07-14-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Gıda Katkı Maddesi Nedir
Günümüzde besinlerin üretim ve tüketim ilişkileri gıda katkı maddelerinin (GKM) kullanımını teknolojik bir zorunluluk olarak ortaya koymaktadır Endüstrinin gelişmesi ile besin üretiminin ve işlenmesinin artması GKM kullanımını da artırmıştır Ev dışında çalışanların artması, beslenme alışkanlıklarının değişmesi, besin hazırlama için az zaman kalması veya besin hazırlama için az vakit harcama isteği yarı-hazır veya ticari olarak tamamen hazırlanmış olan besin üretimini teşvik etmiş, bu da GKM kullanımını kaçınılmaz kılmıştır (1)
GKM’nin Tanımı
GKM Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinde (2) şöyle tanımlanmaktadır:
§ Tek başına gıda olarak tüketilmeyen veya gıda ham ya da yardımcı maddesi olarak kullanılmayan,
§ Tek başına besleyici değeri olan veya olmayan,
§ Seçilen teknoloji gereği kullanılan,
§ İşlem veya imalat sırasında kalıntı veya türevleri mamul maddede bulunabilen,
§ Gıdanın üretilmesi, tasnifi, işlenmesi, hazırlanması, ambalajlanması, taşınması, depolanması sırasında gıda maddesinin tat, koku, görünüş, yapı ve diğer niteliklerini korumak, düzeltmek veya istenmeyen değişikliklere engel olmak ve düzeltmek amacıyla kullanılan maddelerdir
|
|
|