07-14-2012
|
#2
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Bal Ve Balyn Faydalary
Tedavide Kullanym Alanlary
Bal en az 3000 seneden beri birçok rahatsyzly?yn tedavisinde kullanylmy?tyr Yakyn zamanda yapylan bilimsel ara?tyrmalar balyn mucizevi etkilerini göz önüne sermektedir Balyn antiseptik/antimikrobiyal, osmotik, hidrojen peroksit ve asiditesine ba?ly çok çe?itli iyile?tirici etkileri oldu?u saptanmy?tyr
Bal temel olarak iki monosakaritin yo?unla?my? bir kary?ymydyr Bu kary?ymda su etkisi az oldu?u için yani su moleküllerinin ço?unlu?u monosakaritlere ba?ly olduklary için mikroorganizmalaryn hayatta kalmasyny sa?layacak nemden ve sudan yoksundur Böylellikle balda hiçbir mikroorganizma canly kalamaz Bunun içindir ki bal, asyrlardyr yanyk, yara ve deri ülserlerini iyile?tirmek için kullanylmy?tyr
Balyn yüksek ?eker orany, hipertonisitesini arrtyrdy?y için etrafyndaki bakterilerin suyunu hipertonik alana çekip bakteri hücrelerinin büzü?mesini sa?lar Bir antiseptik olarak balyn metisilin dayanykly Staphylococcus aureus (MRSA) gibi dirençli bakterilere kar?y etkili olabilece?ini savunan ara?tyrmalar mevcuttur Bal içindeki hidrojen peroksit, tybbi olarak kullanylan hidrojen peroksite üstündür Balyn içindeki hidrojen peroksit faal hale sulandyrma sonucunda gelir Yani, bal yara üzerine sürüldü?ünde hidrojen peroksit yava?ca vücut syvylary tarafyndan sulandyrylarak etkili hale geçer Hem yava? olarak etkinlik kazanmasy hemde tybbi hidrojen peroksitten daha dü?ük bir yo?unlukta bulunmasy balyn mikroplary öldürüp vücudun hücrelerinin zarar görmemesini sa?lar
Bal pH'y 3 2 ve 4 5 arasynda oldu?u icin enfeksiyondan sorumlu bakterilerin ço?almasyny önler Bal içinde birçok polifenol yani do?al antioksidan olarak i?lev gören madde baryndyrdy?y için uzun dönem tüketimi sonucu kanseri önledi?i bildirilmi?tir Ayryca, içindeki demir vücuttaki zaraly oksijen radikallerini zararsyz hale getirir Ara?tyrmalara göre bal ayny zamanda ba?yrsaklardaki probiyotik bakteri florasyny ço?altabildi?i için ba?y?yklyk sistemini güçlendirdi?i gibi kolesterolü dü?ürmekle beraber sindirimi kolayla?tyryr ve kolon kanserini önlemede etkilidir
Balyn Faydalary
Balyn Fizyolojik Etkileri
Bal insano?lunun tüketti?i en eski gydalaryn ba?ynda gelmektedir Bal binlerce yyldan beri hem enerji sa?layan de?erli bir besin maddesi olarak, hem de yara ve yanyklaryn tedavisinde ve bir çok hastalyklarda ilaç niyetine kullanylmaktadyr Balyn ?ifa verici özellikleri ba?ta Kur'an olmak üzere birçok kutsal kitapta da belirtilmektedir Balyn fizyolojik özellikleri ve kullanymy konusunda yüzlerce literatür bulunmaktadyr - BAL bir do?al enerji kayna?ydyr
Bu nedenle bebekler, ya?lylar, sporcular, hasta ve dü?künlerle birlikte normal sa?lykly insanlar tarafyndan da severek ve bilinçli olarak tüketilmektedir
- BAL yeni do?an bebeklerde sütten yararlanmayy ve kemiklerde Kalsiyum fiksasyonunu artyrmaktadyr
Sadece süt ile beslenen bebeklerde olu?an kansyzly?y (anemi) ve anorexia yy önlemektedir
- BAL i?tah artyrmakta, enerji ve direnç kazandyrmaktadyr
Balyn Sindirim Sistemine Etkileri
Bal besinlerin daha hyzly sindirilmesine neden olmakta, sindirim sistemi enfeksiyonlarynda, kabyzly?yn giderilmesinde oniki parmak ba?yrsa?y ülserlerinde, ve karaci?er rahatsyzlyklarynda yaygyn olarak kullanylmaktadyr
Balyn Solunum Sistemine Etkileri
Bal karasal iklime sahip ve gün içi ysy farkynyn fazla oldu?u bölgelerde so?u?a ve so?uk algynly?yna kar?y, a?yz, bo?az, ve bron?lardaki rahatsyzlyklarda ve enfeksiyonlarynda do?al bir ilaç olarak kullanylmaktadyr Bu özellikler balyn antimikrobiyel etkisinin yany syra baldaki fruktozun doku ve kaslary yumu?atycy ve gev?etici özelli?inden kaynaklanmaktadyr
Balyn Yara ve Yanyklarda Kullanymy
Bal günümüzde modern typta besleyici ve nemlendirici özelli?i nedeniyle birçok kozmetik kremlerinde, açyk yaralarda, yatak yaralarynda, ülserlerde, ve yanyklarda do?rudan sürülen ilaçlaryn yapymynda kullanylmaktadyr Bal enfeksiyonlary önlemekte, doku olu?masyny hyzlandyrmakta ve yara ve yanyk izlerini azaltmaktadyr (Hutton 1966; Manjo, 1975; Armon, 1980 and Dumronglert, 1983) E?it miktardaki Bal, çavdar unu ve zeytin ya?y kary?ymy ile hazyrlanan kremin günde 3 kez kullanymy ile inek ve atlarda görülen ve kangrene dönü?en yaralary dahi tedavi etti?i bildirilmektedir (Lu~hrs, 1935; Lu cke 1935)
Balyn Göz Hastalyklarynda Kullanymy
Balyn bazy ülkelerde doktorlar tarafyndan katarakt ve kojuktivit ile bazy kornea rahatsyzlyklarynda ba?ary ile kullanyldy?y bildirilmektedir (Mikhailov, 1950) Ayryca kornea ülserinin de saf bal ile veya vazelin yerine bal ile hazyrlanan % 3 lük sulphidine pomady ile ba?aryly bir ?ekilde tedavi edildi?i bildirilmektedir
?eker Hastaly?y ve Bal
Zaman zaman hakiki balyn ?eker hastaly?yna iyi geldi?i ?eklinde yazylar çykmakta veya söylentiler duyulmaktadyr Bunun bilimsel bir dayana?y yoktur ve yanly?tyr Bal da kan ?ekerini yükseltir ve fazla alyndy?ynda ?eker hastalaryny komaya sokabilir Ancak e?it miktarda alynan bal, kan ?ekerini çay ?ekerine oranla daha az yükseltmektedir Bu nedenle ?eker yerine az miktarda bal kullanylabilir
Balyn Antimikrobiyel Aktivitesi
Balda mikrop üreyemez çünkü; - ?eker konsantrasyonu çok fazladyr

- Balyn pH sy 3
5-4 0 civaryndadyr
- Baldaki enzimler inhibin (H2O2) olu?masyna neden olur

Not: Isytylmy? ballarda antimikrobiyel aktivite görülmez veya yok denecek kadar azdyr
|
|
|