Yalnız Mesajı Göster

Besinlerin Glisemik Yndeks Tablosu

Eski 07-14-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Besinlerin Glisemik Yndeks Tablosu



Besinlerin Glisemik Yndeks Tablosu
GI de?erleri besinin miktaryyla orantyly olarak de?i?mekle birlikte genel olarak a?a?ydaki de?erlere sahiptirler:




Dü?ük GI de?erli besinler glükozun daha yava? ve düzenli salynymy sa?layacak, yüksek GI'ye sahip besinler kandaki glükoz düzeylerini hyzla yükseltecektir
Ancak glisemik indeks tablolary mutlak olarak görülmemesi gerekti?i ifade edilmekte ve ?u gerekçelerle ele?tirilmektedirler:

  • GI insülin yanyty gibi glisemik yanytlary göz önüne almamaktadyr
  • Besinlerin GY de?erleri onlaryn olgunluklaryna, saklanma sürelerine, nasyl pi?irildiklerine, farkly türlerine, nasyl i?lemden geçirildi?ine ba?ly olarak de?i?mektedir
  • Besinlerin GI de?erleri kandaki glikoz düzeylerine, insülin dayanyklyly?yna ve di?er faktörlere ba?ly olarak ki?iden ki?iye hatta ayny ki?i için günden güne de?i?ebilmektedir
  • Kary?yk ö?ünlerdeki GI de?erlerini tespit etmek güçtür Örne?in ya? ve proteinler ö?ünün midede daha uzun kalmasyny sa?layarak besinin GI de?erlerini dü?ürebilmektedir
  • GI de?erleri yalnyzca 50 gramlyk porsiyonlar için hesaplanmy?tyr



Alıntı Yaparak Cevapla