Prof. Dr. Sinsi
|
Ev Kadınının Yükünü Hafifletecek Tüyolar
Fazlaları atmak yerine değerlendirin
* Bayat ekmekleri ekmek tatlısı, ekmeklipuding, pita salatası, pide kebabı, ekmekböreği, Çerkez tavuğu, soğanlı ekmek lokma-ları, sarmısaklı ekmek, köfte, iskender ya dayalancı paça yapmak için kullanabilirsiniz
* Lahana sarması yapılırkenkırılmış yapraklarından; pazı vepancar sarması yaparken de sapkısımlarından yemek ve çorbayapabilirsiniz Sarmanın içi dekaldıysa malzemelerin hepsibirleştirilip, çorba yapılabilir
* Marulun dışındaki yeşilkısmı ile karnabahar ve kere-vizin yeşil yapraklarını doğrayıp, salata yapa-bilirsiniz Karnabahar yaprakları ayrıca, sebzeçorbasının içine de konulabilir
* Evde hazırladığınız ya da dışarıdan aldı-ğınız tatlı, fazla şekerli çıkarsa atmayın Tatlıyısüt dolu bir kabın içine alıp, 2-3 saat bekletin Böylece, fazla şekeri süte geçer Ayrıca süt,tatlıyı çok daha yumuşak ve lezzetli yapar
Doğru saklanmayan gıda bayatlar!
Salata ve meyveleri, servis etmeye yakın bir zamanda kesin Kesildikten sonra da, oda ısısında en fazla iki saatte tüketin
* Dondurulmuş ürünleri derin dondurucuda -18 derecede veya daha düşük ısılarda saklayın
* Gıda maddeleri dondurulmaya uygun şekilde paketlendikten sonra, derin dondurucuda 8 ay saklanabilir
* Et ve tavuk ürünlerinde, sadece ızgara yapılacak miktarı buzdolabından çıkarın
* Sosis gibi et ürünleri, sıcak buhar çıkarıncaya kadar ısıtıldıktan sonra tüketilmelidir
* Konserve edilmiş, dondurulmuş ve tütsülenmiş deniz ürünlerini tercih edin Açıkta işlem görmüş ürünleri almayın
* Eğer sütü çiğ alıyorsanız; iyice kaynatarak için
Kadife giysileri asın örgülüleri katlayın!
*Kaldırmayı düşündüğünüz giysilerinizi mutlaka temizleyin Bunu yapmak giysilerinizin küflenmesini ve kötü kokuların onların üzerinde sabitlenmesini engeller
* Kaldıracağınız giysileri onarırsanız, onları giyeceğiniz mevsim için önceden hazırlamış da olursunuz
* Giysilerinizi bez ya da plastik torbalarda saklayabilirsiniz
* Kışlık giysilerinizi kaldırırken, naftalinlemeyi unutmayın Eğer askıda kalacaklarsa, aralarında havalanabilecekleri kadar yer kalmasına dikkat edin Çünkü giysilere zarar veren güve gibi birtakım haşereler, havasız ve rutubetli ortamları sever
* Örgülü giysileri asmak yerine düzgün bir şekilde katlayarak kaldırın Kat yeri yapabilen kadife gibi giysileri ise, asarak kaldırın
Yemek pişirirken çok yapılan hatalar
* Çoğumuz ıspanak, asma yaprağı ve yabani otları önce bol suda haşlayıp, sonra sularını süzerek yemek yaparız Oysa bu; vitamin değerlerinin yüzde 95'ini kaybetmelerine yol açıyor Bu yüzden; sebzelerin sularını dökmeyin
* Sebze ve meyvelerin kesildikten veya doğrandıktan sonra bekletilmesi, C vitaminlerinin kaybolmasına yol açar
* Sütlü tatlılar yapılırken pirinç unu, şeker ve süt birlikte konur ve pişirilirse; içlerindeki protein kaybolur
* Kullanılmış yağlar açıkta, aydınlıkta veya sıcak yerlerde bekletilirlerse; enerji değerlerini kaybederler
Alışveriş yaparken bunlara dikkat edin!
Mevsimlik sebze ve meyveler, turfanda olanlardan daha ucuz, lezzetli ve besleyicidir Alışveriş yaparken, bol bulunan meyve ve sebzeleri tercih etmeye özen gösterin
* Konserve ve süt kutularında yarık, çatlak ve kapaklarda dışa dönüklük olmamalıdır Son kullanma tarihinin geçmemiş olmasına da dikkat edin
* İçerisinde çok fazla katkı maddesi olan besinler, alerjik reaksiyonlara sebep olabilir Mümkün olduğunca, katkısız ürünleri tercih edin
* Baklagillerde ayıklanmış ürünleri seçmeye dikkat edin Meyvelerin çürüksüz ve pörsümemiş olanlarını, patatesin ise yeşillenmemiş ve çimlenmemiş olanını alın
* Taze yumurta hafif değildir ve sallanırken içinden ses gelmez İçinden ses gelen yumurta, bayattır
* Taze balığın solungaçları kırmızı, pulları yapışık, görünüşü ise diridir
Bulaşığı makinede yıkamak daha kârlı
Bulaşık makinesi kullanmak, elde bulaşık yıkamaya göre çok daha ekonomiktir Ayda, yaklaşık 19 YTL tasarruf etmenizi sağlar
* Bulaşık makinesi kullanmak, elde bulaşık yıkamaya göre çok daha hijyenik ve hızlıdır Daha etkin kurulama sağlar Ayrıca kaynakları verimli kullanır ve doğaya karşı saygılıdır
* Az kirli bulaşıkları kısa veya ekonomik devirli, düşük sıcaklıklı programda yıkamayı tercih edin
* Yaz aylarında, ısı ve nemi azaltmak için sabah veya akşam saatlerinde bulaşık yıkayın Bulaşık yıkamak için maksimum 60 derece su sıcaklığı yeterlidir
* Bulaşık makinesi çalışırken, mutfakta aşırı miktarda su kullanmayın
|