Konu
:
Gebelikte Yapay Tatlandırıcılarının Kullanımı
Yalnız Mesajı Göster
Gebelikte Yapay Tatlandırıcılarının Kullanımı
07-14-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Gebelikte Yapay Tatlandırıcılarının Kullanımı
Gebelikte Yapay Tatlandırıcılarının Kullanımı
Günümüzde pek çok yapay tatlandırıcının içinde aspartam adı verilen bir madde bulunmaktadır
Yapılan çalışmalarda aspartamın doğum defektlerine neden olduğu gösterilememiştir
Bu nedenle hamilelikte aspartam kullanımı güvenli olarak kabul edilir
Aspartam fenilalenin ve aspartik asit adı verilen iki amino asitten oluşmaktadır
Aminoasitler proteinlerin yapı taşlarıdır
Aspartam vücutta sindirildiğinde matanol adı verilen bir tür alkol ortaya çıkar
İlk başlarda bu konuda endişeler olsa da araştırmalar sonucu bu kadar düşük düzeyde metanolin gelişmekte olan bebeğe zarar vermediği sonucuna varılmıştır
Yapay tatlandırıcıların öncülerinden olan sakarin ise günümüzde artık çok daha az kullanılmaktadır
Sakarinin doğum defektlerini arttırdığına dair bir bulgu olmamakla birlikte hem annede hem de bebekte mesane kanseri riskini arttırdığı bilinmektedir
Anne adayı sakarin aldığında bu sakarin plasenta yoluyla bebeğinin de kan dolaşımına geçmektedir
Bebek sakarini anne adayından çok daha yavaş yıkmaktadır
Anne adayı fazla miktarda sakarin tükettiğinde bu sakarin bebeğin mesanesinde daha uzun süre kalacağından mesane kanseri riskini arttırabilir
Bu nedenle gebelikte sakarin kullanımı önerilmez
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul