetelerini “Meyve ve Sebzelerin Gizli Güçleri” adly kitapta toplayan Jay Kordich’in hastalyklar için önerdi?i kary?ymlardan bazylary:
Yncir: Ba?yrsaklary çaly?tyryr, enerji verir
Elma: Böbeklerin temizlenmesine, sindirim rahatsyzlyklarynyn kontrol edilmesine yardym eder
Kayysy: Kan yapycydyr Güzel bir cilt ve saça olumlu etkisi vardyr Kanserin önlenmesinde yardym eden iyi bir karotenoid kayna?ydyr
Muz: Kalbe ve kas sistemine yararlydyr Yorgunlu?a ve ishale birebirdir
Vi?ne: Mineral ve vitamin deposudur Koyu renkli vi?neler, açyk renklilere oranla daha fazla mineral içerir
Greyfurt: Sindirimi uyaryr Di? etlerinin kanamasyny azaltyr, so?uk algynly?yna iyi gelir Lifleriyle yenirse, kolesterolü dü?ürür
Portakal: So?uk algynly?y, grip, incinme, kalp hastaly?y ve felçten korunmaya yardym eder
Mandalina: Enfeksiyonlarla sava?mayy kolayla?tyryr
Üzüm: Böbreklerin çaly?masyny uyaryp kalp aty?yny düzenler Karaci?eri temizler Siyah üzüm kabuklary ve çekirdekleriyle yenirse hücre yenileyicidir
Kavun: Endi?e ve uykusuzlu?a iyi gelir Ba?yrsak ve cilt kanserine kar?y Amerikan Kanser Toplulu?u’nca tavsiye edilmi?tir
Karpuz: Kabu?undaki çinko iktidarsyzly?a iyi gelir Böbre?i temizler
Kiraz: Kolesterolü dü?ürür, özellikle saplary idrar söktürücüdür
Armut: Kalp - damar sa?ly?y, alçak kan basyncy ve fiziksel performansa iyi gelen vitaminleri baryndyryr
Çilek: Sigara dumanynyn etkilerini azaltyr Sigara içilen bir odadayken gün boyunca a?za iki çilek atylmasy önerilir
Sivribiber: ?i?kinli?i azaltmada faydalydyr Saçlara, tyrnaklara ve cilde çok iyi gelir
Brokoli: Mide ve yemek borusu kanseri tehlikesini azaltyr
Lahana: Ya?lanmayy önleyici mineral olarak kabul edilen selenyum sa?lykly bir cilt verir, erke?in cinsel gücünü artyryr
Havuç: Enerji verir Karaci?erin safra salgylamasyna ve kolesterolü dengelemesine yardym eder
Salatalyk: Kaslary gençle?tirir Deri hücrelerine elastikiyet verir
Sarmysak: Tansiyonu dü?ürür, kan pyhtyla?masyny azaltyr Bazy mide kanserlerini önledi?i ve ba?y?yklyk sistemini güçlendirdi?i kanytlanmy?tyr
Ispanak: Karaci?eri, lenf bezlerini ve kan dola?ymyny uyaryr
BA? A?RISINA KAR?I ELMA YLE KEREVYZ
Uykusuzluk: Havuç ve kereviz sapynyn suyunu kary?tyryn
Sakinle?tirici: Havuç ve lahana suyunu kary?tyryn
Sindirimi kolayla?tyrycy: Karnabahar, havuç ve maydanoz suyu
Yorgunluk: Tek ba?yna havuç ya da elma, kereviz ve maydanozdan herhangi biriyle birlikte sykylmy? meyve suyu
Grip: Bir bardak kyzylcyk suyu ya da elma + kyzylcyk, elma + üzüm + ananas suyu
Sigara dumany: Kereviz ya da çilek suyu
Ezilme, çürüme: Portakal suyundaki bioflavonoid kan damaryny ve kylcal damarlary güçlendirir Ezik ve çürükler daha çabuk iyile?ir
Kabyzlyk: Patates + havuç + elma + maydanoz suyu iyi bir tercihtir En çok i?e yarayan meyve suyu ise elma + armuttur
A?ryyan kemikler: Havuç, lahana ve maydanoz kary?ymynyn suyu
Mide asidi: Havuç + salatalyk + pancar suyu ya da havuç + lahana + kereviz suyu mideyi yaty?tyrmaya yardym eder
Hemoroid: Yçinde özellikle patates bulunan içecekler öneriliyor Patates + havuç + elma + maydanoz suyu ya da patates + elma + armut suyu
Bo?az a?rylary: Turp + limon
Mide ülseri: Lahana ya da patates suyu
Ba? a?rysy: Elmayla birlikte kary?tyrylan kereviz suyu
TÜKETYRKEN BUNLARA DYKKAT
Do?al Typ Derne?i Ba?kany Dr Ender Saraç, sebze ve meyvelerin insan hayatynda bir ilaç kadar önemli oldu?unu söyledi Saraç, günde yarym kilo sebze ve meyve tüketilmesi gerekti?ini vurgulayarak, dikkat edilmesi gerekenleri ?öyle syralady:
Besin de?erinin kaybolmamasy için sebzeler az suyla, buharly tencere veya toprak güveç kaplarynda zeytinya?yyla pi?irilmeli
Havucu rendelemek B ve C vitaminlerinin kaybolmasyna yol açar
Sebze ve meyveleri vitaminlerinin kaybolmamasy için kalyn do?ramak gerekir
Meyveleri tok karnyna de?il, aç karnyna ya da yemekten 2 - 3 saat sonra tüketilin
KAYNAK:
Meyve ve Sebzelerin Gizli Güçleri
|
|
|