07-13-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Yorum Size Kalmıs

Bu fotoğraf, paramparça olmuş bir kamyonun içinde, tanınmaz halde yanmış bir Irak askerini gösteriyor
Kamyonun arka tarafından güneş ışığı geliyor Çevredeki herşey yanmış ya da parçalanmıştı Bu yüzden fotoğraf neredeyse siyah beyaz çekilmiş gibi görünüyor
Sabah erken saatlerdi, bütün geceyi ayakta geçirmiştik Bir, bir buçuk saat içinde bir ateşkes ilan edilmesi bekleniyordu Nasıriye'den Basra'ya doğru ilerliyorduk Ve bu görüntüyle karşılaştık  Otobanın ortasında tek başına duran bir kamyon
Amerikan ordusundan bir görevliyle beraberdim "Ölülerin fotoğraflarını çekmeyi anlayamıyorum" dedi bana  Ne söyleyeceğimi bilemedim Aklıma gelen ilk şey "Eğer ben bu fotoğrafları çekmezsem, annem ve pekçok kişi, savaşın filmlerde gördükleri gibi olduğunu sanmaya devam edecekler" demek oldu "

Bu fotoğraf dokuz yaşındaki Vietnamlı kız çocuğu Kim Fuk'u, cildi yanıklar içinde koşarken gösteriyor
Kim'in arkasında, Güney Vietnamlı askerleri de kaçarken görüyorsunuz Kim'in kardeşleri de yanında Birisi, geri dönmüş yoğun, siyah dumana bakıyor
Kim çok kötü görünüyordu, öleceğini düşündüm
O gün, pekçok fotoğraf çekmiştim ve kasabadan ayrılmak üzereydim Tam o sırada iki uçak gördüm Her iki uçak da dörder tane napalm bombası attı
Beş dakika sonra yardım çığlıkları atan insanlar koşmaya, kaçmaya başladılar
Kim beni gördüğü anda, Vietnamca, "bana su verin Yanıyorum, kavruluyorum" diye bağırmaya başladı
Ona biraz su verdim ve yardım edeceğimi söyledim Onu arabama alıp yaklaşık 15 kilometre ötedeki hastaneye götürdüm
Hastane ölen ya da ölmek üzere olan Vietnamlılar'la, askerlerle doluydu Kimse çocuklarla ilgilenmiyordu
Gazeteci olduğumu söyledim Kim'in ölmesini istemediğimi haykırdım
Yardım ettiler  "

Bu fotoğrafı 19 Nisan 1995'te, Oklahama bombalamasında çektim
Fotoğrafta bir itfaiyeci, cansız bir bebeği kucaklamış, okşuyor
Bu fotoğrafta beni en etkileyen özelliklerden birisi, itfaiye erinin, çocuğu bir polis memurundan almadan önce eldivenlerini çıkarmış olması
İtfaiye erleri sert, ateşe dayanıklı eldivenler kullanırlar
Yaşayıp yaşamadığından emin bile olmadığı bu bebeği kucağına almadan önce eldivenlerini çıkaran itfaiye erinin, belki de farkında olmadan ne kadar düşünceli davrandığını görmek beni çok etkiledi
Kucağındaki bebeğe bakan itfaiyecinin yüzündeki ifade, "Korkma Ben artık yanındayım  Herşey düzelecek Senin için ne gerekiyorsa yapacağım" der gibi
Kucağındaki kız çocuğunun ölü olduğunun farkında değil  "
sudan'li cocuk fotografi ve kisa oykusu:
Bu fotograf 1994'de Sudan'daki kitlik sirasinda
cekildi ve fotografci
Kevin Carter'a Pulitzer odulunu kazandirdi
Cocuk emekleyerek 1 km otedeki Birlesmis Milletler
yemek kampina gitmeye calisiyor
Arkasindaki akbaba, cocugun olmesini bekliyor
Fotografi ceken Kevin Carter, fotografi ceker cekmez
oradan ayriliyor ve kimse cocuga ne oldugunu bilmiyor
Fotografci Kevin Carter 3 ay sonra depresyona giriyor
ve intihar