Yalnız Mesajı Göster

Besinlerin Taze Tüketilmesinin Önemi

Eski 07-14-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Besinlerin Taze Tüketilmesinin Önemi



Besinlerin Taze Tüketilmesinin Önemi



Bedenimizin ihtiyaç duydu?u demir, kalsiyum, potasyum gibi maddeleri sebzelerden sa?laryz Sebzeler asyl olarak taze tüketilmesi gereken besinlerdendir Taze bir sebzenin % 70′i su, % 35′u protein ve % 1′i ya?dyr Az ya? içermesi sebebi ile diyet programlary için de sebze önemlidir


Sebzelerin dondurularak ileri tarihlerde tüketilmesi ile taze tüketimi arasynda ku?kusuz fark vardyr Sebzeler kesilerek ya da bütün olarak dondurulduklarynda besin de?erlerinde azalma olur (E?er sebzeleri dondurarak saklamayy tercih ediyorsanyz parçalamadan saklamayy tercih edebilirsiniz) Ayny ?ekilde taze sebzelerin a?yry ha?lanarak ya da pi?irilerek yenmesi durumunda da sebzeler ta?ydyklary de?eri önemli ölçüde kaybedebilirler


Sebzeleri bir ço?umuz konserve olarak da tüketmeyi tercih ederiz Aslynda sebzeler

konservelendi?inde, çi? ve dondurulmu? sebzelere kyyasla daha yüksek oranda besin de?erini kaybederler Örne?in fasulye çi? ile kyyaslandy?ynda pi?mi? ya da dondurulmu? fasulye lif de?erinin % 25′ini, vitamin de?erinin ise % 10′unu kaybeder Konserve olarak ise bu de?erleri neredeyse % 50′ye yakyn yitirir


Sebzeleri genel olarak çi? tüketmeye pek aly?yk de?ilizdir Oysa ki, yspanak, karnybahar salata olarak, patates, salatalyk meyve olarak rahatlykla tüketilebilir


Sebzelerin ta?ydy?y besin de?eri ile yeti?tikleri topra?yn do?ally?y arasynda da ilinti vardyr Topra?yn verimli olmasy halinde sebzeler içerdikleri besin de?eri açysyndan daha faydaly olacaktyr Öte yandan a?yry gübre ve kimyevi maddeler sebebi ile yapay olarak zenginle?tirilmi? sebzelerin de sa?ly açysyndan yan etkileri oldu?u ?üphesizdir Tarym ilaçlary sebebi ile sebzeleri kullanmadan önce iyice yykamalyyyz Buzdolabynda saklarken sebzeleri mümkün oldu?unca naylon po?etlerde saklamalyyyz do?rusu da sebzenin alyndyktan sonra kysa bir süre içinde tüketilmesidir



Alıntı Yaparak Cevapla