07-14-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Mutfağınız Eczaneniz Olsun
Meyveler:
Elma
Ona kısaca meyvelerin sağlık pınarı veya meyvelerin kraliçesi diyebiliriz Günde 1 – 2 elma yemek sağlık açısından oldukça yararlı
Besin değeri: Bol miktarda C vitamini ve potasyumun yanı sıra elmada daha birçok yararlı besin değeri bulunuyor Bunların başında organik asitler, eterik yağlar ve petkin geliyor Petkin vücudu toksinlerden arındırır, kolesterolü düşürür ve şekeri dengede tutar İçerdiği maddeler bakterilerin vücudunuzu etkilemesini önler
Önerimiz: Elmayı daima kabuğuyla yiyin Çünkü vitamin ve değerli maddeler kabuğun altındaki kısımda bulunuyor
Portakal
Portakal için 'tanrıların armağanı' denir Bu iddianın gerçeklik payı çok büyük Çünkü yüksek miktarda beta karoten ve C vitamini içeren portakal, enfeksiyonlara karşı mükemmel bir koruma sağlıyor Ayrıca portakalın beyaz etinde ve kabuğunun altında kanser ve kalp krizi riskini azaltan maddeler bulunuyor
Besin değeri: C vitamini ve selenyum açısından çok zengin olan portakal, stres ve ateşli hastalıklara iyi geliyor
Önerimiz: Sıvıyağ veya margarin sürülmüş ekmek eşliğinde tüketin Böylece vitaminin vücut tarafından alımı kolaylaşır
Üzüm
İster meyvesini tüketin ister suyunu, üzüm daima sağlık açısından yararlı ve bol bol tüketilmesi gereken bir meyve
Besin değeri: Potasyum, demir ve bol miktarda magnezyum içerir Bu maddeler fiziksel ve ruhsal açıdan enerji verir
Önerimiz: Üzümleri sıcak suyla iyice yıkayın Ancak bu şekilde üzerine yapışan tarım ilaçlarından arındırabilirsiniz
Mango
Sarı ve turuncu arasında değişen bu hoş kokulu meyvenin tadına en çok olgunken varabilirsiniz Mümkün olduğunca çiğ olarak tüketin
Besin değeri: C vitamini, Provitamin A ve B vitamininin tüm türlerini içerir B vitaminleri sinirler, cilt ve saçlar için çok yararlıdır
Önerimiz: Buzdolabında saklamayın Oda sıcaklığında olgunlaşmasını bekleyin
Limon
Limon asidi yönünden zengin olan bu meyve, hazmı kolaylaştırır Olgunlaşmış limonun suyu ise kalbi güçlendirir
Besin değeri:C vitamini, magnezyum ve bakır içerir Soğukalgınlığı ve strese karşı birebirdir
Önerimiz: C vitamini oranı daha yüksek olduğundan iyice sararmış olan limonları almayı tercih edin
Sebzeler:
Brokoli
Kansere iyi geldiği bilinen 10 sebze türü arasında birinci sırada brokoli bulunuyor Bolca potasyum ve az miktarda sodyum içerdiğinden kalp ve böbrek hastalıklarına da iyi geliyor
Besin değeri: Potasyum, demir, karoten ve kalsiyum içerir Kemikleri ve bağışıklık sistemini güçlendirir
Önerimiz: Sapları ile birlikte tüketin Saplarında bağışıklık sistemini güçlendiren selenyum bulunuyor
Domates
Kalorisi düşüktür Vücudun fazla suyu atmasını sağlar ve tansiyonu düşürür Uzmanlar, romatizmadan şikayetçi olanlara günde bir bardak domates suyu içmelerini tavsiye ediyor
Besin değeri: Domateste anti oksidan etkisi gösteren A, C ve E vitamini bulunuyor Strese iyi geldiği biliniyor Ayrıca bol miktarda vitamin içerdiğinden kanseri önlediği de öne sürülüyor
Önerimiz: Domatesle aynı oranda besin değerine sahip olduğundan bol miktarda ketçap da tüketebilirsiniz
Enginar
İster haşlanmış olarak ister soslu veya sossuz; damak zevkine düşkün olanların ilacı enginar her türlü yenebiliyor İçerdiği en önemli madde olan Cynara scolymus dalağın ve metabolizmanın daha iyi çalışmasını sağlıyor Ayrıca enginar kolesterolü de düşürüyor
Besin değeri: Cynara scolymus ve beta karoten Romatizma, gut, obezite, yüksek kolesterol ve mide asidi gibi metabolizma rahatsızlıklarında olumlu etkileri var Ayrıca mideyi de rahatlatıyor
Önerimiz: Mideniz yağ hazmetmekte zorlanıyorsa, enginar yemeyi deneyin
Kırmızı pancar
Alternatif tıbba bakılacak olursa, kırmızı pancar mucizeler yaratıyor Özellikle kırmızı pancar suyunun kansere karşı bire bir olduğu ileri sürülüyor Bunun nedeni ise, vucüdu kanserden koruyan önemli maddeler içermesi
Besin değeri: Folik asit, potasyum, mangan ve magnezyum Ayrıca içeriğindeki demir ve bakır, kan yapımını destekliyor Özellikle doğurganlık çağında bulunan kadınlar için önemli Çünkü bu çağlarda folik asit eksikliği görülebiliyor
Önerimiz: Besin değerini yitirmemesi için taze olarak tüketin
Sarmısak
Yararlı asitlerin üretilmesini destekleyen sarmısağın faydalarını saymakla bitiremeyen Amerikalı uzmanlar, ona "mucizevi ilaç" ismini vermişler
Besin değeri: Eterik bir asit olan alisin ve selenyum Kan dolaşımını destekler ve dezenfekte edici özelliği vardır
Önerimiz: Sarmısağı çok fazla pişirmeyin Hafif sarı bir renge dönüşmesi uygundur Aksi halde acı bir tat alır
|
|
|