Yalnız Mesajı Göster

Organik Zeytinyağı Üretimi Ve Tarihi

Eski 07-14-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Organik Zeytinyağı Üretimi Ve Tarihi



Ortadoğu’da rastlanan zeytin üretme yöntemiyle, yaklaşık 6 bin yıl önceki zeytinyağı elde etme yöntemi arasında hiç fark yoktur: Zeytinler ezilerek hamur haline getirilir Daha sonra bu hamur sıkılır veya presten geçirilir En sonunda ise yağ, zeytin meyvesinin suyundan (karasu) ayrıştırılır 19 yüzyılın başında ise teknolojinin gelişmesiyle hidrolik pres makinelerine geçildi Bugün hidrolik pres makinelerinin yanı sıra, zeytin hamuruna hiç pres uygulamadan merkezkaç kuvvetiyle zeytinyağı elde etmeyi sağlayan makineler de kullanılıyor Bunların içinde de en yaygını “kontinü sistemi”

Kontinü sisteme, tam otomatik sistem denir Önce zeytinler türlerine göre ayrılır Huni adlı çukura dökülen zeytinler makine sistemiyle yapraklardan temizlenir ve kırıcıda ezilip kırılır (makine, üçbin devirle çekirdeği unufak eder) Buradan çıkan hamur, karıştırma yoğurmadan sonra su verilir, posa ve şırası ayrıştırılır Şıradan da yağ ve karasu ayrıştırılıp, yağ filtre tankına alınır, son tortuları ayıklanıp dinlenme tankına bırakılır Buradan doğal yağ güğümlere, teneke ve şişelere doldurulur Yağdan geriye kalan prina tekrar öğütülüp sabun yapmada kullanılır Prina posasına pelet denir ve yakacak, yakıt olarak kullanılırAlıntı Organik Zeytinyağı

alıntı



Alıntı Yaparak Cevapla