07-14-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Sahuru Sütle Yftary Hurmayla Tamamlayyn
Sahuru sütle iftary hurmayla tamamlayyn
Diyet ve Beslenme Uzmany Aysun Gökçen, 'Sahurda süt için Yftary ise hurma ile bitirin' diyor
20 08 2009
Ceyda Ereno?lu
Müslümanlar için kutsal sayylan Ramazan ayy, sonunda geldi çatty ‘Ramazan’da Do?ru Beslenmenin Püf Noktalary’ isimli yeni yazy dizimiz, Ramazan ayynda nasyl beslenmemiz gerekti?ine dair birçok konuyu ve bilgiyi kapsyyor Oruç tutulurken dikkat edilmesi gerekenler, iftar ve sahur sofralarymyzdan eksik etmememiz gereken besinler, harareti önleyen ya da tok tutan yiyecek ve içecekler, oruç tutmayla ilgili do?ru bildi?imiz yanly?lar; bugünden itibaren bu sayfalarda! Yftar saatinin geç olu?u ve sycak havalar, bu yyl oruç tutanlaryn susuzluk ve açlyk synyrlaryny zorlayacak olsa da uzmanlar, “Tüm bu olumsuzluklar iyi bir planlamayla en aza indirilebilir” diyor
Ramazan ayy geldi çatty Bugün gece yarysyndaN sonra oruç tutanlar sahura kalkacak, yaryn ak?am da ilk iftar yapylacak Oruç tutanlaryn nasyl
beslendiklerine dikkat etmeleri gerekti?ini belirten Diyet ve Beslenme Uzmany Aysun Gökçen, oruç tutmanyn temel ?artynyn ki?inin sa?lyk durumunun buna elvermesi oldu?unu dile getiriyor
KARPUZA YER VERYN
Oruç tutmaktan yarar görmenin ilk ko?ulunun sahura kalkmak, ikinci ko?ulunun ise ak?amyeme?ini ikiye bölmek oldu?unu belirten Aysun Gökçen, “Oruç tutarken neredeyse 20 saati bulan açlyk sürecinde, vücut gerekli olan enerjiyi kendi kaslaryndan sa?lamaya çaly?yyor Bu da; hem kaslarda kayyplara hem de kanda zararly maddelerin olu?umuna neden oluyor Ramazan ayynda tok tutsun diye hamur i?lerine yüklenmek ise hiçbir ?ekilde önerilmiyor” diye konu?uyor Diyet ve Beslenme Uzmany Aysun Gökçen, iftar sofralarynda, önce iftariyelik besinlerin tüketilmesi ve ardyndan yeme?e geçilmesi anlayy?ynyn yanly? bir beslenme tercihi oldu?unu söylüyor ve iftariyelikte ysrarcy olanlara karpuz ve peyniri öneriyor Ramazan ayynyn en büyük tehlikelerinden birinin kolesterol içeren besinlerin bu dönemde daha fazla tüketilmesi
oldu?unu belirten Gökçen, ?öyle devam ediyor:
ET YERYNE BALIK
“?arküteri, kaymak ve et ürünleriyle; uzun süre aç byrakylan bedenimize kolesterol yüklemesi yapmy? oluyoruz ?arküteri ürünleri ve kaymak yerine sa?lykly bir besin olan yumurtayy tercih etmek gerekiyor Et
yerine ise balyk tüketilmeli ” Ramazan ayyna girerken, bir ay boyunca ne yiyece?imize de?il, sa?ly?ymyzy Nasyl koruyaca?ymyza odaklanmamyz gerekti?ini belirten Aysun Gökçen, sözlerini ?u ?ekilde sürdürüyor:
“Ramazan ayynyn olmazsa olmazlaryndan birinin, iftarda içilen çorba oldu?u dü?ünülüyor Gün boyu aç kalan mideyi doldurmaya çorba ile ba?lamak; hem tokluk hissi duymak hem de sa?lyk açysyndan önemli Ramazan ayynyn vazgeçilmez besini olan hurmanyn ise, yemek öncesi yerine yemek sonrasynda tüketilmesi daha do?ru Çünkü hurmanyn içerdi?i ?ekermiktary, kan ?ekerini yükseltir ve yeme?e son noktayy koymanyza yardymcy olur ”
Oruç tutanlar için ideal mönü
SAHURDA
- Yumurta
- Diyet peynirli tost
- Sö?ü? salata
- Tatlandyrycyly komposto
- Meyve salatasy
VEYA
- Etli sebze yeme?i
- Diyet ekmek ya da
bulgur pilavy
YFTARDA
- Çorba
- Etli sebze yeme?i
- Cacyk
- Pide veya kepekli
pirinç pilavy
Hurma
VEYA
- Çorba
- Bu?ulama balyk Salata
- Pide veya bulgur pilavy
- Hurma
YFTAR VE SAHUR
ARASI
- Meyve salatasy
- Taze ceviz
Dondurma
VEYA
Sütlü tatly
- Meyve
- Grissini
TUZU AZALTIN, SUYU ÇO?ALTIN
Beslenme ve Diyet Uzmany Aysun Gökçen, oruç tutan insanlaryn beslenme düzenlerinde dikkat etmeleri gereken ba?lyca noktalary ?u ?ekilde syralyyor:
- Mide a?rysy ve reflü gibi ?ikâyetlere yol açabilecek yiyecekleri, Ramazan mönüsünden çykaryn
- Tuz tüketimini minimuma indirin
- Yemek aralarynda aty?tyrmayyn
- Bol su tüketin
- Yftarda hazmy kolayla?tyran rezene, ku?burnu, adaçayy gibi çaylar için
- Yemekleri mümkün oldu?unca yava? tüketin
- Tabaklara konan yemek miktarynyn az olmasyna özen gösterin
- Yemek çe?idini azaltyn ve besin de?eri yüksek yemekler hazyrlayyn
- Aksesuvarly ve yüksek kalorili tatlylardan uzak durmaya çaly?yn
- Sahurda yatmadan önce, bir su barda?y süt için
- Sahurda tüketilen yiyeceklerin ya?ly olmamasyna dikkat edin
- Tatlylarda tatlandyrycy kullanmayyn
Oruç çorbasy sizi tok tutacak
Beslenme ve Diyet Uzmany Aysun Gökçen, gün boyunca tokluk hissi duymak isteyenler için hem sahurda hem de iftarda tüketilebilecek olan oruç çorbasynyn tarifini verdi:
MALZEMELER:
- 1/2 su barda?y bezelye
- 1 su barda?y dilimlenmi?
havuç
- 1 su barda?y kyyylmy? brokoli
- 1 su barda?y kadar, ince
?erit ?eklinde do?ranmy?
taze fasulye
- 1 adet kalyn kyyylmy? kyrmyzy so?an
- 2 adet do?ranmy? domates
- 1 kahve fincany kyrmyzy mercimek
- 1çay ka?y?y zencefil
- 1 çay ka?y?y toz ki?ni?
- 1 çay ka?y?y kimyon
- 1 çay ka?y?y karabiber
YA PILI?I:
Bezelyeleri ha?ladyktan sonra suyunu dökmeden di?er malzemeleri içine ilave edin Bir miktar daha sycak su ekleyerek pi?irin Yeme?inizi pi?tikten sonra ister taneli olarak isterseniz blender'dan geçirerek servis yapyn ve afiyetyle yiyin
|
|
|